Annonce
Regionalt

Kom tæt på sabotageaktioner i Syd- og Sønderjylland under krigen

Snedker Schæfers værksted i Tønder efter sabotagen den 21. august 1943.
Frihedsmuseet står bag et helt nyt, digitalt kort, hvor man kan dykke ned i industrisabotage-aktioner og nedkastninger i Syd og Sønderjylland under Anden Verdenskrig. Det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne.
Annonce

Nygårdsvej 84 i Esbjerg, Lavgade 30 i Aabenraa og Jernbanegade 22 i Sønderborg har alle en ting til fælles.

De har lagt vejnavn til en sabotageaktion begået af modstandsbevægelsen under besættelsen mod virksomheder, der producerede for tyskerne.

I Esbjerg gik det ud over vaskeriet Vestjyden, i Aabenraa var det Maskinfabrikken Hamag, der blev ramt, mens det i Sønderborg var et skrædderværksted, der stod for skud.

I forbindelse med genåbningen af Frihedsmuseet den 3. juli har museet udviklet et helt nyt, digitalt Danmarkskort, hvor de vigtigste industrisabotageaktioner samt alle nedkastninger af blandt andet våben og allierede agenter under krigen er oplistet. Det skriver Frihedsmuseet i en pressemeddelelse.

Alle interesserede har mulighed for at søge i kortet, hvor det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne. Det fortæller museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak, der er ansvarlig for det nye kort.

- Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor. Eller i et andet område, de er interesserede i, siger han og tilføjer:

- Frihedsmuseet er sat i verden for at dokumentere modstandskampen. En del af den rolle er at kortlægge de forskellige aktioner, som modstandsbevægelsen udførte i forhold til sabotage mod virksomheder, der producerede for tyskerne samt nedkastninger af våben og allierede agenter.

Annonce

Vær med til en nedkastning

Når man dykker ned i de forskellige aktioner, kan man læse om, hvad der skete, og ofte vil det også være muligt at se billeder. Ved industrisabotageaktionerne kan man finde den eksakte adresse, mens det for nedkastningsaktionerne er muligt at finde koordinaterne - disse aktioner fandt typisk sted på øde områder langt fra de befolkede byer.

Det nye Frihedsmuseum genåbner den 3. juli på Kastellet i København efter den ødelæggende brand i 2013. Her kan publikum blandt andet prøve at være med til en nedkastningsaktion ved at morse til de allieredes fly med en lygte. Morser man rigtigt, kaster flyet sin last.

Gæsterne kan desuden prøve at trykke illegale blade, aflytte telefonsamtaler og knække tyskernes koder.

Det nye museum er bygget under jorden og tager publikum igennem besættelsestidens Danmark i selskab med fem historiske hovedpersoner, der alle levede under krigen.

Åbningstider

Museet åbner fredag den 3. juli fra kl. 14.00-19.00

Efter åbningsdagen er åbningstiderne mandag-søndag fra 10.00-17.00 fra juni-september og tirsdag-søndag fra 10.00-17.00 fra oktober-december

Frihedsmuseet ligger i Churchillparken ved Kastellet i København

Det er arkitekterne Lundgaard & Tranberg, der har tegnet det nye museum

Bygningen og udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce