Annonce
Esbjerg

Kommentar: Socialdemokraterne i total opløsning

Christian Friis HansenFoto: André Thorup
Annonce

Man må lade socialdemokraterne i Esbjerg Kommunes byråd og for den sags skyld også i fællesledelsen, at de ikke går efter at komme over, hvor gærdet er lavest.

Lige nu graver de tværtimod grøfter, forstærker dem med flere meter høje plankeværk og skal så i én eller anden fremtid finde ud af, hvordan man forcerer dem.

Sagen er selvfølgelig den ganske dramatiske og helt uhørte med gruppeformand Søren Heide Lambertsen, der i denne uge smed håndklædet i ringen og frigjorde sig fra det åg, som gruppeformandsposten efterhånden havde udviklet sig til for ham. Han havde ganske enkelt bare fået nok. Nok af ballade og særstandpunkter, nok af ikke at kunne agere som gruppeformand.

Hvor det lige nu stiller den socialdemokratiske byrådsgruppe og partiet som sådan i Esbjerg Kommune, er indtil videre uvist, men som det ser ud nu ligner gruppen og partiet noget, der er ved at gå i opløsning.

Man skal altid være varsom med at udpege skurke og syndere, for ingen er fejlfri, og ikke alt kommer til offentlighedens kendskab, men det ligger fast, at gruppen stort set siden valget for to år siden har været præget af disharmoni og uro. Gruppeformanden har ikke haft den helt nødvendige autoritet til at styre gruppen, og modsat er det nok fair at slå fast, at gruppen heller har strukket sig synderligt for at få tingene til at glide. Ikke mange har klippet en hæl eller en tå, og i forbindelse med budgetforhandlingerne gik det helt op i hat og briller, da flere medlemmer indtog særstandpunkter og reelt undsagde det forlig, som partiets forhandlere med netop gruppeformand Søren Heide Lambertsen i spidsen havde nikket til.

Det er ikke alene uhørt, det svækker også i betydelig grad partiets troværdighed i fremtidige forhandlinger, uanset hvem, der sendes som delegation.

Og netop det sidste knytter der sig betydelig spænding til, for "hvad gør vi nu, lille du?", som Kim Larsen engang sang.

Sagen er, at byrådsgruppen er blottet for potentielle lederskikkelser og dermed borgmesterkandidater, og eftersom der kun er to år til næste kommunalvalg, stiller det Socialdemokratiet i betydelige vanskeligheder. Det har indtil videre hele tiden været uafklaret, hvem der skulle være partiets borgmesterkandidat, for selv om Søren Heide Lambertsen nok var gruppeformand, så ingen ham som det oplagte valg. Måske som den mindst ringe, men det er stadig et svagt udgangspunkt.

John Snedker sidder i byrådsgruppen, men efter mange år som gruppeformand og hele tre missede forsøg til at erobre borgmesterposten i Esbjerg, er hans tid på den front passé. Han har haft sine chancer.

Der er i den socialdemokratiske gruppe nok medlemmer, der kunne have en drøm om at blive borgmesterkandidat, men den drøm sidder de respektive medlemmer nok lidt selv med, for ingen står som de oplagte fyrtårne i arbejdernes morgenrøde - så var de nok blevet opdaget.

Situationen gøres ikke mindre presserende af, at der er noget "nu-eller-aldrig" over næste valg. Den nyere historie med Johnny Søtrup (V), som bare lige skulle være den liberale undtagelse, der bekræftede reglen om socialdemokratisk styre i Esbjerg Kommune, skræmmer. Som bekendt sendte Søtrup Socialdemokratiet ud i 24 års oppositionel ørkenvandring, og der er en udbredt frygt for, at efterfølgeren Jesper Frost Rasmussen (V) kan gøre det samme. Langt hen ad vejen er det opfattelsen, at Frost nærmest skal spænde ben for sig selv, for at borgmesterkæden igen kommer til at hænge på en Socialdemokrat.

Hvis ikke nu, så i hvert fald efter et eventuelt genvalg, og derfor er det vigtigere end nogensinde for arbejderpartiet at finde en stærk kandidat.

Det kan reelt set kun gå for langsomt.

Sagen er, at byrådsgruppen er blottet for potentielle lederskikkelser og dermed borgmesterkandidater, og eftersom der kun er to år til næste kommunalvalg, stiller det Socialdemokratiet i betydelige vanskeligheder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Fredericia går endnu mere i rødt: Smittetrykket stiger stadig

Annonce