Annonce
Kolding

Koldings allersvageste borgere rammes af sparekrav

På listen med spareforslag, der skal behandles i social- og sundhedsudvalget onsdag, står blandt andet, at området kan spare penge ved at flytte værestedet Regnbuen til lokaler ved Folkekøkkenet. Flytningen skal give stordriftfordele. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
I ungerådgivningen og børnefamiliehuset skal der spares på forebyggelse, misbrugernes værested Regnbuen slås sammen med Folkekøkkenet, og nybagte forældre får færre besøg af sundhedsplejersken. Sådan lyder et par af de spareforslag, som social- og sundhedsudvalget skal behandle onsdag.

Kolding: Der kan gå længere tid, fra unge og deres familier beder om hjælp i ungerådgivningen, til de får den. Og sårbare børn og unge kan også blive nødsaget til at vente weekenden over, hvis de beder om hjælp i Børnefamiliehuset. Det bliver konsekvenserne, hvis forvaltningens omfattende spareforslag på social- og sundhedsudvalgets område gennemføres.

- At forvaltningen går ind og peger på at spare på forebyggelse, viser med al tydelighed, hvor presserede vi er. Det kan få skræmmende konsekvenser at spare på den indsats både menneskeligt og økonomisk. Den forebyggende indsats koster os lidt i dag, men fjerner vi indsatserne, så kan det give en ekstraregning, siger udvalgsformand Hans Holmer (SF).

Han beklager også, at det foreslås at spare penge på at gøre aflastningstilbud til børn og unge mindre fleksible.

Samlet set, er der forslag for godt 17 millioner kroner i sparekataloget.

Tallet dækker de otte millioner, som udvalget blev pålagt at spare som en del af budgetforliget. Oveni er lagt gammel gæld, ikke gennemførte effektiviseringer, og så er tallet steget med et beløb, der skal ændre budgetterne fra urealistiske til realistiske tal.

Annonce
Jeg er rigtig ked af, at vi ikke har haft en dialog med værestederne, inden de her forslag bliver behandlet.

Hans Holmer (SF)

Regnbuen skal flytte

Med spareplanen lægges der også op til at spare ved at flytte væresteder. Regnbuen, der er et værested for misbrugere, skal efter planen flytte til lokaler i Folkekøkkenet, helt præcist til de lokaler, hvor KFUM's genbrugsbutik tidligere lå. Flytningen skal give stordriftforskelle. Samtidig skal Værestedet De Frie Fugle ifølge forslagene flytte til det nye sundhedshus på Låsbyhøj.

- Jeg er rigtig ked af, at vi ikke har haft en dialog med værestederne, inden de her forslag bliver behandlet, siger Hans Holmer.

Han står sammen med Benny Dall (EL) og Hanne Dam (S) udenfor budgetforliget.

Frank Wolff Hinrichs, der er tillidsrepræsentant for misbrugs- og psykiatriområde, fortæller, at medarbejdere på Regnbuen er rystede over udsigten til, at det kommunale værested skal flytte sammen med KFUM's Folkekøkken.

- Jeg kan kun læse forslaget sådan, at man ønsker at nedlægge Regnbuen og udvide målgruppen for Folkekøkkenet. Vores værdigrundlag er vidt forskelligt, og vi føler os ganske enkelt svigtet af politikerne, der i mange år har vidst, at vi skulle have nye lokaler, siger Frank Wolff Hinrichs.

Blandt spareforslagene står også, at nybagte forældre skal have færre besøg af sundhedsplejersken. Fremgangsmåden skal ændres, så to af samtalerne kommer til at foregå i grupper i stedet for hjemme hos hvert enkelt forældrepar.

Med sparekataloget lægges også op til at skære to millioner kroner af puljen med penge til frivilligt socialt arbejde. Det er penge, som fordeles til foreninger, der har socialt udsatte som primær målgruppe, og de to millioner kroner er 28 procent af puljen.

Den lange liste med 21 spareforslag behandles på udvalgsmødet onsdag. Hvis et spareforslag fjernes, skal udvalget pege på en anden besparelser for samme beløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce