Annonce
Tønder

Kom indenfor og se spor af prinsen og prinsessen

Foto: Claus Thorsted
De fleste, der gæster Møgeltønder, har nok set Schackenborg Slot gennem metalporten for enden af alléen i slotsparken. Men der er også mulighed for at få en guidet tur gennem det gamle slot og se spor af prinsen og prinsessen.
Annonce

Møgeltønder: I den sydlige fløj på Schackenborg Slot er der ingen adgang for offentligheden. Det er her prins Joachim og prinsesse Marie bor, når de besøger Møgeltønder og omegn.

Meget af den resterende del af slottet, der er fra 1664, er dog åben for gæster på en guidet tur. Gæsterne bliver ført gennem de tidligere royale gemakker ind til den store sommerspisestue med de lyseblå vægge og store lysekroner og videre ind til den noget mere trængte vinterspisestuer.

Det er her Schack-slægten pryder de mærkeblå vægge. Slægten med den første greve Hans Schack, der opførte slottet , som det står i dag, har boet her gennem 11 generationer. Men i 1978 vendte det igen tilbage til kongelige hænder. Mere præcist da prins Joachim fik foræret stedet - 9 år gammel.

Slottet er bygget i barokstil, hvilket særligt ses på de enorme, hvide lofter, der med mange fine detaljer er dekoreret med fabeldyr, blomster og mennesker. Gennem det ene store rum, der fører direkte videre til det næste, får gæsterne fortællingen om Schack-generationernes tid på slottet. Og de får et indblik i, hvordan det er at bo der i dag.

Schackenborg Fonden

Schackenborg Slot ejes og drives i dag af Schackenborg Fonden. Fonden blev stiftet 30. juni 2014 af Prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond og har Prins Joachim og Prinsesse Marie som protektorer. Fonden har overtaget Schackenborg Slot og et dertil hørende landbrug med det formål at åbne slot og park for offentligheden. Den har samtidig til formål at give den kongelige familie mulighed for lejlighedsvise at opholde sig på slottet for at bevare den nære kontakt mellem Kongehus og Sønderjylland og at støtte almenvelgørende og almennyttige formål.
Annonce

Spor af prinsen og prinsessen

Selvom Schackenborg Slot i 2014 igen forlod kongelig besiddelse og overgik til fondsdrift, bor prins Joachim, prinsesse Marie og de fire børn, prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik stadig på slottet, når de er på besøg.

Man er ikke i tvivl om, at de engang imellem nyder tilværelsen på slottet. Det oplever man som gæst, når man går gennem værelserne, der er åbne for offentligheden, men som samtidig bliver benyttet af de kongelige. Her ligger prinsens CD-samling i biblioteket, der blandt andet indeholder Queen, Thomas Helmig og The Beatles. Det samme gør Jyllands-Posten, der ligger på bordet. Børnenes legeværelse vidner også om, at stedet bliver brugt. Her møder barokstilen nemlig legoklodser og legetøjsbiler, der står på hylderne.

Rundturen slutter i slotsparken, der er tilplantet med træer med prinsernes og prinsessens initialer.

Godt nok er sæsonen for rundvisningerne på slottet ved at være slut. Men lige om lidt åbner Schackenborg Slot op for juleudstillinger, der løber over november og december.

I sommerspisestuen hænger den først og sidste ejere af Schackenborg Slot nemlig Greve Hans Schack, der opførte slottet, som vi kender det i dag, op gennem 1660'erne. Og de sidste ejere prins Joachim og prinsesse Marie, som ejede slottet, inden det gik over til fonddrift i 2014. Foto: Claus Thorsted
På den guidet tur kommer gæsterne blandt andet også forbi den gyldne sal. Foto: Claus Thorsted
Lofterne på slottet vidner om, at det er opført i baroktiden i 1660'erne. Foto: Claus Thorsted
Greve Hans Schack opførte Schackenborg Slot ovenpå det, der dengang hed Møgeltønderhus. Han fik stedet af kongen, efter god tjeneste i militæret. Foto: Claus Thorsted
Gæsterne kommer også op ad den italienske trappe, som fører op til riddersalen. Foto: Claus Thorsted
Der er rundvisninger på Schackenborg Slot gennem hele sommeren. Til vinter åbner stedet for juleudstillinger, som foregår i november og december. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Jobpatruljen fandt få problemer

Esbjerg

Hverdagen

Annonce