Annonce
Debat

Koldings smertensbarn

Karsten Byrgesen. Privatfoto

Læserbrev: Havet trues af uansvarlighed fra både myndigheder og spekulanter.

Koldings "slam-gate"-sag handler om udledning af 360.000 kubikmeter forurenet og stærkt gødende slam. Slam, som Kolding vil droppe i et i forvejen presset Lillebælt. Det svarer til at smide sit affald ud ad vinduet.

Forleden skrev den flittige og vedholdende debattør hr. Rolf Jensen (RJ), Fredericia, om kvælstof. Landbruget – vores fælles producent af fødevarer – skældes som hovedregel ud for at være skyld i netop udledning af kvælstof. Men der er rigtig mange andre kilder, som RJ rigtigt anfører. Udledning af spildevand, der urenset eller delvist renset ledes ud i vores farvande, er et stort og måske det største problem.

Annonce

Salg af handelsgødning i 2017/18 androg 304159 tons. Gødningen indeholder stoffer som nitrogen, fosfor, kalium, magnesium, svovl, bor, jern og kobber (kilde: Landbrugsstyrelsens statistik udg. i 2020). Mængden af havneslammet fra Kolding indeholder varianter af samme stoffer. Det er altså stærkt gødende, og indeholder alt det, som Lillebælt ikke har brug for. Slam-gate-sagen handler om at smide 360.000 kubikmeter eller ca. 432.000 tons gødning direkte i havet. Det er en standardprocedure som Miljøstyrelsen blåstempler. Ikke mærkeligt, at indre danske vande lider af plante- og fiske død forårsaget af gift og medførende iltsvind.

Det kvælstofholdige Kolding-slam, som nu står til at blive dumpet i Lillebælt svarer altså (i forhold til tons gødning) til 1,42 gange den samlede mængde gødning, der blev anvendt i Danmark i 2017/18. Hertil kommer spildevand og naturens egen tilførelse af næringsstoffer. Ifølge professor Stiig Markager (Århus Universitet) er det netop udledning af kvælstof og fosfor i havene, der er den indirekte årsag til iltsvind og fiskedød.

Også OECD peger på ”dårlig vandkvalitet langs kysterne og nævner som en ud af seks anbefalinger at Danmark bør opstille mål og delmål for naturen”.

Det er vildt skræmmende, og det gør sagen til en slam-gate-sag, der bør vække alle fornuftige mennesker, der aktivt vil værne om vores miljø.

Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Selvfølgelig bliver Billund større - også med en motorvej

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Selvfølgelig skal arbejde kunne betale sig

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

Annonce