Annonce
Aabenraa

Kom videre mand: Allan vil hjælpe kriseramte mænd

 Allan Larsen er klar til at modtage mænd, som har brug for at komme videre i livet efter en krise, i Frivilligcenter Aabenraa. Foto: Mette Christine Schulz
Frivilligcenter Aabenraa laver som det første i Sønderjylland en gruppe for mænd, som er ramt af en livskrise. 52-årige Allan Larsen skal stå i spidsen for gruppen, og han har selv været igennem en krise, som han lærte af.

Aabenraa: Hvem er jeg, hvilke værdier har jeg, og hvor vil jeg gerne hen med mit liv?

Det er store spørgsmål, som ofte popper op hos os alle, når vi bliver ramt af en krise.

Hvor mange kvinder er gode til at tale om de store følelser med deres nærmeste, når de bliver skilt, mister deres job eller får stress, så gemmer mange mænd følelserne inde i sig selv og får dem ikke bearbejdet.

Annonce

Det vil Frivilligcenter Aabenraa nu gøre noget ved med sit nye tilbud "Kom videre mand." En gruppe for mænd, som af en eller anden årsag er havnet i en livskrise og gerne vil videre.

Ankermanden i gruppen bliver 52-årige Allan Larsen fra Sønderborg, som ved, hvad han taler om. For mange år siden havnede han selv i en livskrise, da han blev skilt. Han kom dog igennem den ved at tale om sine følelser og arbejde med dem.

- Selvom det er mange år siden, så husker jeg det tydeligt, for det var rigtig svært. Jeg havde heldigvis en god omgangskreds, som jeg delte mine følelser og tanker med, og det gjorde, at jeg kom videre. Men det tog en del år, fortæller han.

Da Allan Larsen så opslaget om den nye mandegruppe, fik han lyst til at bidrage. Han havde længe tænkt på at blive frivillig, men kunne ikke se sig selv i en idrætsforening.

- Jeg havde kigget på andre hjælpelinjer, men det her tændte mig, fordi det handler om mennesker, og jeg kan stå inde for det, som konceptet står for. Der sidder mænd derude, som ikke har nogen at tale med, og det er svært for dem. En del mænd taler ikke om de store følelser eller om at komme videre efter en krise,  og jeg har lyst til at bidrage til, at de kan komme videre i livet, fortæller han.

Skal af med tankerne

Allan Larsen opdagede selv, hvor vigtigt det er at sætte ord på sine følelser og komme af med alle de tanker, der myldrer rundt i hovedet på én, når man bliver ramt af en krise.

- Man skal af med de tanker - enten ved at skrive dem ned eller tale om det, og det er en udfordring for mænd. Ofte kan ens omgangskreds også kun kapere en vis portion, og da kan den her gruppe være et tredje sted, man kan gå hen. Hvor der er ligesindede, hvor man kan spejle sig i hinanden og føle et fællesskab, forklarer han.

52-årige Allan Larsen fra Sønderborg havnede selv i en livskrise for mange år siden, da han blev skilt. Han kom igennem den ved at tale om sine følelser og arbejde med dem, og han vil nu give andre mænd et forum til at gøre det samme, så de kan komme videre med deres liv. Foto: Mette Christine Schulz

Den nye gruppeleder har været på kursus for at blive rustet til at guide mændene gennem forløbet, som gerne skal ende med, at mændene får mod på at komme videre, er blevet mere klar over, hvordan de gør og selv er nået frem til en plan for, hvad der skal til.

- Det her er ikke behandling eller terapi. Det er mænd, som fortæller deres historier, lytter til hinanden, spejler sig i hinanden, reflekterer og får sat ord på, hvad der rører sig inden i dem. Her finder de ud af, at de er ikke de eneste mænd, der har det sådan. Der bliver ikke noget med at give råd eller vurdere dem. Det er meget nede på jorden, for vi skal bare tale sammen, og det er historiefortællingen, der skal hjælpe folk videre, forklarer han.

Annonce

Glemmer sig selv

Der er nemlig noget i enhver historie, som folk kan bruge, mener Allan Larsen. Og det er gennem mændenes forskellige historier, at deltagerne skal finde ud af, hvordan de kommer videre.

- Mange glemmer sig selv i det hektiske liv, vi lever, og ens værdier har måske været begravet i en tid med små børn og arbejde. Man kan blive i tvivl om hvem, man selv er, og hvilke værdier der er vigtige for én. Ved at tale om det med ligesindede, får man sat ord hvilken slags person, man gerne vil være, mener Allan Larsen.

Allan Larsen vil være den i gruppen, som vil strukturere samtalerne for de otte mænd, som deltager. At sidde som ankermand, mener han, kræver, at man er lyttende og har en forståelse for mennesker. Selv blev han tændt på frivilligcentrets nye gruppe, fordi det handler om mennesker, og fordi han kan idenficere sig med det at være en mand i livskrise. Foto: Mette Christine Schulz

Han er selv spændt på at se, hvilke mænd der melder sig, og han håber, at der kommer nok til, at holdet kan blive sat i gang den 20. oktober.

- Alle vil jo være spændte de første par gange - på mig og de andre mænd i gruppen, så der går nok en gang eller to, før vi har fået den samhørighed og forståelse, som jeg gerne vil opnå. Der vil sikkert også være nogen, som undervejs finder ud af, at det her er ikke noget for dem, og det er helt naturligt og okay, siger han.

Annonce

Giver mening for mig

Selv er Allan Larsen klar på at stå i spidsen for flere grupper, hvis efterspørgslen er der.

- Det er den første af sin slags i Sønderjylland, så mændene er derude. Vi skal bare have dem til at komme frem fra deres gemmested bag fjernsynet. Jeg vil gerne være med til at sætte det i gang, for den her måde at gøre det på, giver rigtig meget mening for mig, siger Allan Larsen.

Kom videre mand

Kom Videre Mand er et gratis tilbud til mænd, der vil videre.

Konceptet er lavet af mænd, og grupperne ledes af en mandlig frivillig.

Der findes grupper over hele landet - undtagen på Fyn og i Sønderjylland.

Sønderjylland kommer nu med, når Frivilligcenter Aabenraa den 20. oktober starter den første gruppe for mænd, der gerne vil have redskaber til at komme videre efter en livskrise.

Der er plads til otte mænd, og man kan skrive til mail@frivilligcenteraabenraa.dk eller ringe til centerleder Gry Mortensen på 5370 0839, hvis man er interesset.

Man vil herefter blive inviteret til en samtale med centerleder Gry Mortensen.

I april 2016 blev effekten af gruppeforløbet hos Kom Videre Mands deltagere evalueret efter en treårig testperiode.

Konklusionen blev, at deltagelse i forløbet har haft en positiv effekt på deltagernes liv.

Det var særligt tilfredshed med livet, som blev målt i undersøgelsen, og her er den gennemsnitlige tilfredshed med livet steget med 43 procent hos deltagerne over de 8 uger.

Kom videre mand er et samarbejde mellem Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark og Socialt Udviklingscenter SUS.

Læs mere på www.komvideremand.dk


Det er mænd, som fortæller deres historier, lytter til hinanden, spejler sig i hinanden, reflekterer og får sat ord på, hvad der rør sig inden i dem. Her finder de ud af, at de er ikke de eneste mænd, der har det sådan.

Allan Larsen


Annonce
Aabenraa For abonnenter

Seniorer på landet har svært ved at undvære en bil: Busserne kører for sjældent

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Vejen

Lokalarkivets mand: Skrot det forslag

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Sydjylland

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Hal bliver spækket med 17 spritnye bilprojekter: - Jeg har mange sommerfugle i maven

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Podcast

Lyt: Høner brækker knogler -  Det er barskt!

Annonce