Annonce
Kolding

Koldings jordsalg nåede nye højder i 2018

Kolding Kommune har ikke solgt så meget erhvervsjord i 2018 som i årene før - blandt andet glippede en stor indtægt, da nogle norske - og utroværdige, viste det sig - rigmænd sprang fra at købe den her grund på Venusvej, hvor de længe påstod, at de ville bygge en modulhusfabrik. Senere var grunden i spil til et biogasanlæg, som også er blevet droppet. Foto: Søren Gylling

Lige knap 100 millioner kroner indkasserede Kolding Kommune på salg af jord til erhvervs- og boligbyggerier. Det er mange år siden, det er sket sidst.

Kolding: Kolding Kommunes salg af jord til boligprojekter og erhvervsbyggerier nåede nye højder i 2018.

Næsten 100 millioner kroner er der trillet ned i kommunens pengekasse. Det er 25 millioner kroner mere, end politikerne regnede med, da de lagde et optimistisk budget for kommunens jordsalg i efteråret 2017.

Så formidabelt et salg er ikke set før i borgmester Jørn Pedersens og Venstres regeringstid i Kolding, som startede i 2010 kort efter finanskrisens udbrud.

- Det er jo helt vildt flot. Salgssummen er et udtryk for den enorme interesse, der er for at lave især boligprojekter i Kolding, og der bygges også erhvervsdomiciler igen. Og så skal man jo huske, at man oveni skal lægge den kommercielle del med handel med privat jord, konstaterer Jørn Pedersen.

Annonce

Andre kommuner

Kolding Kommune solgte i 2018:69 parcelhusgrunde, storparceller til 80 boliger og 160.078 kvadratmeter erhvervsjord i seks handler.

Esbjerg Kommune solgte:

109 parcelhusgrunde, storparcel til 12 boliger og 53.144 kvadratmeter erhvervsjord i seks handler.

Odense Kommune solgte:

16 parcelhusgrunde, storparceller til 116 boliger og 54.883 kvm erhvervsjord i fem handler.

Vejle Kommune solgte 91 parcelhusgrunde, storparceller til 23 boliger og 60.000 kvm erhvervsjord i syv handler.

Kilde: Kolding Kommune

Konservativt bud

Da regnestykket blev lagt sammen den 31. december, stod der 91,7 millioner kroner nede på bundlinjen for salg af jord til boligformål - både storparceller og byggegrunde.

Salget af erhvervsjord var noget mindre - nemlig blot 7,8 millioner kroner, hvilket er omkring halvdelen af indtægterne fra salg af erhvervsjord i både 2017 og 2016.

Men det er ikke et udtryk for, at virksomhederne har valgt Kolding fra, siger borgmester Jørn Pedersen.

- Nej, for vi er faktisk ret godt med på salg af erhvervsjord, også når vi sammenligner med andre kommuner, siger han og peger på, at Kolding Kommune ligger helt i toppen i Region Syddanmarks opgørelse over kommuner med flest nye arbejdspladser.

- Så vi misser ikke virksomheder. Der er bare rigtig mange, der er flyttet ind i eksisterende lokaler, som der har været mange tomme af. Og det dér med at købe domiciljord er bare ikke længere, som det var i gamle dage, siger han.

Hvad er forventningen til jordsalget i 2019?

- Vi har lagt et konservativt bud ind i budgettet på 45 millioner kroner, for vi vil hellere bliver positivt overraskede igen end at stå med en udfordring i form af manglende indtægter, når året er omme, siger Jørn Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce