Annonce
Debat

Kommentar: Derfor skal unge i Billund fortsat presses mod Grindsted Gymnasium

Benny Baagø er lokalredaktør på fællesredaktionen i Grindsted. Foto: Jacob Schultz

Seks unge fra Billund ville på gymnasium i Vejle, men har fået en plads i Grindsted. Det skyldes ikke, at der mangler plads på Rosborg Gymnasium i Vejle, men at politikerne har fastsat et maksimum for antallet af elever - netop for at presse dem mod de mindre gymnasier i Tørring og Grindsted.

Det er ikke rart at begrænse unges frie valg, men det er nødvendigt. Det er en erkendelse, som også liberale kræfter i regionsrådet er nået til - og med rette.

For vi kan give nok så mange særtilskud til de små gymnasier, men hvis elevtallet er dalende, så virker de ikke særligt attraktive, og så risikerer vi en negativ spiral, hvor endnu flere elever forlader eksempelvis Grindsted Gymnasium. Det går både ud over eleverne, der har langt til de store gymnasier, og Grindsted by, der bliver tømt for unge.

Annonce

I sidste uge blev der fremlagt nye regler for, hvilke unge der skal gå på hvilke gymnasier. Umiddelbart virker der ikke til at ske de store ændringer lokalt. Der skal stadig sættes politisk fastsatte lofter for elevoptaget på gymnasierne i Vejle, og det vil betyde, at det stadig kan forekomme, at elever fra Billund ikke får en plads i Vejle, men bliver henvist til Grindsted.

De nye regler indeholder også en bund for elevtallet. Kommer elevtallet under 84 elever på en årgang, så bliver der fyldt op med elever, der egentlig hellere ville på andre gymnasier. Lige de regler ser ikke ud til at komme i spil i Grindsted.

Elevtallet er ikke så lavt endnu, og hvis det lykkes at fusionere med handelsgymnasiet, så er det svært at forestille sig, at lige disse regler har nogen relevans lokalt. Ikke desto mindre er det en god sikring af, at der også i fremtiden er et gymnasium i Grindsted, selv hvis en næsten utænkelig nedgang skulle tage fart.


Vi kan give nok så mange særtilskud til de små gymnasier, men hvis elevtallet er dalende, så virker de ikke særligt attraktive, og så risikerer vi en negativ spiral.


Modstandere af styring af elevfordeling mener, at de små gymnasier blot skal gøre sig mere attraktive. Eksempelvis har Ulrich Kristensen fra Lokalpolitisk Forum skrevet på Facebook:

- I sidste ende hylder jeg den frie liberale ret til et frit valg - så Grindsted Gymnasium & HF, skal også selv ud og gøre “sig lækre”.

Han og andre, der er enige, har ret i, at det skal gymnasiet også arbejde med, men jeg tror simpelthen ikke på, at det kan løse alt.

Det er lettere at have alle de rigtige fag på skoleskemaet, hvis man har mange elever, og derfor kan ansætte mange undervisere.

Og unge vælger ikke kun efter fag. De vælger også efter, hvor der er det attraktive ungdomsliv. Det er bare sværere at skabe i en mindre provinsby.

Når konkurrencen er ulige, så er der behov for, at politikerne tager ansvar. Også selvom det begrænser det frie valg for unge i Billund.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener om Polens enegang: EU skal være en klub for retsstater

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Strandeng med sjældne planter mishandlet: Vil tage flere år at udbedre skaderne

Navne For abonnenter

23-årige Jens er på valsen og tager arbejde, hvor han kommer frem: Må ikke eje en telefon - eller komme tættere end 50 kilometer på sin hjemby

Esbjerg

S-politiker: De kommunale miljø-folk skal have ekspert-hjælp til at rydde op i skandale-sag om giftige stoffer

Billund

76-årig cyklist død i trafikulykke: Kørte ind i trailer på elcykel

Esbjerg

Giftigt stof som jagtes landet over fundet i to å-løb i Esbjerg: Nedslående nyt, siger udvalgsformand

Esbjerg For abonnenter

Smitten stiger i Danmark: Se hvor vaccinemodstanderne bor i Esbjerg Kommune

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev For abonnenter

Far og farbror var glødende nazister og fik lillebror og far med: To familiemedlemmer blev skudt, én forsøgt druknet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Derfor drukner Fole i oversvømmelser: 20 år gamle vejunderføringer er lagt forkert

EfB For abonnenter

Det må ikke ske i fremtiden: EfB-direktør mener, det er  tosset at lade rigtig, rigtig dygtige fodboldspillere gå uden at få noget for dem

Aabenraa

Partierne opruster: 12.000 valgplakater hænges op i Aabenraa Kommune

Annonce