Annonce
Rejser

Kommentar: Det smukkeste sted i verden er …

Hvad er det bedste sted, du har været?

Sådan spurgte en veninde en dag.

Det var et godt spørgsmål - og et spørgsmål, der var og er umuligt at besvare. For hvad er det, der gør et sted godt, bedre eller bedst? Er det udsigten over dalen med cypresserne? Maden, der ligger smukt anrettet på en blå tallerken? Hotelsengen, der svøber sig køligt om én? De leende børn på stranden? Duftene fra syrenerne? Fuglenes dæmpede skræppen i natten?

Annonce

Det ene gode spørgsmål satte gang i en længere leg. For hvad er det egentlig, man bliver begejstret over, når man rejser ud? Hvad er det dejligste, det smukkeste, det mest spændende ved en rejse? Og hvorfor?

Jeg holder eksempelvis meget af udsigten fra Oliebjerget ud over Jerusalems oldgamle mure - det er et betagende syn. Og vuet fra toppen af Jerevans kaskader og hele vejen til Ararat-bjerget er tilsvarende sublimt. Jeg er også fascineret af at stå på agterdækket på Staten Island-færgen og se skyskraberne på Manhattan blive mindre og mindre (om end de aldrig bliver virkeligt små). Og jeg kan også li’ at stå i agterstavnen på hurtigfærgen fra Rønne til Ystad og kigge på klippeøen, der med sørgmodig hast forsvinder i horisonten.


På trods af vaccinationerne, der rulles ud over verdens lande, vil rejseåret 2021 formodentlig blive en gentagelse af 2020.


Men det er jo blot fire tilfældige synsindtryk fire tilfældige steder i verden. Disse fire har værdi for mig og givetvis også for andre, der har set dem, men der findes hundredtusinder, ja, millioner af steder i verden, der er lige så vigtige - eller endnu vigtigere - for andre mennesker.

Har man rejst mange steder, har man også set meget. Og vi danskere rejser meget, når det ellers kan lade sig gøre. En undersøgelse, som Norstat udførte for Dansk Erhverv i slutningen af 2019, viste, at 59 procent af os regnede med at holde ferie uden for landets grænser i 2020. 20 procent af os regnede med at rejse endnu mere end i de foregående år.

Det kom vi så ikke til, for sidste år blev som bekendt et spildt rejseår.

På trods af vaccinationerne, der rulles ud over verdens lande, vil rejseåret 2021 formodentlig blive en gentagelse af 2020. Det vil sige: Mange drømme, færre muligheder.

Derfor kan vi nok en gang vælge at blive rejsefrustrerede og triste.

Men vi kan også vælge at bruge tiden herhjemme og så i øvrigt reflektere og spekulere over, hvad det egentlig er, vi vil, når vi rejser ud. For hvad har værdi, når vi er turister?

Det hårrejsende hanløvenattebrøl i Ngorongoro-krateret? Den elegante servering på Michelin-restauranten i det nordlige Portugal? Brisen i palmerne nede ved stranden?

De tanker og spekulationer er gode at gøre sig. Inden vi igen stævner ud for at finde verdens smukkeste og bedste sted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce