Annonce
Indland

Kommunal dobbeltrolle i erstatningssager

Det er Metroselskabets ejere, der afgør, om naboer skal have erstatning på grund af byggeriet af Cityringen. Det er ikke holdbart, mener kritikere.

Det både larmer og støver, når gravemaskiner og lastbiler går i aktion for at bygge den københavnske metros nye cityring. Naboerne til de mange byggepladser må for en stor dels vedkommende leve med generne, men for nogle er det så slemt, at de er berettiget til erstatning.

For butikkerne nær metrobyggeriet er det imidlertid noget nær umuligt at få erstatning for tabt omsætning, og det får nu jurister til at så tvivl om uvildigheden i erstatningssystemet, skriver Politiken.

Ekspropriationskommissionen, der afgør erstatningssager, består nemlig primært af repræsentanter for Metroens ejere - Frederiksberg og Københavns Kommuner samt staten.

- Sammenfaldet mellem ejerforholdet i Metroselskabet og sammensætningen i kommissionerne, og det skaber et habilitetsproblem. Desuden gør staten, hvad den kan, for at vride sig uden om det fulde erstatningsansvar, som grundloven ellers foreskriver, siger Christian Schwarz-Hansen, partner i advokatfirmaet Lead, til Politiken.

Fire af de fem medlemmer af Ekspropriationskommissionen er udpeget af staten og de to kommuner, ligesom kommunens metrokoordinator deltager som rådgiver. Det er bekymrende, mener Dansk Erhverv.

- Hvis stat og kommune i sidste ende skal bestemme, om stat og kommune skal betale erstatning, risikerer man, at andre kriterier end de objektive ligger til grund for vurderingen, siger markedsdirektør Henrik Hyltoft.

Metroselskabet vil ikke oplyse, hvor mange penge der er sat af til ekspropriationer, men oplyser, at der indtil videre er rejst 17 erstatningssager ved Ekspropriationskommissionen, hvorved fire erhvervsdrivende har fået erstatning.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) har fuld tiltro til systemet.

- Store anlægsprojekter som Cityringen generer naboerne, hvilket desværre er uundgåeligt, men grænsen for, hvilke gener man skal tåle, kan altså prøves ved to uvildige instanser og i sidste ende med mulighed for domstolsprøvelse, påpeger han over for Politiken.

Byggeriet af Cityringen er efter planen afsluttet i 2018.

BNB

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce