Annonce
Kolding

Kommunaldirektør om Koldings økonomi: Der skal spares omgående

Kommunaldirektør Thomas Boe anbefaler byrådspolitikerne at gribe ind med besparelser omgående. De skal ikke vente til forhandlingerne om 2020-budgettet, mener han. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Koldings økonomi hænger så meget i laser, at kommunaldirektør Thomas Boe råder politikerne til straks at lave spareindgreb.

Kolding: Der er ingen tid at spare. Byrådets politikere bør gribe ind med besparelser nu for at forebygge, at kommunens elendige økonomi forværres yderligere i år.

Sådan lyder anbefalingen fra kommunaldirektør Thomas Boe til Kolding Byråd, når de 25 politikere på tirsdag mødes til et seminar om den aktuelle økonomiske situation og de forudsætninger, der lige nu er for at lægge budgettet for 2020.

- Du kan jo selv se tallene. Vi er nødt til at være ansvarlige overfor politikerne og sige: Hvad skal vi gøre? Min anbefaling er, at vi gør alt, hvad vi kan for at bremse op, og at vi foretager et indgreb nu. Vi kan skubbe nogle anlægsprojekter frem i tid, lave ansættelsesstop og indkøbsstop. Det er sidste udkald nu, hvis vi skal nå at gøre noget for at mindske underskuddet i år, siger Thomas Boe.

Annonce
Vi gør alt, hvad vi kan for at have styr på vores økonomi. Vi kæmper en brav kamp.

Thomas Boe, kommunaldirektør i Kolding Kommune

Brav kamp

De tal, han henviser til, er dystre. Lige nu står kommunen således overfor et kasseforbrug alene i år på 187,7 millioner kroner imod de 10,3 millioner kroner, politikerne budgetterede med for mindre end et år siden.

Forklaringen på en stor del af det markante skred er akkumulerede overforbrug over flere år på især social- og handicap-området, men også på skole- og børneområdet - og kassetræk i den størrelse får kommunens likviditet til at styrtdykke.

Kommunaldirektøren påpeger, at likviditeten også er under pres, fordi der overføres færre ubrugte midler fra år til år, og uden indgreb er kommunekassen gabende tom i 2023.

På mødet på tirsdag vil Thomas Boe foreslå, at alle byrådets fagudvalg bliver sat til at gennemgå deres budgetter for 2019 med tættekam med henblik på at finde besparelser, "hvor det overhovedet er muligt", som han udtrykker det. Det arbejde skal være færdigt senest 11. september, lyder anbefalingen fra Thomas Boe.

Har I mistet styringen med kommunens økonomi?

- Vi gør alt, hvad vi kan for at have styr på vores økonomi. Vi kæmper en brav kamp, men vi ved jo, at socialområdet er under pres i alle landets kommuner, svarer kommunaldirektøren.

Der er allerede nu gjort klar til, at kommunens medarbejderrepræsentanter kaldes til møde på onsdag for at blive orienteret om politikernes eventuelle beslutninger.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce