Annonce
Kolding

Kolding Kommune og Trefor vil bekæmpe graffiti - med graffiti

Graffitien sidder på plader, der kan tages af, så teknikere kan komme ind til transformerstationen, hvis den skal repareres. Foto: Jonas Okholm Nielsen
For at bekæmpe graffiti i bybilledet er Kolding Kommune gået sammen med Trefor om at sætte graffitiplader op på en af forsyningsselskabets transformerstationer. Indtil videre er det kun en prøveperiode. Håbet er, at andre graffitimalere lader det nye stå af respekt.

Graffiti: Graffiti fylder for meget i Koldings bybillede.

Derfor er Kolding Kommune gået sammen med forsyningsselskabet Trefor om at bekæmpe graffiti med mere graffiti.

I en prøveperiode over sommeren er en af Trefors transformerstationer, som står bag Netto i Jernbanegade, blevet udsmykket med graffiti. Håbet er, at hvis en graffitikunstner har lavet det, vil andre respektere det og holde sig fra at male graffiti på transformerstationen.

- Graffitimalere har en indbyrdes respekt for hinanden. De maler sjældent hinandens arbejde over, siger Lars Termansen Barsballe, der er skov- og landskabsingeniør i Kolding Kommune.

Han fortæller, at kommunen længe har været i dialog med Trefor om at få fjernet den graffiti, der skæmmer selskabets transformerstationer og kabelskabe. Men da Trefor mener, det er for dyrt at blive ved med at fjerne det, lavede de en aftale om at prøve at sætte plader med graffiti op.

Annonce

Graffitimalere har en indbyrdes respekt for hinanden. De maler sjældent hinandens arbejde over

Lars Termansen Barsballe, landskabsingeniør, Kolding Kommune

Graffiti er en stor udfordring

Elforsyningschef hos Trefor Per Sørensen fortæller, at Trefor er gået med til at lade deres transformerstation være lærred til graffitikunstnere fra Råværket, fordi selskabet oplever, at mange af deres anlæg bliver skæmmet af graffiti.

- Der er løbende borgere, der henvender sig, fordi de synes, vi skal fjerne den graffiti, der er på vores anlæg. Men det er en voldsomt stor omkostning for os at fjerne graffiti hele tiden. Derfor samarbejder vi med Kolding Kommune, siger han.

- Graffiti er en stor udfordring for os, fordi mange af vores anlæg bliver overmalet. Det sker ofte, og det er ikke altid kønt. Kommunen har igennem en række år haft forskellige initiativer for at stoppe det, og et af de initiativer er så at udøve graffiti under kontrollerede forhold, fordi det bliver respekteret af andre, siger han.

Ser efter sommerferien

Per Sørensen håber, at tiltaget kan sætte mere fokus på graffitiproblemet.

- Det er ikke, fordi vi vil inspirere til graffiti. Det er vi egentlig helst fri for. Men vi håber, det gør, at der bliver sat yderligere fokus på problemet, siger han.

Derfor er Trefor i første omgang gået med til at bruge den ene transformerstation. Efter sommerferien, fortæller Lars Termansen Barsballe, vil kommunen sætte sig sammen med Trefor og vurdere, om projektet skal fortsætte og udvides.

- Vi lader pladerne med graffiti sidde sommeren over. Vi skal både se, om monteringsmetoden kan bruges. Pladerne skal jo kunne tages af, så teknikerne kan komme til. Men det er også for at se, om det kan være i fred, siger han.

Transformerstationen er skæmmet af ulovlig graffiti, så håbet er, at andre graffitimalere vil respektere den nye graffiti. Foto: Jonas Okholm Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];