Annonce
Kolding

Koldings allersvageste borgere rammes af sparekrav

På listen med spareforslag, der skal behandles i social- og sundhedsudvalget onsdag, står blandt andet, at området kan spare penge ved at flytte værestedet Regnbuen til lokaler ved Folkekøkkenet. Flytningen skal give stordriftfordele. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
I ungerådgivningen og børnefamiliehuset skal der spares på forebyggelse, misbrugernes værested Regnbuen slås sammen med Folkekøkkenet, og nybagte forældre får færre besøg af sundhedsplejersken. Sådan lyder et par af de spareforslag, som social- og sundhedsudvalget skal behandle onsdag.

Kolding: Der kan gå længere tid, fra unge og deres familier beder om hjælp i ungerådgivningen, til de får den. Og sårbare børn og unge kan også blive nødsaget til at vente weekenden over, hvis de beder om hjælp i Børnefamiliehuset. Det bliver konsekvenserne, hvis forvaltningens omfattende spareforslag på social- og sundhedsudvalgets område gennemføres.

- At forvaltningen går ind og peger på at spare på forebyggelse, viser med al tydelighed, hvor presserede vi er. Det kan få skræmmende konsekvenser at spare på den indsats både menneskeligt og økonomisk. Den forebyggende indsats koster os lidt i dag, men fjerner vi indsatserne, så kan det give en ekstraregning, siger udvalgsformand Hans Holmer (SF).

Han beklager også, at det foreslås at spare penge på at gøre aflastningstilbud til børn og unge mindre fleksible.

Samlet set, er der forslag for godt 17 millioner kroner i sparekataloget.

Tallet dækker de otte millioner, som udvalget blev pålagt at spare som en del af budgetforliget. Oveni er lagt gammel gæld, ikke gennemførte effektiviseringer, og så er tallet steget med et beløb, der skal ændre budgetterne fra urealistiske til realistiske tal.

Annonce
Jeg er rigtig ked af, at vi ikke har haft en dialog med værestederne, inden de her forslag bliver behandlet.

Hans Holmer (SF)

Regnbuen skal flytte

Med spareplanen lægges der også op til at spare ved at flytte væresteder. Regnbuen, der er et værested for misbrugere, skal efter planen flytte til lokaler i Folkekøkkenet, helt præcist til de lokaler, hvor KFUM's genbrugsbutik tidligere lå. Flytningen skal give stordriftforskelle. Samtidig skal Værestedet De Frie Fugle ifølge forslagene flytte til det nye sundhedshus på Låsbyhøj.

- Jeg er rigtig ked af, at vi ikke har haft en dialog med værestederne, inden de her forslag bliver behandlet, siger Hans Holmer.

Han står sammen med Benny Dall (EL) og Hanne Dam (S) udenfor budgetforliget.

Frank Wolff Hinrichs, der er tillidsrepræsentant for misbrugs- og psykiatriområde, fortæller, at medarbejdere på Regnbuen er rystede over udsigten til, at det kommunale værested skal flytte sammen med KFUM's Folkekøkken.

- Jeg kan kun læse forslaget sådan, at man ønsker at nedlægge Regnbuen og udvide målgruppen for Folkekøkkenet. Vores værdigrundlag er vidt forskelligt, og vi føler os ganske enkelt svigtet af politikerne, der i mange år har vidst, at vi skulle have nye lokaler, siger Frank Wolff Hinrichs.

Blandt spareforslagene står også, at nybagte forældre skal have færre besøg af sundhedsplejersken. Fremgangsmåden skal ændres, så to af samtalerne kommer til at foregå i grupper i stedet for hjemme hos hvert enkelt forældrepar.

Med sparekataloget lægges også op til at skære to millioner kroner af puljen med penge til frivilligt socialt arbejde. Det er penge, som fordeles til foreninger, der har socialt udsatte som primær målgruppe, og de to millioner kroner er 28 procent af puljen.

Den lange liste med 21 spareforslag behandles på udvalgsmødet onsdag. Hvis et spareforslag fjernes, skal udvalget pege på en anden besparelser for samme beløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce