Annonce
Kolding

Kolding dumper igen længere ned af erhvervsklima-liste: Sådan vurderer virksomhederne kommunen

Kolding Kommune indtager nu en 39. plads, hvilket er en tilbagegang på 10 pladser i forhold til resultatet i 2018. Det fremgår af årets udgave af Lokalt Erhvervsklima, som er Dansk Industris undersøgelse blandt 7.332 danske virksomheder. I Kolding har 129 virksomheder deltaget i undersøgelsen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Erhvervslivet er bekymret for trafikpropper, viser Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsklimaet, og bilkøerne er medvirkende til at sende Kolding længere ned ad listen over erhvervsvenlige kommuner. Borgmesteren er sikker på, at kommunen har fået klø af havnevirksomheder efter beslutningen om at udfase erhvervshavnen.

Kolding: For tredje år i træk daler Kolding Kommune ned ad i den årlige undersøgelse af erhvervsklimaet. I 2016 placerede Kolding sig på en 9. plads i Dansk Industris årlige undersøgelse, og de følgende år Kolding er dalet til en plads som 24 og 29, og nu en plads som nummer 39 på ranglisten over landets kommuner.

Kolding scorer bedst inden for kategorierne arbejdskraft og uddannelse. Derimod ligger Kolding i den tunge ende, når det gælder "kommunal sagsbehandling", "skatter, afgifter og gebyrer" og "information og dialog med kommunen". Her placerer Kolding sig som henholdsvis nummer 67, 38 og 43 ud af landets 98 kommuner

Den fjerdedårligste placering er inden for "infrastruktur og transport", og det er et emne, der fylder meget for erhvervslivet, fremgår det af en pressemeddelelse fra DI Trekantområdet. Det er klart det vigtigste område at prioritere for kommunen, lyder det fra Carsten Kind, der er formand for DI Trekantområdet.

- Vi kan se, at Kolding Kommune har anvendt mange penge på at forbedre infrastrukturen, men det har altså ikke endnu affødt større tilfredshed blandt virksomhederne, hvilket givetvis også hænger sammen med den generelt tiltagende trafik. Der er ganske enkelt en risiko for, at området drukner i trafik, udtaler Carsten Kind.

Annonce
- Taget i betragtning af diskussionen om havnen, så er det helt forventeligt, at vi daler i undersøgelsen. Det kan næsten ikke være anderledes.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Ros til kommunen

Derimod placerer Kolding Kommune sig i toppen, når det gælder arbejdskraft og uddannelse. Her er der ros til Kolding fra formanden.

- Virksomhederne anerkender Kolding Kommunes store indsats for, at der er veluddannede medarbejdere til de mange arbejdspladser i kommunen. Eksempelvis markerer Kolding Kommunes folkeskoler sig blandt de bedste i landet til at løfte folkeskoleelevernes faglige niveau, udtaler formand Carsten Kind.

Borgmester Jørn Pedersen (V) erkender, at der er udfordringer med trafikken i og omkring Kolding. Flere bilister, arbejdspladser og indbyggere presser vejnettet, lyder hans analyse. Og i forhold til "skatter, afgifter og gebyrer" ligger Kolding langt nede på listen.

- Alle kommuner, der har dækningsafgift (en særlig erhvervsafgift, red.), de ligger i bunden. Dækningsafgiften fylder meget i den kategori. Men når vi taler med virksomheder om at etablere sig i Kolding, så bliver det ikke nævnt. Vi har fjernet halvdelen, men det ligger ikke i kortene, at vi fjerner den sidste del i den nuværende økonomiske situation, siger Jørn Pedersen (V).

Har fået klø

Det er også i kategorien "skatter, afgifter og gebyrer", hvor virksomhederne vurderer serviceniveauet og den økonomiske situation i forhold til den kommunale indkomstskat.

Her lander I langt nede på plads nummer 74. Hvad tænker du om det?

- Det er jo fordi, vi har valgt at hæve skatten. Men det sker jo først næste år, så det understreger, at undersøgelsen er meget følelsesbetonet. Kolding ligger i midten på landsplan, når vi kigger på skatten. Så vi skulle ligge i midten. Og så skal vi også have i baghovedet i år, at DI har indgivet en klage over Kolding Kommune i forhold til havnen. Så skulle det være underligt, at der ikke var havnevirksomheder, der har rangeret os rigtig lavt i år i forhold til tidligere. Jeg tror, de har givet os klø.

Hvad tænker du om den samlede placering som nummer 39?

- Taget i betragtning af diskussionen om havnen, så er det helt forventeligt, at vi daler i undersøgelsen. Det kan næsten ikke være anderledes. Det vigtigste er, at vi oplever, at virksomhederne er glade og tilfredse. Det er min oplevelse.

Kort om undersøgelsen

Dansk Industri undersøger hvert år erhvervsklimaet i landets kommuner, hvor man både spørger virksomhederne om deres syn på erhvervsklimaet og samtidig ser på statistiske indikatorer for den enkelte kommune også. I Kolding har 129 virksomheder svaret på undersøgelsen. Kolding Kommune indtager nu en 39. plads, hvilket er en tilbagegang på 10 pladser i forhold til resultatet i 2018.

Samlet har 7.332 danske virksomheder deltaget i undersøgelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce