Annonce
Kolding

Kolding får brug for 70-200 nye plejeboliger: Udvalgsformand vurderer, der skal bygges et nyt plejehjem

Antallet af ældre borgere vokser, og i Kolding Kommune viser en befolkningsprognose, at antallet af mænd og kvinder over 80 år vil vokse fra de nuværende 4225 til 6727 de kommende 11 år, og den udvikling vil øge behovet for boliger på plejehjem. Bertram Knudsens Have er det nyeste kommunale plejehjem og blev taget i brug den 1. september 2013. Arkivfoto: Kolding Kommune
Antallet af mænd og kvinder over 80 år i Kolding stiger med 59 procent de kommende år. Seniorudvalgsformand vil tage et ønske om at bygge et nyt plejehjem med til efterårets budgetforhandlinger.
Annonce

Kolding: Antallet af mænd og kvinder, der er fyldt 80 år i Kolding Kommune, ligger i dag på 4225. En prognose viser, at gruppen om 11 år er vokset til 6727. Det er en stigning på 59,2 procent. Seniorforvaltningens indledende beregninger viser, at væksten i antallet af ældre udløser et behov for mellem 70 og 200 nye plejehjemspladser.

- Borgerne har ret til en plejebolig inden for to måneder efter, de er skrevet op. Det kan vi godt leve op til for øjeblikket, men vi skal også være sikre på, at man i fremtiden kan få en plejehjemsplads, når man har behov for det. Det er simpelthen rettidig omhu. Og så vidt jeg kan vurdere, så bliver der behov for et nyt plejehjem, siger seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF).

I dag ligger der i alt 568 plejehjemsboliger, hvoraf 15 er boliger til ægtepar, indenfor Koldings kommunegrænse.

I forvaltningen er der kun lavet foreløbige beregninger på, hvordan det øgede antal ældre, 2502 i alt, vil påvirke behovet for plejeboliger. Flere ting spille ind. Det kan for eksempel være, at ældre fortsætter med at blive sundere og mere selvhjulpne, så de vil bo længere tid i deres eget hjem. Flere seniorbofællesskaber kan måske også gøre behovet for plejeboliger mindre.

Plejeboliger

I Kolding er der i alt 658 plejeboliger. De 404 er kommunale.

Gennemsnitsalderen for en mand eller kvinde, der flytter ind på et plejehjem er 82 år.

I Kolding Kommune lægges der vægt på, at borgeren bor længst muligt i egen bolig og hjemmehjælpen har fokus på, hvordan hjælpen bedst muligt kan ydes i eget hjem.

Det kan være blandt grundene til, at andelen af borgere, der bor på plejehjem i Kolding Kommune, ligger under landsgennemsnittet. I Kolding kommune bor 0,61 procent af befolkningen på plejehjem. På landsplan er tallet 0,73 procent.

Antallet af borgere over 80 år i Kolding Kommune ventes at vokse med 59,2 procent de kommende 11 år.

Skrives prognosen længere frem, bliver tallene mere usikre, men på landsplan viser befolkningsprognosen, at antallet af borgere over 80 år ventes at toppe i 2050erne.

Annonce

Venteliste

Når en mand eller kvinde er blevet godkendt til en plejebolig, kommer vedkommende på en venteliste. Presset på ventelisten har været voksende de seneste to år, men borgeren skal have tilbudt en plejehjemsplads senest efter to måneder på ventelisten. Garantien gælder kun, hvis vedkommende søger alle plejehjem. Hvis borgeren søger et specifikt plejehjem, så kan der gå længere tid. Lige nu står 95 borgere på venteliste til en plejehjemsplads, og den gennemsnitlige ventetid for alle ansøgere er fire måneder.

- Gjorde vi ikke noget, kunne vi risikere, at ventetiden voksede til mellem otte og 13 måneder, og det går selvfølgelig ikke. Arbejdet er i sin indledende fase, og vi skal blandt andet holde et temamøde med ældrerådet om sagen. På grund af corona-situationen har vi ikke kunnet gennemføre mødet, men i seniorudvalget har vi ment, at det haster så meget, at vi har været nødt til at sætte arbejdet i gang alligevel. Og så vil vi mødes fysisk eller tale sammen via Skype med ældrerådet i juni, forklarer seniorudvalgsformanden.

Annonce

Ønsker kommunalt plejehjem

Forvaltningen skal nu i gang med at undersøge ting som, hvor i kommunen behovet for pladser er størst, og om eksisterende plejehjem med fordel kan udvides.

- De nye pladser skal måske skabes som en kombination af udvidelser og nybyggeri. Og skal vi bygge nyt, så er det et stort ønske for mig, at det bliver et kommunalt plejehjem, fordi der har vi størst indflydelse på driften, og uanset om plejehjemmet er kommunalt eller privat, så sidder vi med det overordnede ansvar.

Han understreger, at der ikke ligger nogen kritik af de tre ikke-kommunale plejehjem i den holdning.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med dem alle tre, men det er ingen hemmelighed, at der har været udfordringer i Vonsild, siger Søren Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Fællessang i Over Jerstal Bypark

Esbjerg

Skulle besøge en veninde: Kørte galt i stjålet bil og efterlod den midt på motorvejen

Annonce