Annonce
Kolding

Kolding er med på Ikeas landkort

Sådan et varehus her arbejder kommunens topledelse på at få til Kolding, selvom Esbjerg netop har taget Ikea-stikket hjem. Arkivfoto: Michael Bager.

I Esbjerg jubles der over nyheden om, at Ikea er på vej til byen med et varehus. Men det betyder ikke, at Koldings Ikea-drøm er bristet. Varehuskæden har for nylig været til møde med borgmester og kommunaldirektør.

Kolding: Selvom Esbjerg er på den anden ende af glæde over nyheden om, at Ikea er på vej til vestkyst-byen med et stort varehus, så er drømmen om at få et Ikea til Kolding langt fra bristet.

Det fastslår borgmester Jørn Pedersen (V), som oplyser, at han og kommunaldirektør Thomas Boe så sent som for en måned siden havde et møde med Ikeas ekspansionsdirektør.

- Kolding har i nogle år ikke kunnet byde ind på et Ikea på grund af den gamle planlov, som betød, at det kun var de fem største byer i Danmark, der kunne det.

- Men nu har vi fået en ny lov, som også giver os muligheden. Så vores drøm er ikke knust, men tværtimod genoplivet i kraft af den nye planlov, forklarer Jørn Pedersen om baggrunden for, at Ikea-ledelsen blev inviteret til møde på borgmesterkontoret.

- Vi har forsøgt at få et møde i stand med dem i mange år, men vi er blevet afvist. Men denne gang kom de for første gang, fortæller borgmesteren, som oplyser, at Ikea på mødet blev anvist en konkret placering til et varehus.

- Og den vil de gerne se nærmere på, beretter Jørn Pedersen, som ikke vil afsløre hvilken placering, der er på tale.

Annonce

Ny planlov

Hidtil har planloven betydet, at det kun var de fem største byer i Danmark, som måtte planlægge for kæmpestore pladskrævende udvalgsvare-butikker som Ikea-varehuse.Men med den nye planlov, som blev vedtaget i juni, er loven liberaliseret, så kommunerne får flere muligheder for at skabe vækst.

Kommunerne skal kunne argumentere for, at nye store butikker styrker konkurrencen og priserne til fordel for forbrugerne med afvejet hensyn til midtbyernes butikker og butikker i kommunens øvrige byer.

Ellers kan staten nedlægge veto.

Et hul

Borgmesteren lover, at "vi har tænkt os at holde Ikea-sporet varmt for Kolding".

- Men Ikea er ikke den eneste mulighed. Vi holder nøje øje med hele markedet, og vi har blandt andet noteret os, at Lars Larsen har meldt ud, at han vil lave noget Ikea-agtigt. Så dem har vi selvfølgelig også taget fat i, selvom de stadig kun er på idéplanet, siger Jørn Pedersen.

Han mener, at Kolding i Trekantområdet er en helt oplagt placering for et kæmpestort møbelvarehus, for med Ikea-varehuse i Århus, Esbjerg og Odense efterlader den svenske gigant "et hul midt i det hele".

- Og herfra kan man altså nå en halv million kunder, når vi tæller det sydjyske område med, påpeger han.

Hos Ikea Danmark bekræfter ekspansionschef Anders Lyhne Nordtorp, at han har været til møde med Koldings borgmester og kommunaldirektør, og at kommunen har peget på en mulig placering for et Ikea-varehus.

Men kan Kolding ikke ligeså godt skyde en hvid pil efter at få et Ikea-varehus, når I nu etablerer jer i Esbjerg?

- Nej. Vi kigger til stadighed efter de muligheder, der er, og de skal selvfølgelig passe ind i vores langsigtede planer. Men Kolding er ligesom som mange andre byer med på vores landkort, siger Anders Lyhne Nordtorp. Han ønsker ikke at udtale sig mere konkret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce