Annonce
Tønder

Kom indenfor og se spor af prinsen og prinsessen

Foto: Claus Thorsted
De fleste, der gæster Møgeltønder, har nok set Schackenborg Slot gennem metalporten for enden af alléen i slotsparken. Men der er også mulighed for at få en guidet tur gennem det gamle slot og se spor af prinsen og prinsessen.

Møgeltønder: I den sydlige fløj på Schackenborg Slot er der ingen adgang for offentligheden. Det er her prins Joachim og prinsesse Marie bor, når de besøger Møgeltønder og omegn.

Meget af den resterende del af slottet, der er fra 1664, er dog åben for gæster på en guidet tur. Gæsterne bliver ført gennem de tidligere royale gemakker ind til den store sommerspisestue med de lyseblå vægge og store lysekroner og videre ind til den noget mere trængte vinterspisestuer.

Det er her Schack-slægten pryder de mærkeblå vægge. Slægten med den første greve Hans Schack, der opførte slottet , som det står i dag, har boet her gennem 11 generationer. Men i 1978 vendte det igen tilbage til kongelige hænder. Mere præcist da prins Joachim fik foræret stedet - 9 år gammel.

Slottet er bygget i barokstil, hvilket særligt ses på de enorme, hvide lofter, der med mange fine detaljer er dekoreret med fabeldyr, blomster og mennesker. Gennem det ene store rum, der fører direkte videre til det næste, får gæsterne fortællingen om Schack-generationernes tid på slottet. Og de får et indblik i, hvordan det er at bo der i dag.

Annonce

Schackenborg Fonden

Schackenborg Slot ejes og drives i dag af Schackenborg Fonden. Fonden blev stiftet 30. juni 2014 af Prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond og har Prins Joachim og Prinsesse Marie som protektorer. Fonden har overtaget Schackenborg Slot og et dertil hørende landbrug med det formål at åbne slot og park for offentligheden. Den har samtidig til formål at give den kongelige familie mulighed for lejlighedsvise at opholde sig på slottet for at bevare den nære kontakt mellem Kongehus og Sønderjylland og at støtte almenvelgørende og almennyttige formål.

Spor af prinsen og prinsessen

Selvom Schackenborg Slot i 2014 igen forlod kongelig besiddelse og overgik til fondsdrift, bor prins Joachim, prinsesse Marie og de fire børn, prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik stadig på slottet, når de er på besøg.

Man er ikke i tvivl om, at de engang imellem nyder tilværelsen på slottet. Det oplever man som gæst, når man går gennem værelserne, der er åbne for offentligheden, men som samtidig bliver benyttet af de kongelige. Her ligger prinsens CD-samling i biblioteket, der blandt andet indeholder Queen, Thomas Helmig og The Beatles. Det samme gør Jyllands-Posten, der ligger på bordet. Børnenes legeværelse vidner også om, at stedet bliver brugt. Her møder barokstilen nemlig legoklodser og legetøjsbiler, der står på hylderne.

Rundturen slutter i slotsparken, der er tilplantet med træer med prinsernes og prinsessens initialer.

Godt nok er sæsonen for rundvisningerne på slottet ved at være slut. Men lige om lidt åbner Schackenborg Slot op for juleudstillinger, der løber over november og december.

I sommerspisestuen hænger den først og sidste ejere af Schackenborg Slot nemlig Greve Hans Schack, der opførte slottet, som vi kender det i dag, op gennem 1660'erne. Og de sidste ejere prins Joachim og prinsesse Marie, som ejede slottet, inden det gik over til fonddrift i 2014. Foto: Claus Thorsted
På den guidet tur kommer gæsterne blandt andet også forbi den gyldne sal. Foto: Claus Thorsted
Lofterne på slottet vidner om, at det er opført i baroktiden i 1660'erne. Foto: Claus Thorsted
Greve Hans Schack opførte Schackenborg Slot ovenpå det, der dengang hed Møgeltønderhus. Han fik stedet af kongen, efter god tjeneste i militæret. Foto: Claus Thorsted
Gæsterne kommer også op ad den italienske trappe, som fører op til riddersalen. Foto: Claus Thorsted
Der er rundvisninger på Schackenborg Slot gennem hele sommeren. Til vinter åbner stedet for juleudstillinger, som foregår i november og december. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Annonce