Annonce
Tønder

Kommunalvalg 2021: Politisk firkløver finder sammen i valgforbund

De har gjort det før, og nu gør de det igen: Gunnar Nørby, Kristendemokraterne, Birthe Frikke, Liberal Alliance, Birgitte Klippert, Det konservative Folkeparti og Jørgen Popp Petersen, Slesvigsk Parti, har fundet sammen i et valgforbund forud for valget den 16. november. Privatfoto
Fire mindre partier i Tønder Kommune har indgået valgforbund for at undgå stemmespild ved kommunalvalget i november. Dermed er der nu tre store valgforbund på plads.

Opdateret version

TØNDER: For at øge deres muligheder for indflydelse efter det kommende kommunalvalg den 16. november i år har fire mindre partier i Tønder kommune nu indgået et valgforbund.

Det er Kristendemokraterne, Liberal Alliance, Det konservative Folkeparti og Slesvigsk Parti. Valgforbundet er indgået for at minimere stemmespild.

Annonce

- De fire partier har i forvejen et rigtig godt samarbejde, og havde ligeledes et valgteknisk samarbejde ved det seneste kommunalvalg, skriver partierne i en udsendt pressemeddelelse.

Underskriften under valgforbundet betyder også, at de fire partier ønsker løbende at orientere hinanden om standpunkter vedrørende kommunalpolitikken i Tønder kommune, fremgår af pressemeddelelsen.

Det overraskende ved det nye firkløver er, at Liberal Alliance er med i denne kreds. For to måneder siden meddelte partiet, at man var med en blå alliance med bl.a. Venstre og Dansk Folkeparti.

Fire mandater

Ved det seneste kommunalvalg lykkedes det valgforbundet at sikre i alt fire af de i alt 31 mandater, hvoraf to gik til Slesvigsk Parti, mens Liberal Alliance og De Konservative fik hver et. Efter en del omrokeringer og partihop i de seneste måneder i kommunalbestyrelsen sidder De Konservative i lighed med Slesvigsk Parti nu på to mandater, mens Liberal Alliance efter Claus Hansens partihop til Venstre ikke længere er repræsenteret i byrådssalen.

Valgforbund

Et valgforbund er en teknisk størrelse, der betyder, at de partier, der indgår i valgforbundet, tildeles mandater, som om de er et samlet parti. Først derefter fordeles så det antal mandater, valgforbundet har opnået, forholdsmæssigt og efter en matematisk metode på de enkelte partier.

Et stort valgforbund i eksempelvis rød blok kan udmønte sig i en mandatgevinst sammenlignet med, hvad partierne ellers ville kunne hente af mandater uden indgåelse af valgforbund.

Efter at Kristendemokraterne, Liberal Alliance, Det konservative Folkeparti og Slesvigsk Parti nu har givet hinanden håndslag og underskrifter på et valgteknisk samarbejde, har i alt 12 partier fundet sammen i nu tre valgforbund. I februar meddelte SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Borgerlisten, at de var gået i valgforbund. Få uger senere offentliggjorde en blå flok bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, at de havde fundet sammen. Men dette valgforbund er Liberal Alliance altså nu sprunget fra.


De fire partier har i forvejen et rigtig godt samarbejde, og havde ligeledes et valgteknisk samarbejde ved det seneste kommunalvalg,

Uddrag af en fælles pressemeddelelsen, fremsendt af Kristendemokraterne, Liberal Alliance, Det konservative Folkeparti og Slesvigsk Parti


- Det er vigtigt, at de blå partier står sammen, også selv om vi hver har vores egen profil og egne mærkesager, sagde Venstres borgmesterkandidat Martin Iversen ved den lejlighed.

Annonce

Udenfor

Med 12 partier indlemmet i tre valgforbund tegner der sig i øjeblikket et billedet af, at kun to  partier, der formodes at stille op til valget, står uden valgtekniske samarbejdspartnere. Det er Socialdemokratiet, der har Barbara Krarup Hansen som borgmesterkandidat, og  Tønder Listen, der har borgmester Henrik Frandsen som spidskandidat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Tønder

Konsekvenser for ældreplejen

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce