Annonce
Haderslev

Kommune brænder inde med brandhaner: Foreløbigt skal 431 fjernes for kæmpe millionbeløb

Det er kommunen, der ejer brandhanerne, men det er Brand & Redning Sønderjylland, der har ansvaret for at holde de resterende ved lige. Her laver man funktionsafprøvninger, og så sørger man for, at der ikke er vand i standrøret, så brandhanerne ikke får frostskader. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Med brandvæsenets nye og mere avancerede udrykningskøretøjer er der ikke længere brug for brandhanerne, som i mange år har haft sin faste plads i bybilledet. En foreløbig opgørelse viser, at 431 ud af kommunens 467 brandhaner skal sløjfes. Det er en opgave, der skønnes at koste Haderslev Kommune omkring syv millioner kroner.

Haderslev: Der bliver snart længere og længere imellem de røde brandhaner i Haderslev Kommune. Som en del af en fælles indsats mellem Brand & Redning Sønderjyllands tre dækningsområder Tønder, Aabenraa og Haderslev, skal 431 brandhaner fjernes i Haderslev. Det fremgår af en foreløbig opgørelse, som Vandrådet i kommunen har lavet. Dermed overlever kun 36 brandhaner.

- Vi skal dog lave en endelig undersøgelse, så ingen ved, hvad det rigtige tal bliver, fortæller Benny Bonde (NB), der er udvalgsformand i Plan & Miljø i Haderslev Kommune.

Dog bliver det ikke billigt at fjerne de mange brandhaner. Ifølge kommunen koster én brandhane mellem 15.-25.000 kroner at nedlægge. Her er der blandt andet udgifter til opgravning af stikledning, afpropning af vandledning samt reetablering af asfalt og fortov. Derfor er totalomkostningen i Haderslev Kommune også foreløbigt skønnet til at være omkring syv millioner kroner.

Annonce

Brandhanenettet er dog meget omkostningstungt. Sidste år brugte Brand & Redning Sønderjylland 180.000 kroner på ni reparationer på tværs af de tre kommuner. I år har en reparation af én brandhane i Haderslev Kommune kostet omkring 40.000 kroner.

- Sådan nogen omkostninger skal vi ikke have, så hvis vi kan undvære dem, kan vi spare penge på længere sigt, siger Benny Bonde.

Visse brandhaner skal fredes

Brandhanenetværket er et levn af en gammel form for dimensionering, hvor man besluttede, at der skulle være en brandhane med intervaller på 150-300 meter imellem. Den regel blev ophævet i 2003. I dag er udrykningskøretøjerne dog så avancerede, at reduktionen ikke vil påvirke brandvæsenets arbejde.

- Brandhanerne er forfærdelig dyre at have i forhold til, hvor sjældent vi bruger dem. Vi slukker langt de fleste brande med det vand, vi har med. Vi har tankvogne, som vi henter vand med, som vi så sprøjter med. Så behovet for brandhanerne er næsten forsvundet, siger Kenneth Achner, der er teamkoordinator Brand & Redning Sønderjyllands Operativ Stab.

Men de resterende brandhaner skal for Brand & Redning Sønderjyllands vedkommende placeres nøje i Haderslev Kommune.

- Brandhanerne skal være der, hvor der er meget industri eller store bygninger. Ellers skal de være tæt på en brandstation eller et vandværk, da vi ved vandværkerne kan tanke mest vand på kortest tid. Det er de steder, hvor vi prioriterer at have brandhaner, siger Kenneth Achner.

Annonce

Reduktionen skal sikre drikkevandet

I Haderslev midtby er der også nogle steder, hvor man er nødt til at beholde nogle brandhaner.

- I bykernen er tilkørselsforholdene for lastbilerne ikke så gode, og vores vand kommer jo med lastbiler. Så en by som Haderslev vil beholde brandhanerne i bykernen, siger Kenneth Achner.

Ifølge Haderslev Kommune er et af formålene med reduktionen af brandhaner også, at man formindsker chancerne for forurening af grundvandet. Dermed sikres drikkevandet for borgerne også.

- Vi kan risikere, at nogen stjæler vand fra dem, og dermed kan grundvandet blive forurenet - det har vi set eksempler på. Så har vi også nogle, der fryser i stykker. Så brandhaner er en problematisk ting, og jo færre vi har, jo bedre er det, siger Benny Bonde.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Sønderjylland For abonnenter

Efter 10 måneders renovering: Se billederne af den nye Slotskro

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

Følg med her: SønderjyskE er ved at sende AGF ud i pokalmørket

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Vejen

Politikere forkaster forslag om rundkørsel: Svingbaner er betydeligt billigere

Annonce