Annonce
Billund

Kommentar: Har 13 Venstre-folk kun én holdning?

At 13 politikere altid skulle have den samme holdning er absurd. Derfor er Venstres reaktion efter Stenderup Skole-sagen meget kontroversiel.

Annonce

Der er blevet talt med store bogstaver i Venstre efter sagen om sammenlægningen af Søndre Skole og Stenderup Skole, hvor fire af Venstres medlemmer, Ulrich Kristensen, Kenneth Storbank, Kristian Nørgaard og Lars Hansen, stemte imod.

Som man kunne læse i JydskeVestkysten gik der sidenhen en mail ud fra Venstres kommuneforening til alle Venstre-medlemmer med en tilkendegivelse om, at bestyrelsen tog afstand fra, at "...enkeltmedlemmer af gruppen har stillet sig i åbenlys opposition til flertallet af Venstres byrådsgruppe..."

I et opfølgende interview til JV sagde Venstres gruppeformand efterfølgende, at der da er plads til uenighed, og "...jeg har da også prøvet at være uenig med gruppen og stemt anderledes, men det har ikke fået mig til at fare ud og skrive læserbreve..."

Begge citater udtrykker et stort demokratisk problem i flere henseender.

Først og fremmest er folkevalgte politikere kun bundet af loven og deres egen overbevisning. Det er grundlovsbestemt og sikrer, at politikerne har frihed til som selvstændige mennesker at gå imod både parti og egne vælgere.

Derfor er det særdeles kontroversielt, at Venstres kommuneforening ønsker at tage afstand fra denne rettighed og samtidig give byrådsgruppen carte blanche til at drage konklusioner "...i forventning om at noget tilsvarende ikke vil gentage sig."

Mere konkret tegner sig et billede af, at uenighed i kommunens største parti skal skjules bag lukkede døre.

Det er på samme måde kontroversielt, hvis de enkelte byrådsmedlemmer får mundkurv på og ikke må ytre deres holdning - f.eks. i store skolesager. Det er trods alt mennesker af kød og blod og ikke partilisten, som langt de fleste vælgere stemmer på (af Venstres cirka 6.900 stemmer ved seneste valg var hele 93 procent personlige stemmer).

Jeg vil kun på det kraftigste opfordre alle byrådsmedlemmer til offentlig at begrunde deres stemmer i byrådet, hvad enten det sker via læserbreve eller andre medier for både deres egen, vælgernes og demokratiets skyld.

Mere konkret tegner sig et billede af, at uenighed i kommunens største parti skal skjules bag lukkede døre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Nordtyskland

Risikerer fængsel: Tysk familiefar tog på McDonalds, selv om han vidste, han var smittet

Trekantområdet

Gode forhold og næsten ingen kø: Flere hundrede er allerede blevet testet for covid-19 i MesseC

Annonce