Annonce
Livsstil

Kolding-drengen Kasper tog en omvej til verdenstoppen

Kasper Asgreen har haft stor succes i 2021, hvor det er blevet til store sejre i Flandern Rundt og her i det belgiske løb E3 Haralbeke. Arkivfoto: David Stockman
Cykelrytteren Kasper Asgreen er på få år blevet et stort navn på den internationale scene, og med sejren i årets Flandern Rundt, har han kørt sig op blandt tidens allerstørste stjerner. JydskeVestkysten har mødt den 26-årige koldingenser til en snak om vejen til toppen og vigtigheden af basen hjemme i barndomsbyen Kolding.

Klublokalerne hos Kolding Bicycle Club er fyldt med duften af gløgg, æbleskiver og julehygge, og klubbens medlemmer er samlet til det årlige julebanko. Snakken går lystigt derudad, da en høj fyr med tophue pludselig træder ind ad døren. Med et bliver der helt stille. Den unge mand er nemlig ikke hvem som helst. Det er en af dansk cyklings største åbenbaringer i det forgangne år, Kolding-knægten Kasper Asgreen, der er kommet hjem for at tage del i barndomsklubbens årlige juletradition.

Vi er tilbage i slutningen af 2019. Et år, hvor den i dag 26-årige cykelrytter gik fra et være et lidt ukendt ungt talent til at være en af de helt store solstrålehistorier i dansk cykelsport. Debut i Tour de France og en andenplads i verdens største endagsløb, Flandern Rundt, blev det til det år. Det afholder dog ikke Kasper fra at vende hjem til julehygge i barndomsklubben, hvor de første tramp i pedalerne blev taget.

Kasper Asgreen - Blå bog

Født 8. februar 1995

Opvokset og bor i Kolding

Professionel cykelrytter for Quick-Step

Startede til cykling som 14-årig i Kolding Bicycle Club

Privat danner han par med den canadiske cykelrytter Gabrielle Pilote Fortin

Største sejre

  • Flandern Rundt 2021
  • E3 Haralbeke 2021
  • Kuurne-Bruxelles-Kuurne 2020
  • Danmarksmester i linjeløb 2020
  • Danmarksmester i enkeltstart 2019 og 2020
  • 2. etape af Tour of California 2019
  • U23-Europamester i enkeltstart 2017

Det er noget af et særsyn, at en stor stjerne på den måde kigger uanmeldt forbi sin barndomsklub, men for Kasper er det en helt naturlig ting at gøre, når han er hjemme i barndomsbyen. Det er efterhånden meget sjældent, at Quick-Step-rytteren er ude at køre træningsture med Kolding Bicycle Club, så han prioriterer at møde frem, når han kan.

Annonce

- Når jeg har tid, kommer jeg gerne til julebanko og klubaftener. Mit træningsprogram er efterhånden meget struktureret, for det er også et job nu, skal man huske. Så det er mere det sociale omkring en cykelklub, end det er træningsturene, jeg deltager i. Det nyder jeg også rigtig meget, fortæller Kasper Asgreen, der også følger med i klubbens aktiviteter, mens han rejser verden rundt som professionel cykelrytter.

- Den måde, jeg mest interagerer med dem på, er via deres Facebook-gruppe. Jeg kan især godt lide at læse de beretninger, som veteran-gruppen i klubben skriver om deres ture, og jeg skriver også nogle gange en kommentar til deres beretninger.

Mange tillægsord

Siden den aften til julebanko for snart halvandet år siden, er Kasper Asgreens stjerne på den internationale cykelhimmel kun blevet endnu større. Det hele kulminerede den 4. april i år, da koldingenseren strøg hele vejen til tops i Flandern Rundt, og han som den bare anden dansker i historien vandt den mytiske klassiker med de stejle, brostensbelagte bakker.

Dermed skrev Kasper Asgreen sig ind blandt den absolutte verdenselite, og sejren i den store belgiske klassiker gik bestemt heller ikke ubemærket hen i de efterfølgende dage.

- Der har været mange fornemme reaktioner fra folk med alle mulige fine tillægsord, som vildt, flot og sejt. Det er jo fedt, at det skaber den slags reaktioner, og at man måske kan inspirere nogle, fortæller den nyslåede klassiker-vinder.

Trofæet fra karrierens største sejr er da heller ikke blevet gemt af vejen. I entréen hjemme i Kasper Asgreens parcelhus i det nordlige Kolding, er en lille samling trofæer nemlig noget af det første, der springer i øjnene, når man træder ind ad døren. Forrest står selvfølgelig samlingens nyeste medlem.

Espressomaskinen på køkkenbordet fortæller også, at Kasper Asgreen ikke er mand, der overlader ret meget tilfældigheder, og det har kendetegnet ham lige siden han var helt lille.

Annonce

En mand for detaljer

Selvom Kasper Asgreen i dag kan sætte et højt tempo i feltet, når der et udbrud, der skal hentes, eller en af Quick Step-holdets sprintere skal køres i position til massespurt, så var det ikke fordi, Kasper Asgreen havde fuld fart på som barn.

Dengang gik han nemlig meget op i detaljer og kunne blandt andet bruge lang tid på at bygge store samlesæt. Når familien, der udover Kasper og forældrene tæller tre yngre brødre, var i Legoland var det heller ikke de store, vilde forlystelser, der interesserede Kasper mest. Han ville hellere kigge på de imponerende bygningsværker i miniland, fortæller hans mor, Henriette Asgreen.

Den store sans for detaljer er bestemt ikke forsvundet, selvom han nu er professionel cykelrytter for det mest vindende cykelhold i verden

- Man kan lige så godt gøre tingene ordentlig, ellers er der ingen grund til at bruge tid på dem. Hvis du spørger mekanikerne på holdet, vil de sikkert også sige, at jeg er røvirriterende, fordi cyklen skal være lige på millimeteren. Omvendt kan de også godt lide det, for de går jo også op i, at vores cykler skal være i orden. Men jeg er da en af dem, der bruger mere tid på det der, end mange af mine holdkammerater gør, fortæller Kasper Asgreen.

Annonce

En omvej til verdenstoppen

Det var på ingen måde givet, at Kasper Asgreen en dag skulle cykle sig helt til tops på den internationale scene og ind i hjerterne på mange danske sportsfans.

Som barn var det nemlig en helt anden sportsgren, som han fik smag for. Begge hans forældre var aktive ryttere, og derfor kom Kasper helt naturligt ofte med i stalden på Kolding Rideklub, når hestene skulle passes. Allerede i en alder af bare fire år begyndte han til dressurridning, og efter nogle år fik Kasper selv et par heste, som han passede og plejede.

Kasper Asgreen var dressurrytter i ni år inden han kastede sig over cyklingen. Privatfoto

Efter ni år som dressurrytter gled interessen for hestene dog mere og mere i baggrunden, og han endte med at stoppe. Efter at have prøvet kræfter med forskellige andre sportsgrene, var det dog cykling, der fangede den unge Kolding-knægts interesse.

Da Kasper var 14 år, lå han på sofaen og så Tour de France, og det var der, interessen for cykling for alvor blev tændt. Umiddelbart en lidt sen alder at begynde til en helt ny sport, men det skulle vise sig, at det absolut ikke var for sent.

Annonce

Dannelsesrejse på to hjul

I sommeren 2014 blev Kasper Asgreen student fra Kolding Gymnasium. Som så mange andre unge mennesker stod den 19-årige nyudklækkede student ved en skillevej i livet. Skulle det være cyklingen, en jordomrejse eller direkte ind på en uddannelse på universitetet?

Som 14-årige skiftede Kasper Asgreen hesten ud med jernhesten. Foto: Adelfred.dk

Det blev cykelkarrieren, der fik et skud, og derfor flyttede unge Asgreen til Tyskland, hvor han blev en del af et mindre hold.

- Det var min dannelsesrejse, ligesom når andre unge tager et halvt år til Australien eller Sydamerika efter gymnasiet. Det var min tur, hvor jeg prøvede at stå på egne ben og gøre tingene selv et sted, hvor du ikke kendte nogen. Det var en superfed oplevelse, fortæller Kasper.

Også set fra cykelsadlen var året på de tyske landeveje godt givet ud.

- Rent cykelmæssigt kom jeg ud at køre nogle internationale løb, og selvom jeg ikke lavede nogen resultater, så fik jeg lagt en rigtig god bund. Hvis ikke jeg havde kørt de løb, havde jeg ikke lavet de resultater, jeg skulle komme til senere, fortæller han.

Annonce

De første resultater

Efter opholdet i Tyskland vendte Kasper Asgreen hjem til Kolding, hvor han fra 2016-sæsonen kørte for Team TRE-FOR. Den sæson skulle få afgørende betydning for koldingenserens videre karriere. Først på sommeren kørte han sig til en bronzemedalje til elitens DM i enkeltstart, efter han tidligere på året havde vundet sølv i U23-klassen.

Årets sidste løb for Kasper Asgreen var U23-VM, der i 2016 blev kørt i Qatar. Her blev det til en flot og lidt overraskende femteplads, og det blev for alvor tydeligt, at der gemte sig et stort cykeltalent i knægten fra Kolding, fortæller hans mor.

- Da tænker jeg, at ’det var lige godt pokkers’, for man kunne bare se, hvordan han udviklede sig. Allerede da han rejste til Tyskland efter gymnasiet for at satse fuldt ud på cyklingen, tænkte jeg, at han havde viljen til at drive det langt, fortæller Henriette Asgreen.

Selvom flere af Kaspers konkurrenter i U23-klassen begyndte at skrive kontrakter med hold på cykelsportens øverste niveau, World Touren, så valgte han at blive på sit mindre danske hold på det tredjehøjeste niveau. Han ville gerne prøve at køre med om nogle flere sejre, inden det næste skridt skulle tages.

Annonce

En omvej til første klasse

Efter et succesfuldt 2017, hvor det blandt andet blev til en guldmedalje ved U23-EM i enkeltstart på hjemmebane i Herning, bliver døren til cykelsportens øverste klasse åbnet på klem. I januar 2018 bliver Kasper Asgreen inviteret med på træningslejr hos et af verdens mest vindende cykelhold, det belgiske Quick-Step-mandskab.

Det blev dog ikke til nogen kontrakt i første omgang, men kort inde i 2018-sæsonen, opstod der pludselig en mulighed for Kasper Asgreen. Quick-Step blev hårdt ramt af skader og havde derfor svært ved at få holdets løbskalender til at gå op. Derfor var holdet pludselig tvunget ud i at hente en ekstra rytter, og den rytter blev en ung koldingenser.

Dermed kom han meget pludseligt ind i cykelsportens superliga, og bare tre dage efter kontrakten var underskrevet, skulle han for første gang køre afsted i den blå og hvide Quick-Step-trikot i det hårde, belgiske endagsløb Scheldeprijs. Umiddelbart et gigantisk spring på meget kort tid, men omvæltningen var faktisk ikke så stor, som Kasper Asgreen havde regnet med.

- Jeg ender med at sidde og lukke nogle huller til nogle af de rigtig gode ryttere, som helst ikke skulle køre væk. Dem fik jeg hentet, så på holdet var de rigtig glade for det, at jeg præsterede lige fra starten. Og jeg var også rigtig glad for, at jeg ikke bare fik en køretur.

Med mindre end 500 meter af 2019-udgaven af Flandern Rundt, kæmpede Kasper Asgreen det bedste, han nogensinde havde lært for at komme i mål, inden han bliver hentet bagfra. For næsen af sportens største stjerner kørte han sig til en sensationel andenplads i sin debut i det legandariske brostensløb.

Bare det at komme med på holdet til de store brostensløb som Flandern Rundt og Paris-Roubaix, var en stor drøm, der gik i opfyldelse. At det lige frem skulle blive til en plads på podiet, havde hverken Kasper eller holdet set komme.

- Det kom ud af det blå, og det var egentlig slet ikke det, jeg var med for. Men jeg kører jo til målstregen uanset hvad, så længe jeg ikke er ude af løbet. Lige pludseligt var jeg så blevet nummer to, siger Kasper Asgreen på sin karakteristiske, tilbagelænede facon.

Gennembrudsåret bød også på debut i det løb, der i sin tid tændte op under cykelinteressen i den 14-årige dreng, nemlig Tour de France. Faktisk havde Asgreen kørt så overbevisende i 2019, at holdets ledelse overvejede, om han overhovedet skulle med til verdens største etapeløb for blot at være hjælperytter, eller om han hellere skulle deltage i nogle andre løb, hvor han kunne køre sin egen chance. Det var dog ikke noget problem for hovedpersonen at deltage som hjælperytter.

- Holdet kunne jo godt se, at ham der også var i stand til at vinde cykelløb selv, så de syntes måske, jeg var for god til den rolle, de egentlig havde tiltænkt mig. Jeg sagde til dem, at jeg gerne ville køre mit første Tour de France, og at jeg godt vidste, at hvis jeg skulle med, så var det for at hjælpe fra første kilometer, fortæller Kasper Asgreen.

Derfor kunne danskerne i sommeren 2019 se Tour-debutanten fra Kolding sidde som forreste mand i feltet på den ene etape efter den anden, hvor han knoklede for sin franske holdkammerat Julian Alaphilippe, der kørte hele 14 dage i løbets gule førertrøje.

I Tour de France 2019 tog Kasper Asgreen et stort slæb forrest i feltet. Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Efter Asgreen sejren årets Flandern Rundt, var det derfor også tydeligt, at den franske verdensstjerne i den grad undede sin danske holdkammerat den store triumf. Asgreen fortæller, at Alaphilippe blev meget rørt, da det stod klart, at Asgreen var kørt først over målstregen.

Annonce

Basen er vigtig

Modsat mange andre danske cykelryttere, der har bosat sig i for eksempel Italien og Monaco, bor Kasper Asgreen ikke under varme og eksotiske himmelstrøg. Når den ikke står på rejser til cykelløb verden over, holder han nemlig til i et parcelhus hjemme i fødebyen. Faktisk var det inde i overvejelserne at rykke teltpælene til udlandet efter den første sæson som professionel i 2018, men Quick-Steps danske sportsdirektør Brian Holm gav dog Kasper Asgreen en vigtig påmindelse.

- Han mindede mig om, at jeg skulle huske at holde fast i nogle af de ting, der har gjort, at jeg er nået så langt. Så jeg blev boende her, og det er jeg rigtig glad for, at jeg gjorde. Vi har rigtig mange rejsedage, så det er godt lige at komme hjem til familie og kammerater og have et sted, hvor jeg slapper godt af, når jeg ikke rejser, fortæller Kasper.

Den trygge og velkendte base blev endnu vigtigere for Asgreen, da corona-virussen sidste år ramte verden, og cykelsæsonen blev afbrudt fra den ene dag til den anden, og der pludselig ikke var udsigt til at køre cykelløb lige med det samme.

Når Kasper Asgreen ikke køre cykelløb, bor han i et parcelhus hjemme i Kolding. Arkivfoto: Søren Gylling

Efter etapeløbet Paris-Nice i starten af marts sidste år, kørte Kasper Asgreen ikke et eneste cykelløb i næsten fem måneder. Det betød, at han pludselig kom til at tilbringe mere tid hjemme i Kolding, end han har gjort på noget tidspunkt i de foregående seks år.

- Jeg elsker at være afsted, og det er noget af det fedeste ved at være cykelrytter. Men jeg lærte måske sidste år, at det også var rart nok at være her. Jeg har aldrig været så længe hjemme, som jeg var sidste år, og det kunne jeg meget godt lide.

Efter et corona-plaget 2020, hvor mange løb blev flyttet eller helt aflyst, ligner Kasper Asgreens cykelkalender igen sig selv, og de mange rejsedage er blevet en del af hverdagen. Når der endelig er tid til at være hjemme i Kolding, er det derfor vigtigt, at kalenderen ikke er alt for tæt pakket.

- Der sker så mange ting i hverdagen, så jeg behøver ikke at fylde min fritid ud med flere ting. Nogle kan godt lide at have et eller andet at lave hele tiden, men jeg kan godt lide ikke at have noget på programmet, så der er tid og plads til, at en af kammeraterne kan komme forbi til aftensmad helt spontant.

Annonce

Øget opmærksomhed

I 2021 har Kasper Asgreen været den bedste udgave af sig selv nogensinde. Med sejren i årets Flandern Rundt har den 26-årige cykelrytter allerede skrevet sig ind blandt de største navne i dansk cykelhistorie. Det medfører naturligvis øget opmærksomhed, men det er ikke noget, der generer den jordbundne jyde.

- Det er meget hyggeligt, når folk lige dytter, når man er ude at cykle, eller hvis de gerne vil have en autograf. Jeg kan godt lide at gøre folk glade. Hvis de gider at følge med i, hvad jeg render og laver, så vil jeg også gerne give lidt tilbage, hvis jeg kan det.

Med den fart Kasper Asgreens karriere har haft de sidste tre år, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvor langt han kan nå. Men når han er hjemme i Kolding, skal han helst ikke nå for meget. Der skal være tid til en hyggemiddag med vennerne, eller når der er julebanko i cykelklubben.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Kan jeg sidde i uskiftet bo?

Danmark

Mandagens coronatal: Under 150 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Voldsomt knivdrab på gravid eks udløser 14 års fængsel

Varde For abonnenter

Jesper har søvnløse nætter: Private indkøb på foreningens regning bør meldes til politiet

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Sport

Efter en vanvittig fodboldfest og bjørnepelsning: Kasper Hjulmand og hans mænd lagde tvivlerne ned

Debat For abonnenter

Nu skal vanvidsbilisterne stoppes: Vi vil ikke have typer som Mohamad

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Byens nye Lions Club er for både mænd og kvinder: Nu skal der chartres nye medlemmer

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Voldsramt kvinde vidnede i retten: - Han er sluppet afsted med karaktermord - jeg bliver aldrig den samme igen

Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Haderslev

Pletskud fra Haderslev by:  Lokale piger vinder fotokonkurrence og en Tivoli-tur for hele klassen

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Kolding

32-årig dræbte sin gravide kæreste med mindst 95 knivstik: Nu skal han i fængsel i 14 år

Annonce