Annonce
Aabenraa

Kommune erklærer krig mod naturens stille dræber

Den japanske pileurt er karakteristisk med dens hjerteformede blade og røde stængler. Foto: Claus Thorsted
Den japanske pileurt er en trussel mod andre planter og dyr, og nu er Aabenraa Kommune klar til at tage kampen op.

Aabenraa: - Vi går i krig mod den japanske pileurt.

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Aabenraa Kommune, Arne Leyh Petersen (DF), og resten af politikerne i udvalget er ikke i tvivl. Der skal iværksættes en plan til bekæmpelse af den japanske pileurt, der også bliver kaldt naturens stille dræber.

Udbredelsen af japansk pileurt er kraftigt stigende i Danmark, og det gælder også i Aabenraa Kommune. I øjeblikket har kommunen kendskab til 130 lokaliteter, hvor planten har slået sig, men antallet er sandsynligvis væsentligt større, da man ikke har kendskab til alle forekomster på private arealer.

Japansk pileurt er på en liste over de 100 værste invasive arter i verden, og planterne er indført som prydplanter til Europa fra Østasien. De formerer sig ikke med frø i Danmark, men blot en centimeter stængel eller rod er nok til at etablere en ny plante.

Problemet med den japanske pileurt er, at den i kraft af dens konkurrenceevne er en stor trussel mod andre planter og dyr, men den kan også gøre skade på bygninger og veje.

Annonce
Det vigtige er, at vi kan holde den i ave. Vi kan ikke udrydde den helt.

Kurt Andresen, næstformand i teknik- og miljøudvalget

Umulig at udrydde

Den helt store udfordring med den japanske pileurt ligger i bekæmpelsen, som er meget vanskelig.

- Det vigtige er, at vi kan holde den i ave. Vi kan ikke udrydde den helt, siger Kurt Andresen (SP), der er næstformand i teknik- og miljøudvalget i Aabenraa Kommune.

Derfor har udvalget godkendt en kommunal strategi, der i første omgang løber over de næste fem år. Den indebærer, at der afsættes 50.000 kroner årligt de næste fem år til bekæmpelse af planten, man stopper med slåning af vejrabatter og lignende, hvor pileurt optræder, for at undgå spredning, og så skal borgerne i kommunen informeres om, hvordan de bør håndtere den japanske pileurt.

- Vi vil meget gerne have styr på den japanske pileurt, siger Arne Leyh Petersen.

I Storbritannien, hvor planterne er meget udbredte, er de årlige udgifter til bekæmpelse opgjort til ikke mindre end 165 millioner pund.

Japansk pileurt

Japansk pileurt anses for at være en invasiv art i Danmark og har formået at udnytte en niche, hvor den relativt uden pres kan formere sig hurtigt.

Pileurten skygger den naturlige vegetation ihjel og forringer de landskabelige og rekreative værdier, når den omdanner lysåbne arealer til tætte uigennemtrængelige bevoksninger.

Den breder sig hurtigt og kan på et år sætte syv meter lange rodudløbere. Den forsøges derfor lokalt såvel som på landsplan bekæmpet.

Kilde: Wikipedia

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce