Annonce
Tønder

Kommunal enighed om ellednings-høringssvar trods kort frist

Sådan forestiller Rambøll, Bystrup Arkitekter og Energinet sig, at de nye master skal se ud. Masterne skal stå fra Endrup ved Esbjerg til Niebüll syd for grænsen og vil derfor ikke være til at overse i Tønder Kommune. Skitse: Bystrup Arkitekter samt Rambøll
Kamp for medicinsk cannabisprojekt og arbejdspladser får plads på kommunalt høringssvar om elmaster.

TØNDER KOMMUNE: Fra Holstebro i nord til Tønder i syd. Linjeføringen på Energinets nye, stort anlagte el-projekt kommer til at gå lige gennem Tønder Kommune, men trods den vigtige sag, så har det været stærkt begrænset, hvor lang tid kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune har fået til at se på Energinets forslag til en justering af linjeføringen mellem Endrup og grænsen.

Høringsbrevet landede den 28. januar, og med frist allerede 12. februar kunne man ikke nå et kommunalbestyrelsesmøde i mellemtiden. Til gengæld kunne Teknik- og Miljøudvalget svare, og efter torsdag aftens kommunalbestyrelsesmøde tilføjer man en sentens i det officielle høringssvar, om at der foreligger endnu et høringssvar fra kommunalbestyrelsesmedlem Annette Abildgaard Larsen (K) og folkene bag projektet om medicinsk cannabis-produktion ved Øster Gasse.

Bliver ikke hørt

Svarfristen var her kilde til alt andet end tilfredshed fra borgmester Henrik Frandsens side, men også nedgravningen af kablerne blev et tema. Tønder Kommune står til at få 12 procent af linjen gravet ned, hvor andre kommuner får 15. Det tog Anita Uggerholt Eriksen fat i:

- Jeg synes det er et rigtig fint høringssvar, men jeg tror også, at vi alle sidder med følelsen af, at vi ikke er blevet hørt. At den her elmotorvej kører lige hen over hovedet på os og vi ikke bliver hørt - det føles som at slå i en dyne, sagde hun på mødet, og var ikke imponeret over, at man ikke kan lægge mere af linjen i jorden:

- Det er ikke særligt kønt, for vi bliver fuldstændig tromlet med de her 35 meter høje master gennem landskabet. Det er svært at forstå, at vi i 2020 ikke er i stand til at kabellægge mere end 15 procent - og at vi får 12 procent. Vi bliver snydt her, sagde Venstres Anita Uggerholt Eriksen og roste samtidigt Anette Abildgaard Larsens nylige initiativ til et fakkeloptog mod netop Energinets planer.

Annonce

100 nye arbejdspladser

Det nye forslag ramte den 29. januar ned lige midt i det omkring 250 millioner kroner dyre projekt med medicinsk cannabis, som Anders Sørensen og investor Per Bonnichsen Jensen har planer om i Øster Gasse ved Skærbæk. Det nye forslag trækker ganske vist højspændingskablerne længere væk fra ejendommen, men det rammer direkte hen over det planlagte produktionsanlæg med medicinsk cannabis og biogas, som Per Bonnichsen Jensen i flere år har haft planer om.

- Den linjeføring, der nu er kommet frem, er den dårligst tænkelige for hele projektet. Ledningen går netop over de marker, hvor produktionsanlæggene skulle placeres. Hvis Energinet står fast på det, så stopper det her, sagde Per B. Jensen til JydskeVestkysten den 1. februar.

Den sag har Konservatives Anette Abildgaard Larsen og en stribe borgere taget op, og har indsendt deres eget høringssvar til Energinet. Det er det høringssvar, som der nu bliver henvist til i Tønder Kommunes svar.

- Jeg synes, det er et rigtig fint høringssvar og jeg håber sandelig, at Energinet lytter, sagde hun ved torsdagens møde. Masterne blev flyttet i forhold til den oprindelige plan - men det er ikke nok til, at projektmagerne kan få gang i deres tiltag:

- Med den nye linjeføring, som blev offentliggjort her den 29. januar har man flyttet masterne ved Vibegaard. Men kun så meget, at de er udenfor erstatningszonen - og så lidt, at de stadig ikke har mulighed for at etablere væksthuse til dyrkning af medicinsk cannabis - på trods af, at de har alle de myndighedstilladelser, det kræver. Det, de gerne vil, er at flytte masterne så tæt som muligt på den gravhøj der ligger der, så man kan starte projektet. Det handler om minimum 100 arbejdspladser af forskellig karakter og en helt ny branche i Tønder Kommune, slog hun fast.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Tønder For abonnenter

Flere indbrud i den seneste tid: Tønder Kommune er en af de dårligste til nabohjælp

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Nordtyskland

Fugleinfluenzaen raser igen: Besætning på 700 gæs blev slået ned

Esbjerg For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor skal gravearbejdet tage så lang tid og spærre vejene helt af?

Tønder

Fri bar og 80'er disko: Helt særlig fest på vej til Tønderhallerne

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Tønder

Frandsen vs. Iversen: Meningsmåling giver borgmester Henrik Frandsen markant forspring i valgkampen

Annonce