Annonce
Kolding

Koldings socialdirektør fratræder efter regnskabsfusk

Lars Rasmussen har forladt jobbet som socialdirektør med omgående virkning. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Socialdirektør Lars Rasmussen og tidligere økonomichef mister jobbet efter ny økonomiskandale i Kolding Kommune. Socialforvaltningen forsøgte at skjule den reelle størrelse af overforbrug for millioner.

Kolding: Efter 22 år i direktørstolen i Kolding Kommunes socialforvaltning fratrådte 57-årige Lars Rasmussen pludselig tirsdag aften sit job.

Aftalen om, at Kolding Kommunes og Lars Rasmussens veje skal skilles, blev udformet i løbet af i går, og derefter godkendt på et ekstraordinært møde i byrådets økonomiudvalg.

Anledningen er, at Lars Rasmussens socialforvaltning er blevet afsløret i talfusk i sit 2018-regnskab. Her er der pyntet på tallene, så 2018-underskuddet kom til at se 19,3 millioner mindre ud, end det i virkeligheden er.

Forvaltningens tidligere økonomichef ventede simpelthen til efter nytår med at betale og bogføre udgifter, som skulle have været betalt og bogført i 2018. På den måde skjulte man den reelle størrelse af overforbruget af penge i forhold til de budgetter, politikerne har afstukket. Det er i strid med såvel Kolding Kommunes egne regnskabsinstrukser som den helt overordnede praksis i landets kommuner.

Den tidligere økonomichef fik i starten af året en ny stilling som seniorkonsulent i socialforvaltningen. Det job fritstillede Koldings kommunaldirektør Thomas Boe ham fra med omgående virkning i mandags.

Annonce

Direktøren

  • Lars Rasmussen er 57 år.
  • Han blev kontoruddannet i Kolding Kommunes økonomiske forvaltning i 1982-1984.
  • I 1989 blev han budget- og regnskabschef i socialforvaltningens økonomiafdeling, derefter vicedirektør i 1991 og fra 1997 socialdirektør.
  • Lars Rasmussen har også haft ansvaret for senior- og sundhedsområdet, som nu er udskilt i egen forvaltning.
  • Lars Rasmussen er bror til Søren Rasmussen, som er byrådsmedlem og viceborgmester for DF.
  • Deres far, Bent Rasmussen, var borgmester i Kolding fra 1977-1985.

Den fulde historie

Fifleriet med regnskabstallene er kommet for en dag i forbindelse med revisionsfirmaet BDO's gennemgang af årsregnskabet. Af et notat fra revisorernes om de såkaldte "periodiseringsfejl" fremgår det, at den tidligere økonomichef har oplyst, at det var ham alene, som traf beslutningen om, at fakturaer i hobetal først skulle konteres i regnskabsår 2019.

Hvis det ikke var sket, skulle socialdirektør Lars Rasmussen have aflagt et regnskab med et underskud på næsten 54 millioner kroner i stedet for det minus på 34 millioner kroner, som det blev til - og som i sig selv var et voldsomt overforbrug.

Borgmester Jørn Pedersen beklager sagen.

- Vi ved, at der er virkelig pres på det specialiserede socialområde, men vi skal jo have den ærlige og redelige viden. Vi skal kende den fulde historie, ellers kan vi ikke handle, siger borgmesteren.

Fritstillingen og direktørfratrædelsen i socialforvaltningen kommer kun godt fire måneder efter, at Kolding kommunes tidligere uddannelses- og børnedirektør Helle Thiele og hendes skolechef Lars Svensson blev fyret efter omfattende regnskabsrod og overforbrug for 29 millioner kroner i deres forvaltning.

JydskeVestkysten har uden held forsøgt at træffe Lars Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce