Annonce
Kolding

Kolding er Danmarks klamydiahovedstad: Nu skal det være slut

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at Kolding Kommune er den kommune i Danmark, hvor der er flest konstaterede tilfælde af klamydia blandt unge. Det vil Kolding Kommune nu sætte ind overfor. Det skal blandt andet ske gennem dialog med de unge. Foto: Colourbox

Tal fra Sundhedstyrelsen viser, at Kolding Kommune er den kommune i Danmark, hvor der er flest konstaterede tilfælde af klamydia blandt unge. Nu vil Kolding Kommune sætte ind og tale med de unge for at få nedbragt antallet af smittede.

Kolding: Siden nye tal fra Sundhedsstyrelsen i sensommeren viste, at Kolding Kommune havde flest konstaterede tilfælde af klamydia blandt unge i alderen 15-29 år, har Kolding indtaget en sørgelig førsteplads. Men det skal der laves om på nu.

Tallene viser, at for hver 1000 unge, så har 31,6 fået konstateret klamydia i Kolding. Derudover er det kun 134 ud af 1000 unge i Kolding Kommune. der har ladet sig teste for klamydia. I København er tallet helt oppe på 217 ud af 1000.

Ifølge formand for Social- og Sundhedsudvalget, Karina Lorentzen (SF) er det et problem, at så mange er smittede, da det kan føre til ufrivillig barnløshed.

- Det er desværre en sygdom, man ikke kan mærke, men den kan have ret store konsekvenser efterfølgende. Man risikerer at blive ramt af ufrivillig barnløshed, og i et forebyggelsesperspektiv er der alle mulige gode grunde til at gøre noget. Vi har en udfordring, der er ret stor, siger Karina Lorentzen, der også påpeger, at det kan blive en udgift for samfundet, hvis folk bliver ramt af barnløshed.

- Når jeg er optaget af det her, er det fordi, mange bliver kede af det senere i livet, og det gør vi også som samfund, når folk ikke kan få de børn, de gerne vil have, og rigtig mange vil formentlig prøve med forskellige programmer for barnløse, som også er en udgift for samfundet.

Annonce

Hvad er klamydia?

Klamydia er en infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen forårsaget af bakterien Chlamydia trachomatis. Det anbefales, at alle seksuelt aktive personer under 25 år bør lade sig undersøge for klamydia ved hyppigt skift af seksualpartner. Klamydia er den hyppigst seksuelt overførte sygdom i Danmark. Ved mistanke om klamydia anbefales en underlivsundersøgelse hos kvinder.I værste tilfælde kan ubehandlet klamydia lede til barnløshed.Kilde: Patienthåndbogen

For få bliver testet

Karina Lorentzen fortæller også, at man i Social- og Sundhedsudvalget er overrasket over, hvor få unge der lader sig teste.

- Vi ved ikke, hvad der er årsagen til, at der er så få, der lader sig teste. Er det fordi, de ikke ved nok om seksuelt overførte sygdomme, eller ved de ikke, hvor de skal henvende sig? Vi er ærlig talt overrasket, fordi vi havde en indsats med Aids-fonden, der skulle gøre opmærksom på seksuelt overførte sygdomme, men vi er så nødt til at spørge de unge selv, hvad der er på spil, for at finde ud af, hvordan vi skal gribe det an.

Hvilket arbejde vil I helt konkret sætte i gang?

- Det afhænger af, hvad de unge siger til os, fordi vi er nødt til at blive klogere på, hvorfor de ikke lader sig teste. Og det er den viden, vi skal bruge, så vi forhåbentlig af den vej kan sikre, at antallet af smittede med klamydia falder, siger Karina Lorentzen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce