Annonce
Debat

Kommentar: Derfor skal unge i Billund fortsat presses mod Grindsted Gymnasium

Benny Baagø er lokalredaktør på fællesredaktionen i Grindsted. Foto: Jacob Schultz

Seks unge fra Billund ville på gymnasium i Vejle, men har fået en plads i Grindsted. Det skyldes ikke, at der mangler plads på Rosborg Gymnasium i Vejle, men at politikerne har fastsat et maksimum for antallet af elever - netop for at presse dem mod de mindre gymnasier i Tørring og Grindsted.

Det er ikke rart at begrænse unges frie valg, men det er nødvendigt. Det er en erkendelse, som også liberale kræfter i regionsrådet er nået til - og med rette.

For vi kan give nok så mange særtilskud til de små gymnasier, men hvis elevtallet er dalende, så virker de ikke særligt attraktive, og så risikerer vi en negativ spiral, hvor endnu flere elever forlader eksempelvis Grindsted Gymnasium. Det går både ud over eleverne, der har langt til de store gymnasier, og Grindsted by, der bliver tømt for unge.

Annonce

I sidste uge blev der fremlagt nye regler for, hvilke unge der skal gå på hvilke gymnasier. Umiddelbart virker der ikke til at ske de store ændringer lokalt. Der skal stadig sættes politisk fastsatte lofter for elevoptaget på gymnasierne i Vejle, og det vil betyde, at det stadig kan forekomme, at elever fra Billund ikke får en plads i Vejle, men bliver henvist til Grindsted.

De nye regler indeholder også en bund for elevtallet. Kommer elevtallet under 84 elever på en årgang, så bliver der fyldt op med elever, der egentlig hellere ville på andre gymnasier. Lige de regler ser ikke ud til at komme i spil i Grindsted.

Elevtallet er ikke så lavt endnu, og hvis det lykkes at fusionere med handelsgymnasiet, så er det svært at forestille sig, at lige disse regler har nogen relevans lokalt. Ikke desto mindre er det en god sikring af, at der også i fremtiden er et gymnasium i Grindsted, selv hvis en næsten utænkelig nedgang skulle tage fart.


Vi kan give nok så mange særtilskud til de små gymnasier, men hvis elevtallet er dalende, så virker de ikke særligt attraktive, og så risikerer vi en negativ spiral.


Modstandere af styring af elevfordeling mener, at de små gymnasier blot skal gøre sig mere attraktive. Eksempelvis har Ulrich Kristensen fra Lokalpolitisk Forum skrevet på Facebook:

- I sidste ende hylder jeg den frie liberale ret til et frit valg - så Grindsted Gymnasium & HF, skal også selv ud og gøre “sig lækre”.

Han og andre, der er enige, har ret i, at det skal gymnasiet også arbejde med, men jeg tror simpelthen ikke på, at det kan løse alt.

Det er lettere at have alle de rigtige fag på skoleskemaet, hvis man har mange elever, og derfor kan ansætte mange undervisere.

Og unge vælger ikke kun efter fag. De vælger også efter, hvor der er det attraktive ungdomsliv. Det er bare sværere at skabe i en mindre provinsby.

Når konkurrencen er ulige, så er der behov for, at politikerne tager ansvar. Også selvom det begrænser det frie valg for unge i Billund.

Annonce
Debat For abonnenter

Når det gælder anstændighed, må udenrigsministeren godt afbryde sin ferie og hjælpe dem, der hjalp os

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Slår vi døden ihjel?

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Esbjerg

Esbjergensere fælder dom i EfB-balladen: Grotesk galehus eller en flok forkælede fodboldspillere?

Annonce