Annonce
Danmark

Kommentator: Nu skal regeringen levere på velfærdsløfter

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Denne uges møde med kommuner og regioner bliver den første egentlige forhandling for den nye regering.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den socialdemokratiske regering har ifølge kommentator Noa Redington fået en drømmestart, siden regeringen blev dannet i slutningen af juni. Men nu banker virkeligheden og løfterne for alvor på døren.

Det gør den i de kommende forhandlinger med kommuner og regioner om økonomien for 2020. Milliarder er på spil, og det vil kræve endnu flere at levere på løftet om, at regeringen vil sikre et løft af velfærden

- Det er den første egentlige forhandling for den nye regering.

- Og det er vidst ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet lovede en hel del på velfærden i valgkampen.

- Det er nu, der skal leveres, og kommunerne skal nok forstå at tage sig dyrt betalt for at lave en aftale. Så det bliver ikke let, siger politisk kommentator Noa Redington om de kommende forhandlinger.

Forud for forhandlingerne, der starter onsdag, har Kommunernes Landsforening meldt ud, at et løft af velfærden vil kræve et "betydeligt milliardbeløb".

Danske Regioner har meldt ud, at man skal bruge minimum to milliarder kroner ekstra - og gerne mere - for at kunne levere et reelt løft i sundhedsvæsnet.

Og på Christiansborg har regeringens støttepartier også mærkesager, der vil koste penge, når finansloven skal forhandles på plads til efteråret.

- Det bliver svære forhandlinger, for de er også første etape af finansloven. Og de forhandlinger bliver ikke for småbørn, for der er mange løfter, der skal indfris.

- Radikale vil have penge til lærere, SF vil have penge til pædagoger, og Socialdemokratiet vil have penge til sundhedsvæsnet. Og den barske sandhed er, at der er ikke særligt mange penge i de offentlige kasser, siger Noa Redington.

Om de kommende forhandlinger skriver finansminister Nicolai Wammen (S):

- Med økonomiforhandlingerne og finanslovsforhandlingerne vil vi samlet prioritere at ansætte mere personale til pleje, omsorg og nærvær.

- Men flere penge gør det ikke alene. Det handler også om at bruge dem klogt og sikre, at en større del føres ud i kernevelfærden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce