Annonce
Sønderjylland

Se video og kom med bag kulissen: Nyt topmoderne sygehus er klar til indvielse

Det nye akutsygehus i Aabenraa er efter næsten otte års til- og ombygning klar til indvielse den 20. februar. Sygehusets ledelse har valgt at investere i automatik, hygiejne og gode arbejdsforhold, så personalet kan bruge tiden på patienterne.
Annonce

Aabenraa: En maskine, der vasker sengene på fire minutter. Robotter, der transporterer varer fra lageret og ud på afdelinger, og blodprøver, der bliver transporteret på små biler på et bånd rundt i laboratoriet, uden der er nogen, der skal røre ved dem.

Det er et topmoderne sygehus i Aabenraa, der er klar til indvielse den 20. februar efter næsten otte års til- og ombygning. 1,25 milliarder har byggeriet i alt kostet, og her har det været vigtigt for ledelsen at bruge penge på at gøre en del af arbejdet automatisk, så tiden i stedet kan bruges på patienterne.

- Vi har valgt at effektivisere det, der ikke har betydning for patienterne, så vi kan levere behandlingen så effektivt som muligt. Automatikken gør arbejdet hurtigere og sikrere, siger administrerende direktør for Sygehus Sønderjylland Peter Fosgrau.

Det kan man blandt andet se i laboratoriet, hvor blodprøverne kører gennem de forskellige maskiner, uden at bioanalytikerne skal røre ved dem. Blodprøverne bliver lagt i en slags automat, som minder om dem, der står i supermarkederne til flaskepant, og så kører de ind på laboratoriet og via stregkoden hen til den eller de maskiner, der skal lave den ønskede analyse.

- Det giver mere kvalitetssikring, for stregkoden bliver tjekket hele tiden. Automaterne skal ud på stort set alle afdelinger, så de kan sende blodprøverne af sted med det samme, og det kommer til at betyde meget for vores arbejde, for så kommer prøverne løbende i løbet af dagen og ikke i store klumper som førhen, fortæller afdelingsbioanalytikerne Tina Torre Jensen og Line Svenningsen.

Det nye akutsygehus i Aabenraa

 • Sygehuset er udvidet fra oprindelige 25.600 kvadratmeter til 80.000 kvadratmeter.
 • Efter udbygningen har sygehuset plads til 210.000 ambulante besøg, 36.000 indlæggelser og andre former for patientkontakt i løbet af året.
 • Sygehuset i Aabenraa har fremover i alt 270 sengepladser.
 • Den nye bygning indeholder seks etager med laboratorier, blod­prøvetagning, intensivafdeling, ambulatorier og sengeafdelinger.
 • Fire etager i den nye hvide bygning er rene sengeafsnit, hvor der er 30 sengepladser på hver etage. Derudover er der 13 intensivstuer og 8 urologiske stuer. Hertil kommer 24 ambulatorierum, som også kan omdannes til sengestuer.
 • Der er 1800 medarbejdere ansat på akutsygehuset i Aabenraa, 1140 ansatte i Sønderborg og 60 i Tønder. I alt tæller sygehuset 3000 ansatte.
 • Foruden de mange nye kvadratmeter vil store dele af det eksisterende sygehus blive renoveret i 2020.
Annonce

Vigtig sengerengøring er gjort nemmere

Automatikken har også fået et ordentligt nøk opad i sengevaskafdelingen, hvor en kæmpe maskine til en værdi af fem millioner kroner er flyttet ind og allerede har gjort det vigtige arbejde med at gøre sengene rene meget nemmere for portørerne.

- Før vaskede vi sengene med håndkraft med først sæbe og vand, så tørrede vi dem med en klud og til sidst en spritklud. Det var et stort arbejde, som tog cirka 20 minutter pr. seng. Nu tager det fire minutter, fordi maskinen fungerer som en vaskehal. Vi kører sengen ind i den ene ende og så kører den igennem først vask og siden tørring, og så kommer den tør ud i den anden ende. Det betyder meget for vores arbejde, og jeg kan også mærke det på min krop, fortæller Finn Hansen, som har været portør på sygehuset i 33 år.

Effektivitet er også det bærende på det nye lager, som skal være centrallager for alle tre sønderjyske sygehuse og dermed med tiden skal indeholde 3000 forskellige varenumre. Her er fire store lagerautomater med en højde på 6,60 meter hver klar til at håndtere varer på 600 kvadratmeter hylder, så personalet kan kalde på en hylde med varer og tage varer til op mod seks afdelinger ad gangen.

Et logistiksystem beregner så den smarteste og hurtigste rute at levere varerne ud til afdelingerne på, og enten kører robotten afsted og ellers en medarbejder.

Annonce

Enestuer med fjordudsigt

De kan blandt andet køre over i den nye hvide bygning, som udelukkende er sengeafsnit. Hvor sengevasker, lager og laboratorium er bag kulissen og ikke noget, patienterne i det daglige "opdager", så får man her som patient rigtig at mærke, hvad et moderne sygehus i 2020 er.

30 enestuer på hver etage med eget bad og toilet og ikke mindst store vinduer med udsigt ud over byen og fjorden.

- Vi synes, at de enestuer er noget særligt, og det er også det, vi har lagt vægt på i dette byggeri. At skabe et moderne sygehus, som det skal være i 2020. Enestuer var en betingelse i bevillingen, men derudover har det også nogle fordele. Det giver mere privatliv, man kan sove uforstyrret, og så smitter man ikke hinanden så let som på tomands-stuer. Langt de fleste patienter synes, at det er mest rart med enestue, og derfor bygger vi også stuerne om i det gamle sygehus fra 1992, så der også her kommer enestuer, forklarer Peter Fosgrau.

Sygehuset inviterer til folkefest

 • Sygehus Sønderjylland indvier det nye akutsygehus torsdag den 20. februar.
 • Det sker med en officiel indvielse, hvor kronprins Frederik deltager sammen med 200 særligt indbudte gæster. Herunder regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).
 • Sygehuset slår også dørene op til et stort åbent hus-arrangement denne dag, hvor alle er velkommen. Det begynder klokken 14, hvor kronprinsen ankommer, og fortsætter til klokken 18.
 • Der er arrangementer for alle aldre. Der kommer hospitalsklovne, ambulancer og lægehelikopter (hvis den ikke skal på akutte opgaver), man kan prøve at ultralydsscanne sig selv, få lagt en gipsarm med mere.
 • Man kan også komme med bag kulissen og se laboratorierne, centrallageret, sengevaskeriet og kapellet.
 • De to øverste etager af den nye sengebygning er også åbne denne dag, så man kan se, hvordan en spritny og moderne sengestue ser ud.
 • Dagen slutter med en koncert med Rikke Thomsen, der giver nogle numre på sønderjysk.
Annonce

Alle specialer er samlet

Han blev udnævnt til direktør kort før det første spadestik blev taget til fase to af byggeriet for tre år siden, og han glæder sig over, at byggeriet nu er færdigt med en tidsplan og et budget, der holdt.

- For patienterne betyder det, at sygehuset bliver et rarere sted at være - også i den gamle del af sygehuset. Der er forbedringer hele vejen rundt med bedre venteforhold, flere p-pladser osv., og så er den enormt store fordel for patienten, at vi har et komplet akutsygehus med de nødvendige specialer, og dermed skal patienterne ikke længere køre mellem Aabenraa og Sønderborg. Nu kan vi gøre det hele færdigt her, siger Peter Fosgrau.

Indvielsen af akutsygehuset foregår torsdag den 20. februar, hvor kronprins Frederik kommer og foretager den officielle indvielse. Fra klokken 14-18 er hele Sønderjylland inviteret til åbent hus, hvor man kan komme med bag kulissen, men også få lavet en gipsarm, høre sønderjysk musik med Rikke Thomsen, se det nye kapel og opleve helikopteren på den nye landingsplads.

Administrerende direktør for Sygehus Sønderjylland, Peter Fosgrau, glæder sig til indvielsen, hvor hele landsdelen er inviteret med, fordi ledelsen mener, at det er vigtigt at vise befolkningen det nye sygehus. "De skal se, hvor godt det er blevet," siger direktøren. Foto: Claus Thorsted
Laboratoriet på det nye akutsygehus laver 80.000 analyser på blodprøver hver måned. Gitte Kohnert er en af de bioanalytikere, der er ansat i laboratoriet, som man også kan se til åbent hus den 20. februar. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Annonce