Annonce
Kolding

Kolding stopper samarbejde med Det Kgl. Teater: Men der bliver stadig klassisk musik ude i Skamling

I 2015, hvor dette foto er fra, trak Nykredit sit sponsorat til "Det Kgl. på Skamling", som ellers har spillet på Skamlingsbanken siden 1998. Det Kgl. Teater og MusikKolding aftalte herefter, at Skamlingsbanken i en overgangsperiode blev en del af danmarksturneen ?Opera i Det Fri?, som i sin opsætning var væsentligt mindre end ?Det Kgl. på Skamling?. Nu slutter aftalen med teatret fuldstændig. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Siden 1998 har Kolding Kommune samarbejdet med Det Kgl. Teater, der har optrådt med opera og klassisk musik i Skamlingsbanken. Men nu bliver aftalen for dyr, og Kolding har en anden plan, som skal sikre, at der forsat spilles klassisk ude i det fri.

Kolding: Uanset om solen skinner eller ej, så bliver den kommende sommer uden klassisk musik under åben himmel ude i bakkerne ved Skamlingsbanken.

Kolding Kommune har nemlig besluttet at afbryde det årelange samarbejde med Det Kgl. Teater, fordi der kommer en ny afregning for at være en del af turneen "Opera i Det Fri". Den nye afregning betyder, at Kolding Kommune skal til at betale op til 80.000 kroner for det musikalske besøg fra hovedstaden.

- Så mange penge kan vi ikke kaste efter arrangementet. Vi har haft et godt samarbejde med Det Kgl. Teater gennem mange år, men nu er vi nødt til at finde på noget andet, siger kulturudvalgsformand Jesper Elkjær (R).

Og der er allerede en idé til, hvordan den klassiske musik fra år 2020 atter kan komme til at spille ude i Skamlingsbankens bakkede idyl, hvor Det Kgl. Teater optrådte første gang helt tilbage i 1998.

Annonce

Forløbet

Til og med 2015 dannede Skamlingsbanken rammen om eventen "Det Kgl. på Skamling", hvor Det Kgl. Teater bød på smagsprøver fra den kommende sæson. I 2015 trak Nykredit sit sponsorat, og Det Kgl Teater og MusikKolding aftalte, at Skamlingsbanken i en overgangsperiode blev en del af Det Kgl. Teaters danmarksturné "Opera i Det Fri".

I overgangsperioden blev arrangementet afviklet under samme økonomiske vilkår for MusikKolding, som da Nykredit sponsorerede. Men nu stiger prisen altså med op mod 80.000 kroner, og det ønsker Kolding Kommune ikke at betale. Derfor slutter samarbejdet, der begyndte i 1998.

Vigtigt med folkeliv

Planen er, at man i stedet vil udnytte den samarbejdsaftale, som Kolding Kommune har i forvejen med Sønderjyllands Symfoniorkester.

Den aftale betyder, at orkestret afvikler et antal koncerter her i kommunen, og en af dem kunne så lægges under åben himmel i bakkerne mellem Kolding og Christiansfeld. Sønderjyllands Symfoniorkester har også en stor udendørs scene til rådighed, som kan lejes til formålet.

- De klassiske koncerter har været med til at profilere Skamlingsbanken, så det vil vi gerne fortsætte med på en ny måde, for det er et geografisk område, som kulturelt og historisk har stor betydning for Kolding. Vi er på vej til at opføre et nyt besøgscenter ved Skamling, og derfor er det også vigtigt, at vi gør en indsats for at skabe forskellige former for aktivitet og folkeliv derude, siger Jesper Elkjær.

Morgendagens stjerner

Kulturforvaltningen har drøftet mulighederne for et sådant arrangement med Sønderjyllands Symfoniorkester og MusikKolding, som står for afviklingen på vegne af kommunen.

Man overvejer at kontakte Operaakademiet, så sangerne til koncerten kunne være nyuddannede operasangere. På den måde kunne begivenheden understøtte den talentstrategi, som Kolding Kommune har vedtaget. Titlen "Opera på Skamling" kunne så suppleres med: "Mød morgendagens stjerner!"

Under den nuværende økonomiske ramme er det muligt at afvikle begivenheden hvert andet år, lyder vurderingen fra kulturforvaltningen.

- Sådan lyder oplægget, men det er noget af det, vi skal kigge nærmere på, siger kulturudvalgsformand Jesper Elkjær.

Første gang i 2020

Udgangspunktet er, at "Opera på Skamling - mød morgendagens stjerner!" skal holdes første gang i august 2020, som også er året, hvor Den nye Folkemøde- og Operaplads kan være etableret. Det er samtidig året, hvor Skamlingsbanken spiller en rolle som hjemsted for fyrtårnsprojektet "Sangerfesten" i forbindelse med markeringen af 100-året for genforeningen.

I 2020 kan eventen ses som et pilotprojekt, og kulturudvalget skal derefter evaluere konceptet og tage stilling til, om det skal fortsættes i den nye form.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];