Annonce
Haderslev

Kommunale toiletter er med i ny app for trængende

App'en viser vej til de kommunale toiletter.

Står man et fremmed sted og er tissetrængende eller mere, kan man finde nærmeste toilet via sin smartphone.

HADERSLEV: Folk med dårlig mave, sjatpissere eller bare almindelige tissetrængende har fået en ny ven. GPS-registreringen af de offentlige toiletter er nu blevet mere brugervenlig. Kommunen er kommet med i den gratis app "FindToilet", som kan downloades til både iPhone og Android telefoner.

De netop GPS-registrerede rasteplads toiletter er dog ikke med. Men det er de offentlige kommunale toiletter i for eksempel Haderslev by og langs Lillebælt.

- Det er kun de kommunale toiletter, fordi vi ikke ved hvilke faciliteter, de andre har, forklarer GIS-medarbejder i Haderslev Kommune Nicolai Ceavdar.

På kortet i app'en er de enkelte toiletter markeret enten med et mand/kvinde symbol eller et kørestolssymbol for handicaptoiletter. Med et tryk på dem, kan man se adressen, og hvor langt der er til toilettet.

Men det er ikke den eneste toilet app, der findes. Der er åbenbart en del. Nicolai Ceavdar vil også gerne anbefale den, der hedder "Wheelmap". Den er beregnet til handicappede.

- Den er meget brugbar for folk, der sidder i kørestol.

App'en viser vej til handicaptoiletter; ikke kun de kommunale eller offentlige.

App'en "Toilet Finder" er også international. Den er ikke "handicap venlig", men har også en bred vifte af offentligt tilgængelig toiletter registreret.

Og så er der hjemmesiden openstreetmap.org eller bare osm.org som Toilet Finder bruger.

- Alle kan gå ind og redigere i de data, hvis toilettet for eksempel mangler handicap faciliteter. Men ulempen er at alle kan slette dem.

App står for applikation.

Annonce

Sagen kort

FindToilet app'en er udviklet af Tine Müller fra København. Hun fik idéen på grund af hende egne problemer med inkontinens gennem ti år. Ud over København er Roskilde og Slagelse med på Sjælland.


  • I Jylland er det ind til videre kun Haderslev, Sønderborg og Fredericia, der er med. Tine Müllers mål er at få alle landets kommuner med.

  • Både FindToilet, Toilet Finder og Wheelmap er gratis. Men der findes endnu flere toilet apps.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce