Annonce
Kolding

Kolding-plejehjem kan blive kåret til Danmarks bedste: Frie rammer, hjemmelavet mad og hjemlig atmosfære gør forskellen

Plejehjemmet Dreyershus er netop blevet indstillet til titlen som Danmarks bedste plejehjem. Det er til stor glæde for både leder Hanne Lise Hansen og beboer Vagn Esbech. Pressefoto: Dreyershus/Michael Drost-Hansen
Plejehjemmet Dreyershus i Kolding er med i opløbet om at blive kåret til Danmarks bedste plejehjem, fordi både beboere og ansatte arbejder efter færre regler og i stedet hylder nærværet, hjemmelavet mad og fællesskabet.

Kolding: Det privatejede plejehjem Dreyershus i Kolding er netop blevet indstillet som et af Danmarks bedste plejehjem.

Det er landsorganisationen Danske Seniorer, som står bag indstillingen, og de har valgt at sætte fokus på de gode historier, fremfor de historier, som florerer i medierne om problemer på plejehjemmene.

Det er medlemmer i Danske Seniorer, som har indstillet forskellige plejehjem, og på baggrund af det er fem plejehjem kommet i top fem blandt 200 forslag.

Annonce

- De fem kandidater er valgt ud fra faglige vurderinger, hvem der har fået mest ros og forskellige rapporter fra plejehjemmene, fortæller Per K. Larsen, som er formand for Danske Seniorer.

Som en del af OK-fonden har plejehjemmet Dreyershus langt friere rammer end de kommunale plejehjem, og ifølge Hanne Lise Hansen, som er leder af Dreyershus, er det netop de frie rammer, som gør, at husets medarbejdere og beboere trives i stor stil.

- Jeg er frisat som leder, jeg skal ikke spørge alle mulige mennesker om lov, og det er noget mine medarbejdere og beboere nyder godt af. Når vi får en idé, så kan den sættes i gang med det samme, der er ikke så langt fra tanke til handling, siger Hanne Lise Hansen.

Omgivelser og værdier

På Dreyershus er samvær og nærvær noget, der vægtes meget højt, og tanken er, at man ikke sidder alene i hver sin lejlighed og lever særskilte liv - man lever derimod sammen og er en del af noget større.

- Jeg plejer at sige: Du flytter ikke på plejehjem, du skifter adresse, og du bor i et fællesskab. Så man kommer ikke til at sidde mutters alene i en lejlighed, man er en del af et fællesskab, og man kan lave det, man har lyst til at lave, mens man er sammen med andre mennesker, lyder det fra Hanne Lise Hansen.

Plejehjemmet ligger centralt i Kolding midtby og rummer 64 lejligheder og en lang række faciliteter så som træningsrum, aktivitetscenter, café, fodklinik, frisør og mødelokale. Pressefoto: Dreyershus/Michael Drost-Hansen

Derudover har Dreyershus en meget hjemlig atmosfære, hvilket også er noget af det, der gør plejehjemmet til at rart sted at være for både beboere, pårørende og medarbejdere, for man gør tingene på præcis samme måde, som man ville gøre derhjemme.

- Dreyershus er et leve-bo miljø, og det vil sige, at vi for eksempel selv laver vores mad fra bunden nede i plejehjemmets køkken, ligesom man ville gøre derhjemme, siger Hanne Lise Hansen.

Udover de gode omgivelser og de hjemmevante rammer, arbejder plejehjemmet efter et bestemt værdisæt, hvilket også er det, der gør plejehjemmet anderledes fra andre plejehjem.

Det er OK-Fondens grundlæggende værdisæt, som man arbejder ud fra på Dreyershus. Værdisættet går især ud på, at man arbejder værdibaseret. Dreyershus-lederen uddyber:

- Det vil sige, at vi ser det enkelte menneske ud fra vores værdier, og så har vi også den vision, at livet skal leves - hele livet. Vi går mindre op i regler, fortæller Hanne Lise Hansen.

Annonce

Beboer på tyvende år

Vagn Esbech er en af beboerne på Dreyershus, og han har faktisk boet der næsten helt fra åbningen tilbage i år 2000, hvor hans kone flyttede ind på plejehjemmet. I 2001 fik han fast adresse på plejehjemmet, fordi hans kone var for syg til, at han kunne passe hende i ægteparrets eget hjem. I dag sidder Vagn Esbech, der har rundet de 90, alene tilbage på det plejehjem, han kender så godt.

Vagn Esbech har boet på plejehjemmet næsten helt fra start, og han har altid været glad for det. Han er glad for friheden, som betyder, at han kan dyrke sine interesser, så meget han har lyst til, som er puslespil, frimærker og læsning. Pressefoto: Dreyershus/Michael Drost-Hansen

- Jeg er enormt glad ved at være her, og det har jeg altid været. Jeg følte mig hjemme fra starten, for hvis jeg først har bestemt, at jeg flytter, så er det sådan det er, og så bliver jeg glad for det, siger Vagn Esbech.

Han har især været glad for de frie rammer, for det var der især brug for dengang, han flyttede ind, for han var meget rask i forhold til de fleste andre beboere. Han har både rejst, taget på familiebesøg og en masse andet, mens han har boet på plejehjemmet. Egentlig ville han have flyttet efter konens død, men fællesskabet på Dreyershus fik ham til at blive hængende.

- Hvis jeg flyttede, var jeg da først alene. Her er jeg ikke alene, jeg har de andre beboere på min afdeling og personalet. Os otte der bor her på afdelingen hører sammen, de er min familie, fortæller Vagn Esbech.

Dreyershus

  • Det er OK-Fonden, der driver Dreyershus.
  • OK-Fonden har 15 andre plejecentre rundt om i landet.
  • De fem plejehjem, der er indstillet som Danmarks bedste plejehjem, er foruden Dreyershus i Kolding også Lem Plejecenter ved Skive, friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund, Håndværkerforeningens plejehjem i København og OK-Fondens Himmelev Gl. Præstegård ved Roskilde.
  • Danmarks bedste plejehjem kåres af Danske Seniorer i slutningen af oktober 2021. 
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Kultur

12 portrætter fra hele verden: Maria Torp maler stærke kvinder og kloge mænd, der gør verden til et bedre sted

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce