Annonce
Vejen

Kommunalvalg: Kampvalg om de bedste pladser

Venstre-borgmester Egon Fræhr og Det Konservative Folkepartis spidskandidat Frank Schmidt-Hansen på valgaftenen tilbage i 2017. Arkivfoto: Jacob Schultz
Hos flere af de lokale partier er det medlemmerne, der får en helt afgørende indflydelse på, hvordan rækkefølgen af kandidaterne kommer til at se ud på stemmesedlen til kommunalvalget.

Kommunalvalg: Morten Thorøe fra Venstre og Frank Schmidt-Hansen fra Det Konservative Folkeparti kender allerede deres placering på deres partis liste på stemmesedlen til kommunalvalget den 16. november.

De er nemlig begge valgt som deres partiers spids- og borgmesterkandidater. Hvem der derefter får henholdvis plads nummer to og tre og nedefter, er endnu ikke afgjort.

Begge partier har valgt, at det er medlemmerne, der ved opstillingsmøder får afgørende indflydelse på, hvordan kandidater placeres på partilisten til kommunalvalget.

Annonce

Det Konservative Folkeparti, der løbende har præsenteret nye kandidater, holder kombineret generalforsamling og opstillingsmøde. Det foregår den 16. juni på Hotel Skibelund Krat. Også her er det medlemmernes stemmer, der bestemmer, hvor hver enkelt kandidat bliver placeret på partilisten.

Hver kandidat får tildelt to minutter, hvor de har mulighed for at sælge sig selv på bedste vis til medlemmerne. Derefter er der afstemning, og kandidaterne bliver placeret i rækkefølge alt efter, hvor mange stemmer, de får.

Og hos de konservative er der tradition for at gøre det på den måde.

Medlemmerne bestemmer

- Hvis vi skal blive sådan lidt højstemte, så er det jo medlemsdemokratiet, der skal have lov at fungere der. Så det har vi egentlig holdt fast i, og det er også kandidaternes ønske, at det er på den måde, siger Peter Simoni, der er formand for Det Konservative Folkepartis vælgerforening i Vejen Kommune.

Han oplyser, at partiet lige nu har 15 kandidater til kommunalvalget - og de er geografisk godt fordelt over hele kommunen.


Hvis vi skal blive sådan lidt højstemte, så er det jo medlems-demokratiet, der skal have lov at fungere.

Peter Simoni, formand, Det Konservative Folkepartis vælgerforening, Vejen Kommune


- Det er vi egentlig lykkes bedre med i år end for fire år siden, at vi får en bedre spredning på geografien, hvor kandidaterne kommer fra, siger Peter Simoni.

Partiet har til kommunalvalget sideordnet opstilling.

- Det er udelukkende det personlige antal stemmer, der tæller, hvem der måtte blive valgt i sidste ende, siger vælgerforeningsformanden.

Annonce

Skal finde deres plads

Hos Venstre er der opstillingsmøde mandag den 14. juni i Brørup Hallerne. Flere af Venstres omkring 20 kandidater er også løbende blevet offentliggjort, men de kender altså endnu ikke deres plads på stemmesedlen.

De otte vælgerforeninger i kommunen har valgt deres kandidater, og det er dem, der nu skal finde deres placering på den samlede partiliste. Tidligere blev kandidaterne placeret på listen efter en bestemt beregningsnøgle, men for første gang får medlemmer en mere direkte indflydelse.

- Tidligere var det ude i vælgerforeningerne, at man både opstillede dem og indplacerede dem, fordi der havde man lavet et fælles system. Det har vi kørt med i ny Vejen Kommunes tid, at man efter nogle forskellige parametre havde regnet sig frem til, hvor mange de enkelte vælgerforeninger skulle komme med og hvilke pladser, de fik - hvor man kiggede på hvilke medlemstal, de havde, og hvor mange stemmer, de fik ved sidste valg, fortæller Jan Møller Pedersen, der er formand for Venstre i Vejen Kommune.

Også hos Venstre får kandidaterne mulighed for at præsentere sig selv på opstillingsmødet, inden afstemningen går i gang.

- Vi regner med at have to afstemningsrunder, hvor man først vælger fra plads to til 12, og har en afstemning om de 11 pladser. Når det er på plads, så tager man en ny afstemningsrunde om resten af pladserne, hvor de, der har fået en plads i første runde, selvfølgelig ikke er med, siger Jan Møller Pedersen.

Annonce

Urafstemning blandt medlemmer

Også hos Socialdemokratiet er plads nummer et klar. Den har partiets spids- og borgmesterkandidat Jørgen Thøgersen sat sig på for længe siden.

I alt stiller Socialdemokratiet med en liste med 20 kandidater, der - som lokalformand Thue Uhre Lauridsen tidligere har udtalt til JydskeVestkysten - er godt geografisk fordelt i kommunen.

Hvem kandidaterne er - udover Jørgen Thøgersen - har partiet endnu ikke offentliggjort. Navnene bliver offentliggjort, når partiet den 12. juni holder generalforsamling. Derefter er der urafstemning, som er afsluttet i slutningen af juni - og placeringerne bliver meldt ud inden 1. juli.

- Når og hvis der kommer flere kandidater efter sommerferien, bliver de placeret efter de øvrige opstillede, oplyste lokalformanden dengang til JydskeVestkysten.

Indtil nu har fire partier meldt ud, at deres spidskandidat også er at regne som borgmesterkandidat. Det er Venstre med Morten Thorøe, Socialdemokratiet med Jørgen Thøgersen, Det Konservative Folkeparti med Frank Schmidt-Hansen og Radikale Venstre med Bjarne Lastein.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video - Bro helt lukket for første gang i 91 år: Sejl med over Alssund

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Vejen

Efterårsferien indledt med en dag i bevægelse

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Vejen

Brobisserne: Mudder - det er noget man spiser

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Vejen

Tage Svendsen har Danmarks fjerdestørste græskar: - Jeg vil over 300 kilo næste år

Annonce