Annonce
Aabenraa

Kom bar' do: Cafeer og restauranter nyder genåbningen, men har plads til flere gæster

Holdbi kro. Foto: Ludvig Dittmann
Glæden er stor hos restauranter og cafeer i Aabenraa kommune ovenpå genåbningen 21. april. Glade kunder er vendt tilbage med liv og leben, men niveauet er endnu ikke som tidligere under corona. Restriktionerne holder mange hjemme, lyder vurderingen.

KRUSÅ/AABENRAA: Glade og lidt ærgerlige, for genåbningen har været ”stille og rolig”.

Sådan lyder den korte stemningsrapport fra de tre steder i restaurationsbranchen i Aabenraa Kommune, som JydskeVestkysten har talt med ovenpå onsdagens udvidede genåbning af blandt andet cafeer og restauranter.

For efter fire måneders nedlukning har flere benyttet sig af muligheden for lidt ganegodt ude i byen – det er bare ikke så mange som håbet.

Annonce

Tæt på smertegrænsen

Et af de genåbnede steder er Restaurant Under Sejlet i Aabenraa. Her havde man ikke forventet at åbne op den 21. april, men da muligheden for inde-servering blev mulig, sprang man til.

- Vi har haft lidt besøgende, men det er ikke det helt vilde, siger restaurantchef hos Under Sejlet, Max Horup.

Restauranten har plads til 80 siddende gæster, men de seneste dage har man haft omkring 50 gæster hver af åbningsdagene, og det får ikke det store smil frem hos Max Horup.

- Det er lige på grænsen. Hvis antallet bliver mindre, så er spørgsmålet, om det kan svare sig. Jeg havde gerne set, at der var 20 gæster flere om dagen, siger han.

Han vurderer, at fraværet ikke som sådan skyldes restriktionerne om at have et gyldigt coronapas; den del har folk glimrende styr på, og faktisk er det oftest kunderne, der som det første spørger ind til den del.

- Så det fungerer rigtigt fint. Men jeg tror, at de 30 minutters bookingtid forhindrer nogle i at komme forbi på impulstur. Det tager ikke lang tid at komme herned, men ventetiden forhindrer mange i at komme, vurderer han.

Selvom den mere impulsive del af restaurantgæsterne synes at mangle, så er han ikke i tvivl om, at folk har savnet muligheden for at komme ud med og blive vartet op.

- Flere har fortalt os, hvor glade de er for endelig at måtte komme ud at spise og have den her oplevelse, og jeg kan selv både se og høre på dem, at de har en glæde ved det, siger han.

Annonce

Et stykke fra tidligere genåbning

Samme oplevelse sidder man med hos Holdbi Kro ved Kruså, hvor man også har man færre restaurantgæster end håbet.

Restauranten, der er et franchise af Hereford Beefstouw, har plads til 60 spisende gæster under de nuværende coronarestriktioner, men den kvote har man endnu ikke fyldt siden genåbningen onsdag.

- Gæsterne er begyndt at vende tilbage, men folk er mere tilbageholdende denne gang. Da vi åbnede første gang (under corona, red.), var der fuld tryk på. Nu er det lidt mere stille. Folk skal nok lige vænne sig til at skulle testet og holde styr på coronapas, siger Peter Rømer, indehaver og daglig leder af Holdbi Kro.

Selv om bordbestilling er kutyme på de fleste restauranter, så har Peter Rømer lagt mærke til, at flere ændrer eller helt afbestiller deres bordbestillinger. Måske vidner det om, at den nye situation med krav om gyldigt coronapas ikke er blevet hverdag endnu hos befolkningen.

- Jeg kalkulerer bemandingen efter antallet af bookinger, for her kan vi jo nogenlunde se, hvor mange der kommer. Men jeg har taget det stille og roligt og med forbehold, siger han

Annonce

Grænseoverskridende at tjekke coronapas

Netop den helt rigtige bemanding har været en udfordring hos Café Agnes, der åbnede for første gang i 26. maj sidste år.

- Jeg synes, vi har følt os klar på mange fronter, men disponeringsmæssigt og i forhold til medarbejdere har det været svært, siger ejer af Café Agnes, Mette Margrethe Sørensen.


(...) jeg synes, det er grænseoverskridende at skulle se de her coronapas med CPR-numre i

Mette Margrethe Sørensen, Café Agnes


Cafeen, der ligger på gågaden i Aabenraa, har haft omkring 20 besøgende om dagen efter genåbningen. Det svarer til cirka halvdelen er halvdelen af, hvad cafeen reelt må have.

- Vi har aftalt med dem, vi har på vagt, at vi kan skære her og der, og det er de heldigvis indforståede med. Men det er en blandet landhandel, og jeg vil ikke sige, at det har kunnet svare sig at holde.

Genåbningen er ellers gået næsten gnidningsfrit for cafeen.

- Folk skal jo lige lære det her med coronapasset, men jeg synes, folk har taget det med godt humør, og de har været gode til at have det hele klar, når de bestiller. Til gengæld må jeg indrømme, at jeg synes, det er grænseoverskridende at skulle se de her coronapas med CPR-numre i, siger Mette Margrethe Sørensen, som dog er mest træt af kravet til bordbestillinger.

- Det er klart, at det koster på kundefronten for os. Men vi er superglade for, at vi må åbne igen, og jeg vil på ingen måde lyde som en brokkerøv, så vi må bare navigere i de regler, vi får udstukket, siger hun.

En af reglerne er kravet om bordbestillinger, og her ser det fornuftigt for både Restaurant Under Sejlet, Holdbi Kro og Café Agnes.

- Vi er ikke oppe på normalen, men det kan vi da nå at komme, siger Mette Margrethe Sørensen med et grin.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce