Annonce
EfB

Kommentar: Peter Hyballa er presset på to fronter

Peter Hyballa har nok at se til i EfB. Han bokser både med spilleruro og dårlige præstationer - det sidste virker som hans største bekymring i forhold til en eventuel fyring. Foto: Ole Nielsen.

Da jeg for små tre uger siden snakkede med den nye EfB-træner Peter Hyballa, var han befriende ærlig omkring sine egne muligheder for succes i sin nye klub.

- Jeg har brug for spillere, der løber med mig og køber ind på mit projekt, ellers er jeg færdig. Det kan være, jeg er væk om to måneder.

Lige nu kan det virke som næsten profetiske ord.

Annonce

Bortset fra, at der måske ikke går to måneder, inden den 45-årige tysker er fortid og ikke vil blive husket som andet end en hysterisk og brutal parentes i klubbens historie.

Lige nu er EfB-træneren nemlig ekstremt presset. Af uro i spillertruppen og – hvad der bestemt heller ikke er uvæsentligt – markante sportslige udfordringer.

Det er trænerens to store problemer.

Uroen er blevet beskrevet ret nøjagtigt i diverse medier i de seneste to uger, og der er ifølge avisens oplysninger bund i stort set alt, hvad der er skrevet.

Lad gå, at fire spillere er smidt ud af truppen – det kan synes tåbeligt og er angiveligt også både en voldsom overreaktion og en unødvendig magtdemonstration, som ingen rigtig kan forstå meningen med, men det er lederens ret at tage den slags beslutninger.

Det er det til gengæld ikke, når træneren slår en spiller, niver en spiller i brystvorten og kræver, at han taber sig seks kilo på to uger, hvilket der ikke er noget fornuftigt og fysiologisk argument for, og tilmed udøver en til tider ubehagelig omgangstone.

Læg dertil, at et andet medlem af trænerteamet overfuser en nøglemedarbejder, så vedkommende er tæt på et mentalt sammenbrud, og du har tegningen til et arbejdsmiljø, der er så langt fra ret og rimeligt, som det kan være, og som ikke kan forklares med kulturforskelle og en forkælet spillertrup.

Det helt store og altafgørende spørgsmål i den sammenhæng er naturligvis, om træneren og hans to assistenter allerede har mistet truppens tillid. Og i givet fald – kan den genoprettes?

Det er ifølge avisens kilder et ret åbent spørgsmål.

Det vil som minimum kræve, at de førnævnte metoder bliver skrinlagt. At den fysiske afstraffelse forsvinder, og at omgangstonen bliver en anden. Peter Hyballa og hans team skal indse, at frygt og respekt er to vidt forskellige ting, og at man som leder ikke nødvendigvis taber ansigt eller anseelse, hvis man erkender, at man har dummet sig ved at fare alt for hårdt frem.

I virkeligheden vil de måske vinde lidt af den tabte kredit tilbage. Give det tilsyneladende umenneskelige et menneskeligt ansigt.

Men mens de fysiske overgreb mig bekendt hører fortiden til, har tonen på træningsbanen blot ændret sig fra det brutale til det nedladende – det er ikke vejen frem, at træneren nu nærmest gør grin med, om han har talt for hårdt til spillerne. Det er tværtimod den totale mangel på respekt.

Fornemmelsen er imidlertid, at omgangstonen – der visse steder bliver beskrevet som voksenmobning – ikke vil fælde trænerteamet. Mens de fysiske overgreb ikke gouteres, har de amerikanske ejere markeret, at det er nye tider, og at tonen i en fodboldklub gerne må være rå og brutal.

Peter Hyballa og hans assistenter kan med andre ord ikke fornærme sig ud af jobbet.

Hvis de sportslige resultater til gengæld svigter, har ejerne noget at hænge en fyreseddel op på. Hvis de altså absolut skal bide al skam i sig og bruge en undskyldning for at erkende, at de ikke har ansat den rette mand.

Og ærligt talt – der er grund til gigantisk bekymring på den sportslige front, fordi EfB lige nu bare ikke har et særligt godt hold. Og tilmed et hold, der har kolossale problemer med at vænne sig til en ny spillestil.

Det går det mildt sagt ikke ret godt med.

En fornuftig og solid præstation mod AaB blev fulgt op af en rigtig god første halvleg mod Hobro, 20 gode minutter mod Vejle – og efterfølgende sammenbrud – og én rigtig dårlig og en god halvleg mod Aarhus Fremad.

På søndag starter turneringen, og der er lige nu ikke grund til andet end bekymring.

Det er muligt, at bestyrelsesmedlem Paul Conway mener, at det ikke er nødvendigt med en sportschef, fordi han via sine dataprogrammer sagtens kan finde de spillere, der skal bruges – han mangler bare at bevise det.

Emil Holten og Patrick Schmidt ligner klare forstærkninger, og det kan Con Ouzinidis måske også blive – og det var så det. Resten er i bedste fald helt åbne spørgsmål eller lotto-kuponer.

Oveni kommer jo så, at Jakob Ankersen, Zean Dalügge og Kevin Conboy er sendt ned i U19-truppen – de er i modsætning til Yuri Yakovenko, der jo har lidt samme skæbne, spillere, der helt åbenlyst ville kunne forstærke holdet – og at Daniel Anyembe er solgt til Viborg. I øvrigt et skifte, der udefra set kan virke som en regulær flugt...

Jo, truppen er blevet markant yngre siden sidste sæson, og det var jo et mål i sig selv, men den er også – ved både første øjekast og en nøjere granskning – blevet væsentligt svagere. Det er ikke godt nyt for EfB og bestemt heller ikke for træneren.

I fodboldens verden er gode resultater et vidundermiddel mod snart sagt alle problemer og onder, og lige nu har Peter Hyballa mere end nogen sinde brug for at vinde nogle kampe, hvis han ikke skal få ret i sin egen dystre profeti om en snarlig afsked.

Annonce
EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

Kolding For abonnenter

Sommerserie: Benny Dall drømmer om Cuba, er vild med russisk 70'er-film og ser op til amerikansk forretningsmand

Haderslev

Sigtede for Damgade-drab skal forblive varetægtsfængslede

Erhverv

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Åbent spillerbrev ændrer ikke på vigtige stor-sponsorers støtte til EfB: Op til ledelsen at få styr på tingene

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

Varde

Hærværksfolk på spil igen: Flere bilejere har fået dæk punkteret

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Billund

Alvorlig ulykke spærrer Bredsten Landevej i flere timer

Annonce