Annonce
Aabenraa

Kommer DF i møde: Løkkes politiske Kinderæg skal fastholde og udbygge grænsekontrol

Den midlertidige grænsekontrol i Kruså udgjorde bagtæppet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - flankeret af Morten Løkkegard, partiets EP-spidskandidat, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg - redegjorde for, hvordan der skal banes vej for en permanent grænsekontrol i Schengen-regi. Foto: Bo Nielsen
Permanent grænsekontrol og bedre mulighed for at etablere udrejsekontrol, en reform af Schengen-samarbejdet og forskning i ny teknologi for 50 millioner kroner er den tretrinsraket, som ifølge Venstre skal styrke grænsekontrollen. Det fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag ved Kruså-grænsen.

Kruså: Værsgo, Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti har talt for permanent grænsekontrol mod syd, og får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mulighed for at beholde taburetten efter valget, kan ønsket måske gå i opfyldelse.

I hvert fald var permanent grænsekontrol, en reform af Schengen-samarbejdet og ny teknologi ingredienserne i den styrkelse af grænsekontrollen, som Lars Løkke Rasmussen i selskab med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og EP-spidskandidat Morten Løkkegaard (V) mandag fremlagde ved Kruså-grænsen.

- Vi har ad flere gange forlænget grænsekontrollen og har gjort det igen for nylig, men nu står vi her, hvor vi er nødt til at sige, der er nogle ting, vi må lave om. Vi synes, vi skal reformere Schengen-samarbejdet, så vi ikke med mellemrum skal til Kommissionen for at få lov, forklarede Lars Løkke Rasmussen.

- Vi er nødt til at se i øjnene, at grænsekontrol er kommet for at blive, slog han fast og angav migrationspres, terrortrussel og kriminalitetsmønster som årsagerne.

Annonce
Det vil give os mere politisk ejendomsret over vores egen grænse, for det vil gøre det muligt for os at planlægge det på en ordentlig måde, så det ikke bliver ad hoc, men gennemtænkt.

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

Penge til forskning

Skal den midlertidige grænsekontrol ændres til en permanent én af slagsen, skal man imidlertid have Schengen-landene med på ideen.

- Det arbejde ønsker vi at sætte os i spidsen for, og vi er sådan set allerede i gang. Udlændingeministeren taler med ligesindede lande i Europa for at få et nyt regelsæt, der gør, vi som lande har større selvbestemmelse, sagde han og henviste til lande som Frankrig, Tyskland og Østrig, der også har indført grænsekontrol.

"Fleksibelt". "Nemt for de lovlydige og svært for de kriminelle". Det var nogle af de ord, Lars Løkke Rasmussen satte på grænsekontrollen, der skal udbygges med ny teknologi, som man vil afsætte 50 millioner kroner til at forske i, hvis det står til Venstre.

- Sådan at vi over tid, for det må være visionen, kan flytte mest mulig kontrol væk fra personkontrol ved grænsen til noget, der er smartere, forklarede han.

Statsministeren havde yderligere et forslag med, som Dansk Folkeparti også har talt for. Et regelsæt, der åbner mulighed for at udgående grænsekontrol.

- Sådan, at når vi for eksempel ser omrejsende kriminelle, som kører ind i vores land og begår serierøverier, også har mulighed for at kontrollere dem ved grænsen, når de kører ud igen, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Støjberg: Det nytter ikke

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg var ikke overraskende enig med sin statsminister i, at permanent grænsekontrol nu er vejen frem.

- Vi er nødt til at reagere, og det er også derfor, vi igennem noget tid har haft samtaler med de lande, vi normalvis har et samarbejde med, når det handler om at forlænge grænsekontrollen, om hvordan Schengen-reglerne skal se ud, forklarede hun.

- Det nytter ikke, at man hvert halve år skal sende breve frem og tilbage mellem Kommissionen og landene for at få forlænget grænsekontrollen, mente hun.

- Det med at have et system, hvor vi periodisk skal komme med alle mulige begrundelser for at få lov at have en beskyttelse af vores eget land, dur ikke. Vi må i Europa se i øjnene, at der er brug for en form for intern grænsekontrol, uddybede Lars Løkke Rasmussen, der under sit besøg ved grænseovergangen i Kruså også fik lejlighed til at høre om politiets arbejde i grænselandet og til at hilse på de to af de politikadetter, der indgår i personkontrollen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde taget to partifæller - udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og EP-spidskandidat Morten Løkkegaard - med til grænseovergangen i Kruså, hvor han fremlagde sin og Venstres plan for en styrket og udvidet grænsekontrol. Foto: Bo Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce