Annonce
Indland

Kommentator: Kofod er overraskelsen og Tesfaye er gennembruddet

Der er dannet en ren S-regering med Nicolai Wammen som finansminister og Jeppe Kofod som udenrigsminister.

Der er nogle overraskelser, og der venter nogle store opgaver for de nye ministre, når de tiltræder deres stilling.

Det siger politisk kommentator ved Berlingske Thomas Larsen, der har skrevet en bog om statsminister Mette Frederiksen (S).

Den største overraskelse er Jeppe Kofod (S) som udenrigsminister.

- Det er et klogt valg, for man får en mand, der kan international politik forfra og bagfra. Udenrigspolitik, sikkerhedspolitik, europapolitik. Han skal nærmest ikke læse lektier, men kan gå direkte ind i ministerkontoret fra dag et.

- Jeg kan ikke lade være med at være drilsk, for Anders Samuelsen (LA) mente, at han var den bedst forberedte udenrigsminister nogensinde, men Jeppe Kofod har langt mere erfaring, siger Thomas Larsen.

Den nye socialdemokratiske regering, som blev præsenteret på slotspladsen på Amalienborg torsdag formiddag, har en ambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Dan Jørgensen (S) bliver klima-, energi- og forsyningsminister og får dermed en vigtig rolle. Han får plads i regeringens magtfulde økonomiudvalg som den første klimaminister.

- Dan Jørgensen kommer til at løfte regeringens kolossale ambitioner på det grønne område, så det er virkelig en nøglerolle i samspillet med de øvrige røde partier, som har så store ambitioner.

- Han kan trække på en masse indsigt og erfaring, for han kan området, siger Thomas Larsen.

Mattias Tesfaye (S) bliver udlændinge- og integrationsminister, hvilket er et gennembrud for det tidligere medlem af SF.

- Det er en ekstremt krævende post, han kommer til at stå i frontlinjen i udlændingepolitikken. Han skal kæmpe til begge sider, fordi rød blok vil prøve at få flere lempelser, mens han er under konstant anklage fra blå blok om at ville slække udlændingepolitikken. Der kommer vi til at se hans kapacitet for alvor, siger Thomas Larsen.

Nicolai Wammen (S) bliver finansminister, hvilket var ventet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce