Annonce
Billund

Kommunaldirektør om Borgergade 17: - Vi kan som kommune ikke købe og leje ud

Billund Kommune har begrænsede muligheder for at styre, hvordan midtbyen udvikler sig. Arkivfoto: Martin Ravn
Billund Kommune har begrænsede muligheder for at bruge skatteydernes penge på at købe en bygning i midtbyen.

Grindsted: Byfornyelsesgruppen "Bedre byrum" drømmer om, at Billund Kommune finder penge til at købe Borgergade 17 i Grindsted, så gruppen herefter kan komme videre med at sætte bygningen i stand.

Alt peger dog på, at det er andre end kommunen, der skal tage et dybt greb i pengepungen. En kommune har nemlig begrænsede muligheder for at købe bygninger op.

- Hvis en kommune for eksempel har brug for en parkeringsplads, skal bygge et rådhus eller har et andet kommunalt formål, kan man godt købe en bygning og rive den ned for at give plads til det nye, men der skal været et legalt, kommunalt formål. Vi kan som kommune ikke købe og leje ud til en forretning, forklarer kommunaldirektør Ole Bladt-Hansen.

Hans bedste bud til gruppen bag "Bedre byrum" er derfor, at de selv køber bygningen og herefter søger kommunen - og fonde - om byfornyelsesmidler.

- Det er hårdt arbejde og knofedt at søge fonde, men det kan lade sig gøre. Kroen i Filskov er et godt eksempel på, at lokale er gået sammen om at investere og sætte i stand og derefter har lejet ud til en forpagter, siger han med henvisning til, at en række investorer i 2013 købte kroen, satte den i stand og lejede den ud til Bent og Louise Sandfeld.

Annonce

Tre værktøjer

En kommune har tre værktøjer i forhold til at få renoveret en by: Det er planlægning, almennyttigt byggeri og byfornyelse.

Planlægningsværktøjet kan for eksempel stille krav til, hvordan bygninger skal udformes, renoveres eller restaureres. Kommunen kan altså vedtage lokalplaner med bestemmelser om dette.

Som kommune kan man skyde ti procent af byggesummen i almennyttige boliger, som så drives af en boligforening - sådan som det er sket på privatskolegrunden i Grindsted.

Endelig kan kommune bidrage med byfornyelsesmidler.

Men som udgangspunkt består midtbyen af liberale erhverv, og det er derfor op til grundejerne at beslutte, hvad der skal foregå i bygningerne og hvilken stand, de fremstår i.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Fra vandbærer til stjerne

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce