Annonce
Sønderborg

Kommune: Forskønnelse af gågaden er en vej belagt med forhindringer

Byggepladserne flytter fra side til side i Perlegade og skrider langsomt frem stykke for stykke, men der er en mening med galskaben pointerer Finn Nordbag, Sønderborg Forsyning, anlægschef Henrik Littau og projektansvarlig Lars Merrild Overgaard.Foto: Timo Battefeld

Sønderborg Kommune forklarer forsinkelse: Vejarbejdet i Perlegade er nødt til at foregå i bidder, for der skal være plads til forbipasserende, store maskiner, materialer og vejarbejdere.

SØNDERBORG: Undskyld vi roder! Det kunne være overskriften på hele Perlegade med gravearbejde og fliselægning forskellige steder. Den tager sig temmelig rodet ud. Det er svært at komme forbi de indhegnede steder.

- Der skal både laves installationer og belægninger. Samtidig skal vi passe på ikke at lukke os selv inde. Det kan selvfølgelig forekomme lidt mærkeligt at grave op i den ene side af gågaden den ene uge og i den anden side den næste. Nogle tænker måske, at her var de da lige i gang for få dage siden, og nu graver de igen på samme stykke. Vi er nødt til at gøre det på den måde. Folk skal kunne komme forbi, siger anlægschef i Sønderborg Kommune, Henrik Littau.

Der er en mening med galskaben, selv om alle utålmodigt venter på, det hele er overstået. De sidste fliser bliver først lagt i 2019. Indtil da kommer der asfalt på det nederste stykke fra Jernbanestien ved Dansk Bank til City krydset.

Annonce

Etapevis

Fornyelsen af gågaden foregår etapevis. Stykket fra Føtex til Rønhaveplads er lavet for flere år siden, men resten blev udsat, da de handlende i gågaden gerne ville have tid til at indstille sig på konkurrencen fra butikscenter Borgen. Første etape var Rønhaveplads til Vingården, der skulle være færdig i november 2017. Det blev den ikke, så der måtte asfalt på. Da arbejdet var klar til at gå i gang igen, kom vinteren i marts. Anden etape ned mod Reimersgade skulle ske april-juli 2018, men også her måtte der asfalt på for at gøre klar til ringrideroptoget i juli. Asfalten er ved at blive fræset op for at få lagt fliser, mens tredje etape til Citykrydset er gået i gang. Her kommer der også asfalt på fra Skt. Jørgensgade til krydset. Den 16. november er der juletræstænding og 23. november Black Friday. Fliserne bliver først lagt i 2019. Da skal sidegaderne også graves op. Prisen er 13 millioner kroner. Gågadens fornyelse er kun en del af planer om forskønnelse af hele Sønderborg centrum.

Forbipassserende kigger både nysgerrigt og ind imellem hovedrystende på maskinernes fremtog, men det kan ikke være anderledes, for der skal være plads til folk på indkøb og gennemgang samtidig med, byggearbejderne står på.Foto: Timo Battefeld

Kabel kræver håndkraft

Der lægges en stor fjernvarmeledning og to vandledninger i de nye udgravninger, hvor der også går et rør til fremtidige el-kabler. Et eksisterende 60 kilovolt el-kabel bliver liggende, men der skal gravearbejderne passe meget på. Den ligger nede under en cementkant i den sydlige side af Perlegade.

- Al gravearbejdet omkring el-kablet foregår ved håndkraft. Det koster en million, hvis der sker skade på det. Vi er ikke så langt efter tidsplanen, men vi ved ikke præcist, hvad der ligger nede i jorden, og hvordan det passer med det ledningsnet, det skal føjes sammen med ude fra passagerne. Så længe det hel går ligeud uden sidegader, går det fint og tjept, men når der skal passes rør og ledninger sammen, er det straks værre, siger projektmedarbejder Lars Merrild Overgaard.

Der er lagt fliser om enkelte steder af de 4500 kvadratmeter, der skal lægges i alt. Det er kinesisk granit i tre forskellige changementer. En anden hurdle er tilførslen af materialer. De placeres i sidegaderne, efterhånden som der bliver brug for dem.

- Vi står og tripper for at få lagt rørene. Vi er selvfølgelig ikke vant til at udføre arbejdet stykke for stykke på den måde, men det, at der er tale om en gågade, betinger, at vi gør det, siger Finn Nordbag, Sønderborg Forsyning.

Her er man vant til at tage vand- og varmeledninger i ét langt stræk hen ad vejen. Det er svært at bevare overblikket for planlæggere og forbipasserende, der benytter lejligheden til at kigge ned i hullerne - nogle gange lidt hovedrystende.

Når gågaden er færdig flisebelagt kommer turen til sidegaderne. Der forestår også et større arbejde med at få rørledninger og kabler til at falde i hak. Efterhånden som arbejdet er færdigt, kommer bænke, belysning og beplantning til. Det hele skal gerne tage sig forskønnet ud hen på foråret i 2019, og så er det vist tid at fejre nyskabelsen både for de handlende og de udøvende med gravemaskiner, trykluftsbor og vinkelslibere.

Fliselæggerne har travlt, for der bliver lagt 4500 kvadratmeter kinesiske granitsten i tre changementer i løbet af gågade-renoveringen.Foto: Timo Battefeld
Det særlige ved at forny en gågade er, at folk skal kunne komme til og fra, så det gælder om ikke at male sig selv op i et hjørne i de indhegnede udgravninger.Foto: Timo Battefeld
Forsyninger med materialer som sten og rør skal også sikres undervejs, og det er en balanceakt, for der må ikke ligge så meget og flyde i passagerne, at folk ikke kan komme forbi.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce