Annonce
Kolding

Kolding har ingen strategi for alternativ energi

Det her er en visualisering af, hvordan nogle store vindmøller vil tage sig ud i landskabet ved Åstorp. Visualiseringen findes i den store vindmølleplan, som Koldings politikere standsede arbejdede med i 2013. I april skal de finde ud af, hvordan de fremover vil forholde sig til store vindmøller i Kolding Kommune. Visualisering; Kolding Kommune.
Her i foråret skal Koldings politikere finde ud af, hvordan de vil forholde sig til ønsker om at opstille vindmøller og solcelleanlæg med videre til produktion af vedvarende energi.

Kolding: I modsætning til mange andre kommuner har Kolding endnu ingen strategi og målsætning for produktion af grøn energi og placering af de dertil hørende nødvendige anlæg såsom vindmøller og solcelleanlæg indenfor kommunegrænsen.

Derfor kan solenergiselskabet BeGreen indtil videre ikke få et klart svar på en forespørgsel om kommunens holdning til selskabets ønske om at opføre et gigantisk solcelleanlæg ved Viuf og Sdr. Vilstrup i det nordlige Kolding. Anlægget kan - hvis det bliver til noget - producere grøn strøm nok til at forsyne 50.000 enfamilieshuse om året.

Vejle Byråds tekniske udvalg behandlede med positivt udfald BeGreens ansøgning allerede 1. oktober sidste år, fordi en lille del af det planlagte anlæg rækker ind i Vejle Kommune. Af sagsfremstillingen til Vejles politikere fremgår det, at "i Kolding Kommune ønsker man politisk at få fastlagt målsætninger for produktion af vedvarende energi, inden man forholder sig til den konkrete ansøgning, og man planlægger et politisk seminar i december 2019 eller januar 2020, der skal fastlægge målsætningerne."

En egentligt ansøgning har Kolding Kommune dog ikke fået, siger planchef Jan Krarup Laursen.

- Der har været nogle løse forespørgsler, men vi har sagt, at vi ikke kan behandle en konkret ansøgning, før efter et politisk seminar om vedvarende energi, oplyser Jan Krarup.

Seminaret er siden Vejles politikere behandlede deres del af sagen blevet udskudt til april.

Annonce
Selvfølgelig skal vi kunne handle på den her dagsorden, ellers vil det klinge hult at sige, at vi vil grøn energi og den grønne omstilling.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Klar i spyttet

Borgmester Jørn Pedersen (V) vil ikke umiddelbart give sit bud på, om det store solcelleprojekt i det nordlige Kolding vil få politisk opbakning i Kolding Byråd.

- Nu skal vi have en samlet drøftelse og finde ud af, hvilken strategi vi skal lægge ned over det her område med vedvarende energi. Så man må lige væbne sig med tålmodighed.

- Men selvfølgelig skal vi kunne handle på den her dagsorden, ellers vil det klinge hult at sige, at vi vil grøn energi og den grønne omstilling. Og der vil komme rigtig mange ønsker på det her område fremover, så vi skal være klare i spyttet, siger borgmesteren.

Et flertal i Kolding Byråd indstillede kommunens planlægning for store vindmøller i 2013 med henvisning til usikkerhed om vindmøllers eventuelt sundhedsskadelige indvirkning på de omkringboende, og arbejdet er ikke blevet genoptaget igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Ribe Boldklub hædrede fire ildsjæle

Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce