Annonce
Kultur

Jazzpianisten når vidt omkring: Martin spiller forbudte sange og hjælper talenter videre

Martin Schack, der fik Jacob Gades Legat i 2000, voksede op i Ansager med Helge Engelbrecht som nabo og er i dag fast pianist på galleri-scenen, når der er Sommersang i Mariehaven. Foto: Martin Ravn
Jazzpianisten skruer op for hyggen og den høje kvalitet i sit eget spillested i Ribe. Han plejer også unge talenter og gør noget forbudt med Bodil Jørgensen.
Annonce

Martin Schack spiller forbudte sange, hjælper unge talenter videre og inviterer til skotsk musik med simremad.

Den 44-årige jazzpianist når vidt omkring, og han når meget. Og det meste handler om at skabe et levende musikmiljø og sikre, at det hele tiden næres nedefra.

I 2017 etablerede dagens kulturprisfinalist spillestedet Termansens i en bindingsværksidyl fra 1580 i Ribes centrum. Her trækker han på 20 års erfaring med musikbranchen, og på væggene hænger bl.a. plakaten til den første Ribe Jazzfestival, som han også var ophavsmand til. Han ynder at samle publikum til en hyggelig aften med musik af høj kvalitet, og sidder han ved flyglet, er det ikke for at forsvinde ind i sig selv og forvilde sig ud ad en tangent:

- Det er vigtigt at invitere folk ind i det, vi laver, mener han.

I jazzen er der en frihed i samspillet og en udøvende udforskning af tonesproget, men for Martin Schack skal det have en udadvendt appel. Han spiller med Bjørn Tidmand den ene dag og drager på turné til Kina den næste, samtidig med at han f.eks. har skullet få styr på brandsikkerhed, støttemuligheder og alkoholbevilling, så tilhørerne kan drikke belgisk øl, der ifølge varedeklarationen smager som ”Ti kys af prinsessen”.

Termansens har desuden indgået et samarbejde med Porsborgs Gastro Bar, så noder kan forenes med kulinarisk nydelse.

”Han har en voldsom nysgerrighed i forhold til at finde sin vej. Han favner bredt og får tingene til at smelte sammen”.

Helge Engelbrecht

Annonce

Spillede dag og nat

For nylig har Termansens fået en venneforening med foreløbig 40 medlemmer, så jazzklubben i den tidligere boghandel også kan køre, når Martin Schack ikke selv er til stede.

Det giver ham mulighed for at spille forbudte sange sammen med skuespilleren Bodil Jørgensen. I 100-året for Genforeningen opdaterer de sange, som blev bortcensureret af det tyske herredømme, og dette udtryk for dansk identitet er også udgivet på cd.

Gennem Jazz Camp Ribe, der foregår på Danhostel, hjælper han på niende år børn og unge med at udvikle talentet, og mange af dem finder senere vej til Termansens som opvarmning for de store, etablerede navne. Desuden underviser Martin Schack på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, og han har i sin egen opvækst mødt vigtig opmuntring fra folk som Helge Engelbrecht. Sangskriveren i Ansager boede lige ved siden af, og forbindelsen er fortsat tæt, idet Engelbrecht nu jævnligt har bud efter sin tidligere nabo:

- Døren stod åben, og Martin spillede dag og nat. Han kom her og spillede og legede med min ældste søn, Janus. Martin er en enormt spændende fyr, og når han er vært i Galleriet, fortæller han altid, hvad de spiller – og hvorfor de gør det.

Annonce

Ikke kun fodbold

For jazzpianisten selv var mødet med Helge Engelbrecht afgørende:

- Når man kommer fra det vilde vest, er det vigtigt at have nogle, der kan sige til ens forældre, at ”ham der kan noget”. For ellers spilles der mest fodbold.

Martin Schack kom til at spille musik, så det giver genlyd og gør en forskel. Hustruen Gry Østergreen er med på sidelinjen – ”hun er den rolige del af foretagendet”, som han udtrykker det – og engagementet omfatter også nænsom renovering af Termansens og ture til skrotpladsen.

Sådan er det at spille nye toner i gamle rammer, og publikum nøjes ikke med at komme og klappe. De medbringer også antikke lysestager og passende loppefund, så jazzen er godt på vej til at blive folkeeje i Ribe.

Nomineret til JydskeVestkystens kulturpris

Jazzpianist Martin Schack er sammen med Genforenings- og Grænsemuseet og instruktør Frelle Petersen nomineret til JydskeVestkystens kulturpris.

Termansens blev startet uden støttekroner, men får i 2020 ca. 65.000 kr. øremærket musik fra Statens Kunstfond og et tilsvarende beløb fra Esbjerg Kommune.

Næste koncert på programmet hos Termansens er med pianisten Søren Kristiansen og trompetisten Peter Marott, begge kendt fra tv-serien ”Badehotellet”, den 16. januar. Se mere på www.termansens.dk

Martin Schack selv kan bl.a. opleves sammen med Bodil Jørgensen i ”De forbudte sange” – en turné, der når til Folkehjem i Aabenraa 13.6., Skibelund Krat ved Vejen 14.6., Sønderborghus 20.6., Ribelund Festsal 17.9., Musik- og Teaterhuset 20.9. og Musikhuset Esbjerg 7.10.

For nylig har Termansens fået en venneforening med foreløbig 40 medlemmer, så jazzklubben i den tidligere boghandel også kan køre, når Martin Schack ikke selv er til stede. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce