Annonce
Kolding

Kommunalt ansatte hjælper udenlandske borgere med at forstå coronakrisen: - Nogen synes, det er flovt og pinligt

Som integrationsmedarbejder har Birgitte Tastesen taget imod flere flygtninge, og kendskabet til dem har været meget brugbart, når hun har skullet kontakte dem og oplyse dem om corona-situationen. Foto: Søren Gylling
Rigtig mange af de udenlandske borgere, som integrationsmedarbejder Birgitte Tastesen har været i kontakt med for at oplyse dem om coronasituationen, har været godt orienteret, men hun oplever også, at nogen synes, det er flovt og pinligt, hvis de har været smittede. Integrationsmedarbejderen er en del af kommunens ekstraordinære indsats for at komme i kontakt med udenlandske borgere under coronakrisen.

Kolding: Vi har nok alle sammen haft spørgsmål til, hvordan vi nu skal agere i coronapandemien.

Hvad må man, skal jeg blive testet, hvis jeg har symptomer, og hvad nu hvis mit barn bliver smittet?

For de borgere i Kolding Kommune, der har udenlandsk baggrund, kan der være en række barrierer, der gør, at det er sværere for dem at få svar på deres spørgsmål. Derfor har Kolding Kommune igangsat en ekstraordinær indsat for at komme i kontakt med de udenlandske borgere, der skal have lidt mere hjælp til at forstå, hvad der foregår midt i coronaens danske epicenter.

En af dem, der er blevet indsat, er integrationsmedarbejder Birgitte Tastesen. Hun er ansat ved jobcentret og har de seneste år taget imod en række flygtninge, som hun derfor har god kontakt til. Fra sin hjemmearbejdsplads sidder hun og kontakter udenlandske borgere og hjælper dem med at forstå, hvordan de skal agere.

- Det handler om at få sagt, at det er Gud og hvermand, der skal være opmærksomme, og at det også er Gud og hvermand, der kan blive smittet. Det er lige fra Børge Jensen til Hassan. Så det er vigtigt at få sagt, at der ikke er noget skyld og skam i eventuelt at blive smittet. Bare man er opmærksom på at følge de retningslinjer, der er, siger Birgitte Tastesen.

Oplever I, at folk skammer sig over at være blevet smittet?

- Vi kan godt opleve, at der er nogen, der synes, det er lidt flov, lidt pinligt og lidt en skam, at de er blevet smittet. Jeg tror også, nogle danskere kan have det sådan. Men der er overhovedet ikke noget at skamme sig over, for det kan ramme os alle sammen, siger Birgitte Tastesen.

Annonce

Godt orienteret

Integrationsmedarbejderen har en fem-seks kollegaer på jobcentret, der også kontakter Kolding-borgere med udenlandsk baggrund. Hun oplever, at de generelt alle bliver taget godt imod. Som ofte er sproget den største barriere, og forleden måtte Birgitte Tastesen hive en tolk ind, så hun kunne få formidlet budskabet til borgeren, hun var i kontakt med.

Arbejdet foregår derhjemme, og integrationsmedarbejderen har efterhånden været i kontakt med rigtig mange udenlandske borgere. Foto: Søren Gylling

- Vi har efterhånden været i kontakt med rigtig mange, som har fået de oplysninger og informationer, de har brug for. Vi oplever faktisk, at rigtig mange har styr på det og ved, hvordan de skal forholde sig. Generelt er folk meget opmærksomme og meget godt orienteret om forholdsreglerne, fortæller Birgitte Tastesen.

Annonce

Hjælp til ældre

Også Bosnisk Kulturcenter bidrager til at oplyse de udenlandske borgere. Her gør de det dog på en lidt anden måde end integrationsmedarbejderen. Det fortæller Ilzan Halilovic, der er næstformand for Bosnisk Kulturcenter.

- Vi bruger for eksempel sms-grupper på telefonen, hvor vi sender al information ud, som vi får fra kommunen. Vi sender noget ud, når der kommer noget ny, lige som vi også opdaterer borgerne på de seneste tal. Det gør vi alt sammen i samarbejde med kommunen, siger Ilzan Halilovic.


Det handler om at få sagt, at det er Gud og hvermand, der skal være opmærksomme, og at det også er Gud og hvermand, der kan blive smittet.

Birgitte Tastesen, integrationsmedarbejder


Andre gange er det også praktiske informationer, som Bosnisk Kulturcenter deler. Sådan foregår det, når man skal testes eller vaccineres, og hvad man må og ikke må i øjeblikket.

- Der har også været folk fra foreningen, der har hjulpet nogle af de ældre borgere med at få handlet ind, og vi har også snakket med nogle af dem, der har følt sig lidt bange. Da har vi fortalt dem, at man altså sagtens kan bevæge sig uden for, så længe man bare respekterer den afstand, der skal holdes og så videre, siger Ilzan Halilovic.

Ilzan Halilovic fortæller, at der var mest gang i sms-grupperne i starten af coronakrisen, men det der stadig nødvendigt at være i kontakt med de ældste borgere, der har lidt sværere ved at forstå dansk. Privatfoto

Lørdag var årsdagen for det første coronatilfælde i Danmark, og Ilzan Halilovic fortæller, at de fleste af dem, Bosnisk Kulturcenter er i kontakt med, efterhånden godt ved, hvordan man skal forholde sig.

- Men der er selvfølgelig nogle af de ældre borgere, som har lidt sværere ved at forstå sproget, som vi stadig har kontakt med for at forklare dem, hvad der foregår, siger Ilzan Halilovic.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce