Annonce
Esbjerg

Alt ved de gamle efter valget: I vores lokale bestyrelse har vi en snak om fornyelse

Alt er ved de gamle, når det gælder byrødder valgt i den tidligere Bramming Kommune til det nye byråd på Esbjerg Rådhus. Foto: Jacob Schultz
Kommunalvalget tirsdag den 16. november gav ikke valg til nogle nye kandidater fra Bramming og omegn. Der var genvalg til de siddende kandidater, som har bopæl inden for grænserne af den tidligere Bramming Kommune.

Området: I krisetider vælger folk som regel det sikre. Selv om landet for tiden oplever et økonomisk opsving med noget nær fuld beskæftigelse, gang i byggeriet - hvis det ellers er til at få fat i en håndværker - og ventetider på levering af ny bil og andre forbrugsgoder, så hviler der også en krise over os. En coronakrise.

Måske er det en slem virus, der har fået vælgerne, der bor i den tidligere Bramming Kommune, til at genvælge deres kommunalpolitikere. I hvert fald var der genvalg til Venstres Hans Erik Andersen fra Gørding, Karsten Degnbol fra St. Darum og Henning Ravn fra Bramming samt Kurt Bjerrum fra Jernved og Henrik Andersen fra Tjæreborg. Hos Socialdemokraterne blev Ulla Koman-Mejer fra Bramming genvalgt, og Karin Schwartz fra Tjæreborg kommer i byrådet igen efter nogle års pause. Og så er SF's Jørn Boesen Andersen fra Hunderup også med, når det nye byråd tiltræder den 1. januar. Han blev også genvalgt.

54-årige Hans Erik Andersen har kun siddet i byrådet i en periode på fire år. Karin Schwartz er også 54 og kommer i byrådet med rimeligt friske øjne, da hun sidst havde sæde i byrådssalen i 2013. Kurt Bjerrum er 59, men ellers er der tale om byrødder, som alle er rundet de 60 år. Alt er altså ved det gamle - eller ved de gamle, hvis man skal være lidt provokerende. Hvilket jo afføder spørgsmålet: Hvor skal fornyelsen komme fra?

Annonce

Kommende kandidater skal ind i varmen

- I vores lokale bestyrelse har vi en snak om fornyelse. Det gælder også organisatorisk, siger 71-årige Henning Ravn:

- Vi skal ind og vække interesse hos yngre kandidater. Vi skal få dem ind i maskinrummet, lytte til debatter i byrådet og invitere dem ind til vores gruppemøder. For mange er lokalpolitik bare noget med nogen, der skændes. Men sådan er det jo ikke. Det meste af tiden arbejder vi os frem i enighed, og vi har altid haft et godt samarbejde i Esbjerg Kommune. Jeg vil gøre mit til, at vi holder de kommende kandidater inde i varmen, siger Henning Ravn.

Vi skal ind og vække interesse hos yngre kandidater. Vi skal få dem ind i maskinrummet, lytte til debatter i byrådet og invitere dem ind til vores gruppemøder. For mange er lokalpolitik bare noget med nogen, der skændes. Men sådan er det jo ikke. Det meste af tiden arbejder vi os frem i enighed, og vi har altid haft et godt samarbejde i Esbjerg Kommune.

Henning Ravn
Annonce

Der mangler partimedlemmer

Socialdemokraternes partiforening i Bramming stillede kun med en kandidat, 62-årige Ulla Koman-Mejer, som har flere perioder bag sig i byrådet. Der var ingen lokale, yngre kandidater at vælge imellem, hvis man bor i Bramming og omegn og gerne vil sætte sit kryds ved liste A, øverst på stemmesedlen. Men det kommer der måske.

- Vi er jo ret jævnaldrende i partiforeningen, medgiver Ulla Koman-Mejer, som også er formand for Socialdemokraternes partiforening i Bramming og det nordøstlige Esbjerg:

- Vi har et meget aktivt medlem på 41 år, som jeg ser som en potentiel byrådskandidat. Men ellers lider vi af, at vore sønner og døtre flytter til Aalborg, København og andre store byer for at studere. Og det er lige meget, hvilket parti de er medlem af, siger Ulla Koman-Mejer:

- Jeg vil da også gerne have nogle yngre med, som er aktive Socialdemokrater i de mindre byer i den tidligere Bramming Kommune. Darum, Gørding og Vejrup.

Annonce

Nye fra de nye

Måske fornyelsen ikke komme fra de gamle partier, men fra nogle af de nye partier, som er dukket op i dansk politik i de senere år.

- Det har folk også ment. For næsten 500 personlige stemmer er meget i et lokalsamfund, sagde Henrik Hundebøl dagen efter valget

Han er en af de nye kandidater fra Bramming. 42-årige Henrik Hundebøl fra Nye Borgerlige stillede op til byrådet for første gang og var tæt på at komme i byrådet Nye Borgerliges kandidat nr. to. Selv om 486 personlige stemmer er mere end 100 stemmer flere end nogle af de andre nævnt i denne artikel, så er det jo ikke kun de personlige stemmetal, der afgør, hvem som bliver valgt. Her spiller både partiernes samlede stemmetal og eventuelle valgforbund ind. Derfor er alt ved de gamle i det kommende byråd. I hvert fald når det gælder kandidater fra den tidligere Bramming Kommune.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Sydjylland

Nu får vi friheden tilbage, men følelserne er blandede:  - Hvis pandemien er slut, skal jeg se det, før jeg tror det

Kolding For abonnenter

Andrea fik sit store gennembrud i Retfærdighedens Ryttere: Nu spiller hun med i ny stor Netflix-serie

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Billund For abonnenter

Giftige og omdiskuterede stoffer er fundet i boring ved Grindsted: - Vi ved ikke, hvorfor det er der

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce