Annonce
Sønderborg

Kommune: Forskønnelse af gågaden er en vej belagt med forhindringer

Byggepladserne flytter fra side til side i Perlegade og skrider langsomt frem stykke for stykke, men der er en mening med galskaben pointerer Finn Nordbag, Sønderborg Forsyning, anlægschef Henrik Littau og projektansvarlig Lars Merrild Overgaard.Foto: Timo Battefeld

Sønderborg Kommune forklarer forsinkelse: Vejarbejdet i Perlegade er nødt til at foregå i bidder, for der skal være plads til forbipasserende, store maskiner, materialer og vejarbejdere.

SØNDERBORG: Undskyld vi roder! Det kunne være overskriften på hele Perlegade med gravearbejde og fliselægning forskellige steder. Den tager sig temmelig rodet ud. Det er svært at komme forbi de indhegnede steder.

- Der skal både laves installationer og belægninger. Samtidig skal vi passe på ikke at lukke os selv inde. Det kan selvfølgelig forekomme lidt mærkeligt at grave op i den ene side af gågaden den ene uge og i den anden side den næste. Nogle tænker måske, at her var de da lige i gang for få dage siden, og nu graver de igen på samme stykke. Vi er nødt til at gøre det på den måde. Folk skal kunne komme forbi, siger anlægschef i Sønderborg Kommune, Henrik Littau.

Der er en mening med galskaben, selv om alle utålmodigt venter på, det hele er overstået. De sidste fliser bliver først lagt i 2019. Indtil da kommer der asfalt på det nederste stykke fra Jernbanestien ved Dansk Bank til City krydset.

Annonce

Etapevis

Fornyelsen af gågaden foregår etapevis. Stykket fra Føtex til Rønhaveplads er lavet for flere år siden, men resten blev udsat, da de handlende i gågaden gerne ville have tid til at indstille sig på konkurrencen fra butikscenter Borgen. Første etape var Rønhaveplads til Vingården, der skulle være færdig i november 2017. Det blev den ikke, så der måtte asfalt på. Da arbejdet var klar til at gå i gang igen, kom vinteren i marts. Anden etape ned mod Reimersgade skulle ske april-juli 2018, men også her måtte der asfalt på for at gøre klar til ringrideroptoget i juli. Asfalten er ved at blive fræset op for at få lagt fliser, mens tredje etape til Citykrydset er gået i gang. Her kommer der også asfalt på fra Skt. Jørgensgade til krydset. Den 16. november er der juletræstænding og 23. november Black Friday. Fliserne bliver først lagt i 2019. Da skal sidegaderne også graves op. Prisen er 13 millioner kroner. Gågadens fornyelse er kun en del af planer om forskønnelse af hele Sønderborg centrum.

Forbipassserende kigger både nysgerrigt og ind imellem hovedrystende på maskinernes fremtog, men det kan ikke være anderledes, for der skal være plads til folk på indkøb og gennemgang samtidig med, byggearbejderne står på.Foto: Timo Battefeld

Kabel kræver håndkraft

Der lægges en stor fjernvarmeledning og to vandledninger i de nye udgravninger, hvor der også går et rør til fremtidige el-kabler. Et eksisterende 60 kilovolt el-kabel bliver liggende, men der skal gravearbejderne passe meget på. Den ligger nede under en cementkant i den sydlige side af Perlegade.

- Al gravearbejdet omkring el-kablet foregår ved håndkraft. Det koster en million, hvis der sker skade på det. Vi er ikke så langt efter tidsplanen, men vi ved ikke præcist, hvad der ligger nede i jorden, og hvordan det passer med det ledningsnet, det skal føjes sammen med ude fra passagerne. Så længe det hel går ligeud uden sidegader, går det fint og tjept, men når der skal passes rør og ledninger sammen, er det straks værre, siger projektmedarbejder Lars Merrild Overgaard.

Der er lagt fliser om enkelte steder af de 4500 kvadratmeter, der skal lægges i alt. Det er kinesisk granit i tre forskellige changementer. En anden hurdle er tilførslen af materialer. De placeres i sidegaderne, efterhånden som der bliver brug for dem.

- Vi står og tripper for at få lagt rørene. Vi er selvfølgelig ikke vant til at udføre arbejdet stykke for stykke på den måde, men det, at der er tale om en gågade, betinger, at vi gør det, siger Finn Nordbag, Sønderborg Forsyning.

Her er man vant til at tage vand- og varmeledninger i ét langt stræk hen ad vejen. Det er svært at bevare overblikket for planlæggere og forbipasserende, der benytter lejligheden til at kigge ned i hullerne - nogle gange lidt hovedrystende.

Når gågaden er færdig flisebelagt kommer turen til sidegaderne. Der forestår også et større arbejde med at få rørledninger og kabler til at falde i hak. Efterhånden som arbejdet er færdigt, kommer bænke, belysning og beplantning til. Det hele skal gerne tage sig forskønnet ud hen på foråret i 2019, og så er det vist tid at fejre nyskabelsen både for de handlende og de udøvende med gravemaskiner, trykluftsbor og vinkelslibere.

Fliselæggerne har travlt, for der bliver lagt 4500 kvadratmeter kinesiske granitsten i tre changementer i løbet af gågade-renoveringen.Foto: Timo Battefeld
Det særlige ved at forny en gågade er, at folk skal kunne komme til og fra, så det gælder om ikke at male sig selv op i et hjørne i de indhegnede udgravninger.Foto: Timo Battefeld
Forsyninger med materialer som sten og rør skal også sikres undervejs, og det er en balanceakt, for der må ikke ligge så meget og flyde i passagerne, at folk ikke kan komme forbi.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Sønderborg

Præster havde håbet på åben kirke i påsken

Annonce