Annonce
Sønderborg

Kommune: Forskønnelse af gågaden er en vej belagt med forhindringer

Byggepladserne flytter fra side til side i Perlegade og skrider langsomt frem stykke for stykke, men der er en mening med galskaben pointerer Finn Nordbag, Sønderborg Forsyning, anlægschef Henrik Littau og projektansvarlig Lars Merrild Overgaard.Foto: Timo Battefeld

Sønderborg Kommune forklarer forsinkelse: Vejarbejdet i Perlegade er nødt til at foregå i bidder, for der skal være plads til forbipasserende, store maskiner, materialer og vejarbejdere.

SØNDERBORG: Undskyld vi roder! Det kunne være overskriften på hele Perlegade med gravearbejde og fliselægning forskellige steder. Den tager sig temmelig rodet ud. Det er svært at komme forbi de indhegnede steder.

- Der skal både laves installationer og belægninger. Samtidig skal vi passe på ikke at lukke os selv inde. Det kan selvfølgelig forekomme lidt mærkeligt at grave op i den ene side af gågaden den ene uge og i den anden side den næste. Nogle tænker måske, at her var de da lige i gang for få dage siden, og nu graver de igen på samme stykke. Vi er nødt til at gøre det på den måde. Folk skal kunne komme forbi, siger anlægschef i Sønderborg Kommune, Henrik Littau.

Der er en mening med galskaben, selv om alle utålmodigt venter på, det hele er overstået. De sidste fliser bliver først lagt i 2019. Indtil da kommer der asfalt på det nederste stykke fra Jernbanestien ved Dansk Bank til City krydset.

Annonce

Etapevis

Fornyelsen af gågaden foregår etapevis. Stykket fra Føtex til Rønhaveplads er lavet for flere år siden, men resten blev udsat, da de handlende i gågaden gerne ville have tid til at indstille sig på konkurrencen fra butikscenter Borgen. Første etape var Rønhaveplads til Vingården, der skulle være færdig i november 2017. Det blev den ikke, så der måtte asfalt på. Da arbejdet var klar til at gå i gang igen, kom vinteren i marts. Anden etape ned mod Reimersgade skulle ske april-juli 2018, men også her måtte der asfalt på for at gøre klar til ringrideroptoget i juli. Asfalten er ved at blive fræset op for at få lagt fliser, mens tredje etape til Citykrydset er gået i gang. Her kommer der også asfalt på fra Skt. Jørgensgade til krydset. Den 16. november er der juletræstænding og 23. november Black Friday. Fliserne bliver først lagt i 2019. Da skal sidegaderne også graves op. Prisen er 13 millioner kroner. Gågadens fornyelse er kun en del af planer om forskønnelse af hele Sønderborg centrum.

Forbipassserende kigger både nysgerrigt og ind imellem hovedrystende på maskinernes fremtog, men det kan ikke være anderledes, for der skal være plads til folk på indkøb og gennemgang samtidig med, byggearbejderne står på.Foto: Timo Battefeld

Kabel kræver håndkraft

Der lægges en stor fjernvarmeledning og to vandledninger i de nye udgravninger, hvor der også går et rør til fremtidige el-kabler. Et eksisterende 60 kilovolt el-kabel bliver liggende, men der skal gravearbejderne passe meget på. Den ligger nede under en cementkant i den sydlige side af Perlegade.

- Al gravearbejdet omkring el-kablet foregår ved håndkraft. Det koster en million, hvis der sker skade på det. Vi er ikke så langt efter tidsplanen, men vi ved ikke præcist, hvad der ligger nede i jorden, og hvordan det passer med det ledningsnet, det skal føjes sammen med ude fra passagerne. Så længe det hel går ligeud uden sidegader, går det fint og tjept, men når der skal passes rør og ledninger sammen, er det straks værre, siger projektmedarbejder Lars Merrild Overgaard.

Der er lagt fliser om enkelte steder af de 4500 kvadratmeter, der skal lægges i alt. Det er kinesisk granit i tre forskellige changementer. En anden hurdle er tilførslen af materialer. De placeres i sidegaderne, efterhånden som der bliver brug for dem.

- Vi står og tripper for at få lagt rørene. Vi er selvfølgelig ikke vant til at udføre arbejdet stykke for stykke på den måde, men det, at der er tale om en gågade, betinger, at vi gør det, siger Finn Nordbag, Sønderborg Forsyning.

Her er man vant til at tage vand- og varmeledninger i ét langt stræk hen ad vejen. Det er svært at bevare overblikket for planlæggere og forbipasserende, der benytter lejligheden til at kigge ned i hullerne - nogle gange lidt hovedrystende.

Når gågaden er færdig flisebelagt kommer turen til sidegaderne. Der forestår også et større arbejde med at få rørledninger og kabler til at falde i hak. Efterhånden som arbejdet er færdigt, kommer bænke, belysning og beplantning til. Det hele skal gerne tage sig forskønnet ud hen på foråret i 2019, og så er det vist tid at fejre nyskabelsen både for de handlende og de udøvende med gravemaskiner, trykluftsbor og vinkelslibere.

Fliselæggerne har travlt, for der bliver lagt 4500 kvadratmeter kinesiske granitsten i tre changementer i løbet af gågade-renoveringen.Foto: Timo Battefeld
Det særlige ved at forny en gågade er, at folk skal kunne komme til og fra, så det gælder om ikke at male sig selv op i et hjørne i de indhegnede udgravninger.Foto: Timo Battefeld
Forsyninger med materialer som sten og rør skal også sikres undervejs, og det er en balanceakt, for der må ikke ligge så meget og flyde i passagerne, at folk ikke kan komme forbi.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Flytter produktionen til Polen: Danfoss lukker fabrik i Kolding og nedlægger 335 stillinger

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Esbjerg

Vred bilist bliver sigtet for vold

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];