Annonce
Sønderborg

Kommunalvalget bliver atter en maskulin affære

Der er kun få kvindelige kandidater til byrådsvalget den 21. november. Arkivfoto: Claus Thorsted

Partierne stiller atter med få kvindelige kandidater, men der er faktisk en lille stigning. Der er kun to kvindelige spidskandidater. Især Venstre har svært ved at få kvinder ind i politik.

Annonce

Sønderborg: Det ser lidt bedre ud med at få flere kvinder ind i politik.

Ved kommunalvalget i 2013 var cirka hver fjerde kandidat, der var kvinde. Til valget 21. november er det lidt flere - men stadig under 30 procent - nemlig 37 af de 126 opstillede kandidater. I det nuværende byråd blev der kun valgt fire kvinder ind af de 31 medlemmer af Sønderborg Byråd. Det er ikke nyt, at julefrokosterne i byrådene appellerer mere til kædedans end pardans.

På landsplan er der også marginalt flere kvindelige kandidater end ved valget i 2013. Men det er en stigning fra 30,8 til 31,8 procent. Det viser en opgørelse, professor i statskundskab og kommunalforsker, Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet har lavet.

- Partierne vil faktisk gerne opstille kvindelige kandidater. Men der er så meget andet, de også gerne vil. De vil gerne have unge kandidater. De vil gerne have kandidater med en anden etnisk baggrund end dansk, og de vil også gerne have kandidater, der er privat ansat, for dem er der også få af, siger han. Geografien betyder også noget - ikke mindst i Sønderborg, hvor syv kommuner for ti år siden fusionerede til én.

- Partierne vil især gerne have nogle, der bor forskellige steder i de efterhånden ret store kommuner, siger Ulrik Kjær. Han peger på, at i Danmark med mange kvinder på arbejdsmarkedet, der stadig trækker det største læs i hjemmene, er det svært for kvinderne også at få tid til kommunalpolitisk arbejde. Det er nemlig et fritidsarbejde, der kræver 15-20 timer om ugen.

Det kan være godt, at have kvinder på listen. Jeg har før hørt, at nogen kun vil stemme på en kvinde. Jeg har aldrig hørt nogen sige, at de kun vil stemme på en mand.

Peter Broderen, formand for Venstre i Sønderborg Kommune

Kvindelige kandidater

Der er 37 kvinder af 126 opstillede kandidater.Antal kvindelige kandidater i forhold til partiets samlede antal kandidater:

Socialdemokratiet 34/9

Radikale Venstre 4/1

Det Konservative Folkeparti 6/2

Nye Borgerlige 6/1

Socialistisk Folkeparti 5/2

Liberal Alliance 4/1

Kristendemokraterne 3/1

Fælleslisten 11/4

Alsisk Parti 1/0

Dansk Folkeparti 5/2

Slesvigsk Parti 16/5

Venstre 20/4

Enhedslisten 5/3

Alternativet 5/2

Annonce

Kvinder giver balance

Formand for Socialdemokraterne i Sønderborg-området er Jette Damsø Johansen. Hun er tilfreds med at have ni kvinder på partiets liste af 34 kandidater.

- Vi har ved flere valg haft cirka en tredjedel. Vi vil egentligt gerne have flere kvinder, men vi gør ikke en særlig indsats for at få flere kvinder til at stille op. Hvis vi møder dygtige folk, prikker vi til den for at gøre dem interesserede i at stille op. Men det gælder sådan set både kvinder og mænd, siger hun.

- Jeg tror, det giver en mere afbalanceret debat og fokus, når der også er kvinder med i politik, siger Jette Damsø Johansen.

Flere partier har dog kvinder lige under spidskandidaten. Det er De konservatives Trine Matter Lindén, Mari-Louise Grubbe Møller (R) fra De Radikale, Tanja Lillian Svendsen, Dansk Folkeparti, Kirsten Marie Andreasen, Alternativet og Johanna Precht fra Enhedslisten - der er partiet med bedst tag i kvinderne med tre af fem kandidater. Det er kun Fælleslisten med Aase Nyegaard og Liberal Alliance med Sarah Maria Grønbæk, der har kvindelige spidskandidater. Fælleslisten har også godt fat i kvinderne.

Annonce

V: Vi vil have de bedste

Venstre er virkelig en maskulin liste med kun fire kvinder blandt de 20 kandidater.

- Vi vil have de bedste - uanset køn. Jeg glæder mig mere over, vi har fire vakse kvinder på listen, end ærgrer mig over, at vi ikke har otte kvindelige kandidater, siger Peter Brodersen, der er formand for Venstre i Sønderborg Kommune.

- Det kan være godt, at have kvinder på listen. Jeg har før hørt, at nogen kun vil stemme på en kvinde. Jeg har aldrig hørt nogen sige, at de kun vil stemme på en mand. Vi kan jo begynde med vores medlemmer i politiske partier. Der er langt-langt flest mænd. Jeg er mere bekymret for demokratiet generelt - at det er så svært at få folk til at stille op, siger Peter Brodersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce