Annonce
Sydjylland

Kommunaldirektør om hemmeligholdelse: Hvis I har brug for at skrive, at det er en forkert vurdering, så gør det

Kommunaldirektør Tim Hansen fra Sønderborg Kommune afviser, at han havde til hensigt at skjule informationer for offentligheden, da han på et møde krævede, at et referat ikke måtte udleveres til medierne. Her ses han i samtale med borgmester Erik Lauritzen (S). Arkivfoto: Søren Gylling
Kommunaldirektør Tim Hansen afviser, at han i strid med loven havde til hensigt at skjule oplysninger om situationen ved den forurenede Himmark Strand.

Tim Hansen, kommunaldirektør i Sønderborg Kommune, hvorfor fastslog du på et møde mellem kommunen, Danfoss og regionen, at der overhovedet ikke skulle gives aktindsigt i referatet?

- Du glemmer konteksten. Regionen siger på mødet, at den har en aftale med en JV-journalist en time efter mødet, og det er derfor, jeg reagerer, som jeg gør. Vi kan ikke udlevere noget som helst en time efter et møde, hvor vi dels ikke ved, hvad vi skal sige til borgerne, og dels skal hjem og orientere byråd og bestyrelser.

Jeg læser din udtalelse, som om avisen under ingen omstændighed skal have udleveret referatet, før der ligger en løsning? Det er det, du er refereret for.

- Nej, det har jeg ikke nogen holdning til. Det skal jo følge de generelle regler, der ligger. Der er jo ikke noget hemmeligt i det referat, som ikke tåler dagens lys, men jeg ville bare sikre mig, at det ikke blev udleveret en time efter mødet.

Mener du, du er fejlciteret? Der står jo i referatet, at du fastslår, at vi ikke skal have referatet, før der er en løsning, og der står intet om, det kun er inden for den efterfølgende time, du snakker om. Det undrer mig, at du ikke har bedt om at få udtalelsen specificeret?

- Det har jeg ikke haft grund til, fordi der ikke har ligget nogen ond intention i det.

Problemet er jo, at du går ind og afgør, at det her er et internt notat, og at det ikke skal udleveres, før der er løsninger. Det er jo ikke en vurdering, du kan lave på det her tidspunkt. Det er et juridisk spørgsmål, hvad vi kan få udleveret.

- Det kan godt ske. Jeg vil bare sige, at det ikke var i den kontekst, det var ment. Jeg har ikke tænkt specielt meget over, hvordan det lige er formuleret i det referat.

Annonce
Tim Hansen (i midten), kommunaldirektør i Sønderborg Kommune, mener ikke, at der lå intentioner om at hemmeligholde informationer for offentligheden, da han på et møde fastslog, at et referat ikke skulle udleveres til medierne. Arkivfoto: Henrik Rath

Ikke godkendt

Vi søger aktindsigt i referatet et par dage senere. Vi får afslag med begrundelsen, at referatet er internt. Altså den samme begrundelse, som du gav på mødet. Har du haft noget med sagsbehandlingen af anmodningen at gøre?

- Nej, ikke som jeg erindrer. Jeg var med til mødet, fordi jeg var stand in for den pågældende direktør, og jeg har ikke været inde i sagen siden.

Du har altså ikke haft noget imod, at vi skulle have aktindsigt i referatet senere hen?

- Ikke som jeg erindrer i hvert fald. Nu er det jo et år siden. Jeg vil gerne slå fast, at der ikke er sagt noget odiøst på det møde, som ikke tåler offentlighedens lys. For mig handler det om tidspunktet.

Hvorfor fik vi så afslag da vi reelt søgte aktindsigt?

- Mit bedste bud er, at referatet ikke var godkendt af alle parter. Så folk haft en opfattelse af, at det er internt.

Det kan se ud, som om det ikke var belejligt at få referatet ud set i lyset af det ferieresort, man gerne vil have. Du siger, at det ikke skal frem, før der er løsninger, og det peger jo længere frem end blot en time.

- Vi tænkte ikke meget længere frem, da vi sad på mødet.

Summe

Kan du forstå, at man får fornemmelsen af, at du har haft intention om at holde noget hemmeligt for offentligheden? Havde jeg haft referatet, kunne jeg jo have givet borgerne langt flere detaljer og mere viden i sagen.

- Nej, det forstår jeg ikke. Regionen har netop kørt med en meget tydelig åbenhed i den her sag, og det er ikke rimeligt over for deltagerne rundt om bordet, hvis man ikke har en vis arbejdstid til at summe over de ting, der blev sagt på mødet og overveje, hvad der skal siges til borgerne og til de respektive bestyrelser. Vores bestyrelse skal jo ikke læse om det i JV.

Offentligheden tager ikke hensyn til den slags. Den bygger på en juridisk vurdering og ikke på, hvornår en kommune gerne vil have oplysningerne ud.

- Hvis I har brug for at skrive, at det er en forkert vurdering, så gør det. Det er jeg rimelig rolig over. Det er fair nok, hvis det er en fejl, det er bare ærgerligt.

Du lægger op til - i strid med loven - at navnene på mødedeltagerne ikke skulle udleveres. Hvorfor det?

- Folk vidste ikke, hvem hinanden var, og derfor ville jeg have referatet færdigt, før folks navne blev udleveret. Jeg synes i det hele taget, at det er underligt at give et interview om et møde, en time efter det er afholdt, når det er første gang, folk er sammen. ¨

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Skolepolitiker fra Venstre overvejer: Vil sende sit barn til privatskole i anden kommune

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce