Annonce
Udland

Ukraines præsident kræver korruptionslov inden nyvalg

Sergei Supinsky/Ritzau Scanpix
I sin indsættelsestale opløser Zelenskij parlamentet og sætter fokus på konflikten i det østlige Ukraine.

Komiker og tv-stjerne Volodimir Zelenskij vil gøre op med korruptionen i landet, understregede han, da han mandag blev taget i ed som Ukraines præsident.

Det skete ved en ceremoni i parlamentet i den ukrainske hovedstad, Kijev.

Som noget af det første har den nyindsatte præsident opløst parlamentet og varslet nyvalg.

- Der er gode grunde til at holde nyvalg til parlamentet, siger Zelenskij ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Han har ikke umiddelbart sat en dato for valget. Men han opfordrer landets politikere til at bruge de to måneder frem til valget til at vedtage en lov, der vil fratage dem immunitet for retsforfølgelse, og en anden lov mod korruption.

- I får to måneder til det. Gør det, og så fortjener I medaljer, siger den nye præsident.

Med et valg håber Zelenskij at få ændret sammensætningen af parlamentet, hvor hans forgænger, Petro Porosjenko, har mange støtter.

I sin tale siger Zelenskij desuden, at hans højeste prioritet nu er at få en våbenhvile på plads i det østlige Ukraine, der gennem flere år har været præget af væbnet konflikt med russiskstøttede oprørere.

- Vores første opgave er en våbenhvile i Donbass, siger han med henvisning til landets østlige region.

Den nye præsident tilføjer, at en dialog med Rusland først kan indledes, når Ukraine har fået såvel besat territorium som krigsfanger tilbage.

Ifølge ukrainske medier var ingen russiske repræsentanter inviteret til ceremonien mandag, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

På vej til parlamentet droppede Zelenskij traditionen med at køre i en bilkortege og gik i stedet til parlamentet. Turen gik gennem en park fuld af mennesker.

Omgivet af bodyguards gav den 41-årige politiker high-five til nogle af tilskuerne og stoppede for at tage selfies sammen med andre, inden han ankom til parlamentet og blev taget i ed.

Zelenskij er en populær komiker i Ukraine og den hidtil yngste præsident, landet har haft siden sovjettiden. Hans politiske erfaring begrænser sig til at have spillet præsident i en tv-serie.

I valgkampen blandede han politik med underholdning og humor. Et af hans valgslogans lød "Ingen løfter, ingen undskyldninger".

Alligevel vandt han en jordskredssejr mod Porosjenko ved præsidentvalget for en måned siden.

Valget af ham blev af iagttagere tolket som tegn på en udbredt politikerlede blandt Ukraines vælgere.

/ritzau/AP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce