Annonce
Kolding

Kolding er ikke længere Danmarks klamydiahovedstad: Dumper ned ad listen

Sidste år blev Kolding udråbt som Danmarks klamydiahovedstad. Sundhedsstyrelsens nyeste tal viser, at det nu er Solrød Kommune, der med 33,3 tilfælde per 1000 unge topper den liste. Tallet for Kolding er nu på 29,6 tilfælde per 1000 unge. Og dermed ligger Kolding på femtepladsen. Foto: Simon Knudsen/Ritzau Scanpix
På landsplan er antallet af klamydiatilfælde steget, tendensen er den modsatte i Kolding. Her er antallet af tilfælde faldet fra 31,6 til 29,6 per 1000 unge. Det er dog fortsat en høj forekomst af kønssygdommen.
Annonce

Kolding: Sidste år blev Kolding danmarksmester i kønssygdommen klamydia. De netop offentliggjorte tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af klamydiatilfælde på landsplan steg med knap 500 i 2018. Tendensen gik heldigvis den modsatte vej i Kolding. Her faldt tallet til 29,6 tilfælde per 1000 unge i alderen 15 til 29 år. Dermed deler Kolding femtepladsen med Aalborg Kommune. Året før lå tilsvarende tal for Kolding på 31,6.

Sundhedskoordinator Louise Killick fra Sundhedscenter Kolding kan kun gisne om, hvorfor tallet er faldet lokalt.

- Da vi fik førstepladsen i november sidste år, kom klamydia i fokus og fik meget omtale. Det kan have givet den effekt, at flere har sørget for at beskytte sig, når de er sammen med en ny partner. Det kunne man i hvert fald håbe på, siger hun.

Selv om tallet er faldet, er det stadig forholdsvist højt.

- Vi har ført statistik siden 2012. Vores hidtil laveste tal er fra 2015 og var 23,1 tilfælde per 1000 unge, men vi skal gerne endnu længere ned, siger Louise Killick.

Kønssygdommen klamydia

Siden 2012 har Kolding ført statistik over forekomsten af kønssygdommen klamydia.

De tal, som Sundhedsstyrelsen netop har offentliggjort, er fra 2018. Her blev der konstateret 29,6 tilfælde af klamydia per 1000 unge mellem 15 og 29 år.

Sidste år blev tallet fra 2017 offentliggjort. Her havde Kolding landets højeste tal. Dengang var der 31,6 tilfælde af klamydia per 1000 unge mellem 15 og 29 år.

I 2015 lå tallet på 23,1 tilfælde blandt 1000 unge, og det er Koldings laveste.

Det har ikke været muligt at fremskaffe tal for, hvor mange unge, der er blevet testet for sygdommen de enkelte år.

Annonce

Unge skal ind i kampen

I foråret blev det besluttet, at de unge skal høres, og at deres svar skal danne grundlag for en ny oplysningskampagne, der skal bekæmpe kønssygdommen.

- Jeg har et interview med unge i næste uge og håber, at vi kan køre et testforløb i løbet af januar. Det skal evalueres og rettes til, og jeg regner med, at oplysningskampagnen kan rulles ud i starten af næste år, siger sundhedskoordinatoren.

Lige nu kører Sundhedsstyrelsen i samarbejde med organisationen Sex og Samfund en national kampagne, der hedder True Story.

- Her i Kolding har vi bedt sundhedsplejen være mere opmærksom på at drage seksuel sundhed ind i de samtaler, sundhedsplejen har med de store elever, der snart forlader folkeskolen. Vi er også i et forløb med de praktiserende læger, så de har mere opmærksomhed på klamydia, når de har unge mennesker igennem, forklarer hun.

Annonce

Nemt at undgå

Klamydia smitter, når man har ubeskyttet sex og ved oralsex. Ofte kan sygdommen ikke mærkes.

- Man kan også få klamydia i øjet, for det er "bare" en betændelsestilstand. Det er nemt at undgå at få klamydia. Det kan man ved at bruge kondom, siger Louise Killick.

Hos lægen kan man blive testet for kønssygdommen.

- Drengene skal aflevere en urinprøve, og pigerne skal podes i skeden. Hvis testen viser, at man har klamydia, så kan det kureres med en pillekur. Hvis man testes positiv, så opfordrer vi den unge til at kontakte dem, han eller hun har været sammen med seksuelt inden for det seneste år, så de også kan blive tjekket, forklarer hun.

Klamydia, der ikke bliver behandlet, kan medføre uønsket barnløshed.

Annonce

Top fem

Med 29,6 tilfælde af klamydia per 1000 unge i alderen 15 til 29 år deler Kolding femtepladsen med Aalborg Kommune. Frederiksberg Kommune ligger på fjerdepladsen med 29,7 tilfælde.

Tredjepladsen går til Kerteminde Kommune med 30,1 tilfælde. Halsnæs Kommune har andenpladsen med 31,7 tilfælde, mens Solrød Kommune har førstepladsen med 33,3 tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Esbjerg

Hverdagen

Annonce