Annonce
Sydjylland

Kolding-politiker fortryder at have støttet Obama-besøg på uoplyst grundlag

Elvis Comic (S), der er byrådsmedlem i Kolding, deltog selv i Obama-arrangementet og stemte for at støtte det med 750.000 skattekroner. Nu siger han, at han og det øvrige økonomiudvalg burde have stillet krav til større indsigt i finansieringen af besøget. Arkivfoto: Claus Thorsted

Elvis Comic (S) var som økonomiudvalgsmedlem i Kolding med til at stemme for at støtte Obama-besøget med skattekroner uden at kende arrangementets samlede økonomi. Han fortryder nu og kalder det en fejl, at udvalgsmedlemmerne ikke krævede oplysningerne på bordet.

Annonce

Støtte: Det var en fejl at stemme for at støtte Obama-arrangementet med skattekroner uden at kende vigtige detaljer.

Sådan lyder det nu fra Elvis Comic, der er medlem af byrådet i Kolding for Socialdemokratiet.

Som økonomiudvalgsmedlem var han i august med til at stemme for Kolding Kommunes markedsføringsbidrag på 750.000 kroner til arrangementet. Det skete, uden at hverken han eller de øvrige økonomiudvalgsmedlemmer kendte til arrangementets budget og øvrige sponsorer.

- Vi har begået en fejl som politikere ved at sige ja til at finansiere noget uden at vide, hvad pengene blev brugt på, og hvem der ellers bidrager, siger Elvis Comic, der er bekymret for, om kommunen har været med til at generere overskud i en privat virksomhed.

- Vi ved jo ikke, om vi har støttet et sted, hvor der allerede var penge nok. Det viser sig jo nu, at der også har været private sponsorer siger han med henvisning til, at JydskeVestkysten i torsdag kunne fortælle, at rigmanden Pierre Legarth er blandt sponsorerne.

Sagen kort

USA's tidligere præsident, Barack Obama, besøgte Syddansk Universitet i Kolding den 28. september.

Bag arrangementet stod Foreningen Business Kolding, der indgik en meget fortrolig aftale med folkene bag Obama. Via aktindsigter kunne JydskeVestkysten i sidste uge dog fortælle, at det samlede budget var på seks millioner kroner.

Kolding Kommune betalte 750.000 kroner, mens Syddansk Universitet betalte én million kroner, og dermed var besøget delvist skattefinansieret. Begge bidragsydere har accepteret ikke at kende de nærmere omstændigheder omkring finansieringen af besøget.

Kommunen havde håbet, at langt flere borgere kunne få en oplevelse i forbindelse med besøget, eksempelvis via storskærm, men Obamas folk holdt fast i kontrakten, som ikke tillod nogen former for yderligere events end det én time lange foredrag.

Annonce

Hemmelig kontrakt

Hverken SDU eller Kolding kommune, der begge har bidraget med skattekroner, har set arrangementets samlede budget og selve prisen for Obamas besøg. Både Koldings borgemester Jørn Pedersen (V) og direktør hos arrangøren Business Kolding, Morten Bjørn Hansen, har flere gange over for JydskeVestkysten forklaret, at det skyldes en fortrolighedsklausul i kontrakten med Obama.

Både Jørn Pedersen og prorektor på SDU, Bjarne Graabech, har accepteret lukketheden trods skattebidragene.

- Det er en fantastisk mulighed. Derfor er det ikke et krav at se budgettet, og det har ikke været på tale, at vi skal se det, lød det blandt andet fra Bjarne Graabech i august, mens Jørn Pedersen har forklaret, at Kolding Kommunes bidrag udelukkende skal ses som betaling for markedsføring af kommunen.

Annonce

Bagklogskabens lys

Elvis Comic køber ikke forklaringen om fortrolighedsklausulen.

- Man kunne have lavet en løsning, hvor vi fortroligt kunne være blevet informeret under et lukket punkt. Vi burde vide de her ting, siger han.

Fortryder du at have stemt for støtten?

- Jeg fortryder ikke min opbakning til Obama-besøget, fordi det har været en fantastisk ting for Kolding. Men jeg fortryder at have stemt på et uoplyst grundlag. Det gør jeg ikke igen, siger Elvis Comic, der afviser at have følt sig presset til at stemme for støtten.

Hvorfor er det først nu - to måneder efter arrangementet - at du når til den erkendelse?

- Det er bagklogskabens lys. Jeg er frustreret over, at de her ting er blevet pakket så meget ind. Det er skjult dagsorden i mine øjne, siger han.

Socialdemokratiets gruppeformand i Kolding og 2. viceborgmester Poul Erik Jensen fastholder, at aftalen med Obama var den bedst mulige, og at Elvis Comic selv må stå til regnskab for sin holdning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce