Annonce
Esbjerg

Kom om bord på et af Danmarks flotteste sejlskibe

Med lods om bord blev Skoleskibet Danmark fulgt ind gennem indsejlingen til Esbjerg Havn. Til højre ses skibets egen hvide motorbåd. Foto: Bjarne Andersen
Åbent skib på Skoleskibet Danmark onsdag klokken 14.00-16.30 Besætningen på det største af Danmarks to skoleskibe tager imod i 5. bassin.

Esbjerg: Tyve mand går rundt i riggen på masterne på Skoleskibet Danmark i havnen i Esbjerg. De er i fuld gang med at fjerne tov, wirer, taljer og alt andet fra den agterste mast på det 38 meter høje sejlskib.

Skoleskibet kom til Esbjerg tirsdag morgen ved 07.30 tiden efter at have rundet Skagen sankthansaften. Få timer efter ankomsten gik "nedpakningen" af den tremastede fuldrigger i gang.

Skibet skal på værft og i dok det næste halve års tid til den største renovering i skibets levetid.

Men inden da kan du nå at se skibet og besætningen i arbejdstøjet. Der er åbent skib på skoleskibet onsdag i 5. bassin i tidsrummet 14.00 til 16.30, hvor besætningen er klar til at vise skibet frem og fortælle om den tremastede fuldrigger. Skibet ligger ved kajen ved Skippergade.

- Men det er et skib i arbejdstøjet og ikke i festtøjet, for vi skal på værft nu. Messingen er ikke pudset, for vi forbereder os på en lang vedligeholdelsesomgang, siger overstyrmand Niklas Poulsen, som kan fortælle om en rolig sejlads for motor og med lods om bord og et Esvagtskib til at vise vejen til Esbjerg Havn

Annonce

Et af de flotteste skibe

Der er ingen tvivl om, at alle, der er interesserede i skibe og sejlads, vil møde et af Danmarks eneste og flotteste skibe fra en glemt og svunden tid.

Om bord vil man kunne se en banje, hvor eleverne sover i stofhængekøjer 20-30 mand i samme rum, man får et kig til kabyssen og maskinerne, hvor skibets generator kører i døgndrift.

Besætningen vil fortælle om skibet og det forestående millionprojekt med at forlænge skibets levetid med mange, mange år.

De nyuddannede skibsassistenter afmønstrede den 14. juni i Frederikshavn efter årets togt, der gik til Caribien. Derfra gik turen til Rønne på Bornholm med 21 elever, der har taget deres uddannelse til ubefaren skibsassistent på land på søfartsskoler samt 30 af de netop færdiguddannede ubefarne skibsassistenter, der fik 14 dages ekstratur for oplevelsens skyld.

Vi skal kende vores ting

Den milliondyre renovering af Danmark sker hos Esbjerg Shipyard med fondsstøtte på 20 millioner kroner. Men opdatering og vedligehold af den agterste stålmast på skibet står den faste besætning og indhyrede specialister for, så det gamle sejlskibshåndværk bevares blandt besætningen.

- Vi skal kende vores ting. Det er et specialhåndværk at lave rig, og det vil vi gerne bevare, siger overstyrmand Niklas Poulsen, som har riggen som en del af sit ansvarsområde om bord.

Når det komplicerede arbejde med at rydde kahytter, saloner, maskinrum med mere agter er fuldført, skal skibet i dok og tørlægges, mens der svejses nye jernplader i skroget, hvor det er nødvendigt.

- Det er dejligt, at projektet nu går i gang. Og at det sker i en by med et værft og en by, hvor det maritime erhvervsliv spiller en stor rolle med Esvagt og de andre rederier. Her emmer og summer af liv på kajen med mange skibstyper og platforme. Det er en driftig by, vi er kommet til, siger overstyrmanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce