Annonce
Esbjerg

Kommune gik over stregen: Børn og forældre hårdt ramt af tvivlsomme sexanklager

- Vi kan være bekymrede for, om vi er gået for grundigt til værks. Der var ikke noget at komme efter, siger borgmester Sofie Valbjørn om de tre sager mod forældrepar, som nu er lukket ned. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Fanø Kommune erkender bommerter i tre hårde sager om alvorlige underretninger mod forældre. Underretningerne var på tvivlsomt grundlag, og indgrebene overfor børn og forældre var forkerte.

Fanø: Fanø Kommune erkender nu, at flere underretninger om tre forældrepars alvorlige overgreb mod deres børn er sket på "tvivlsomt grundlag".

Det siger Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt.).

- Som kommune er vi forpligtet til at reagere, når der er tegn på mistrivsel. Men vi skal være meget grundige, når vi undersøger grundlaget for at igangsætte så indgribende foranstaltninger, som der er tale om i disse sager. Det har ikke i tilstrækkelig grad været tilfældet i disse sager. Og det beklager vi dybt. Både over for forældrene og deres børn. Byrådet vil derfor have, at vi nu undersøger det her til bunds, siger borgmester Sofie Valbjørn.

- Der er sket fejl i disse sager, og der har ikke været grundlag for nogen af de tiltag, vi har foretaget på baggrund af underretningerne, siger Sofie Valbjørn, der beklager, at tre familier sidder tilbage efter en utrolig hård proces.

I to af de tre sager, som Ugeavisen Esbjerg har afdækket, var der mistanke om seksuelle krænkelser - mistanker, som viste sig helt grundløse. Der har også været afholdt børnesamtaler uden forældrenes viden, ligesom forældrene i et tilfælde ikke har fået korrekt information om, hvem der har lavet underretningen med bekymring for deres barn.

Kommunen vil nu bede om ekstern hjælp til at gennemgå sagerne med underretninger på børneområdet, ligesom kommunen vil bede Socialstyrelsen om hjælp til at gennemgå sagerne med henblik på en vurdering af kommunens procedurer i sager med underretninger.

Annonce

Der er sket fejl i disse sager, og der har ikke været grundlag for nogen af de tiltag, vi har foretaget på baggrund af underretningerne.

Sofie Valbjørn, borgmester Fanø

Teamleder nævnes

På Facebook og i medierne har en forholdsvis nyansat teamleder været nævnt som mulig årsag til det kraftigt stigende antal underretninger i børnesager på Fanø de seneste år.

Borgmester Sofie Valbjørn vil ikke udtale sig om, hvorvidt den nye udvikling i sagerne på Fanø har fået personalemæssige konsekvenser for ansatte i kommunen.

- Jeg tænker, at den massive procentøgning på underretninger, der har været siden teamlederen startede - så burde mange have stillet spørgsmål for længe siden, skriver en af de anklagede forældre, på Facebook. Det er ikke lykkedes at træffe hende.

Borgmesteren fastslår, at der er behov for at få set børneområdet igennem.

- Så vi kan finde ud af, hvor det er slået fejl, fortsætter hun.

Byrådet sætter nu gang i en uvildig ekstern undersøgelse af den måde, vi går til de her sager på i kommunen. Både så vi kan lære af sagerne og rette op, men også så familierne kan få klarhed, og vi kan få genoprettet tilliden, siger Sofie Valbjørn.

Undersøgelsen skal blandt andet afdække, om der er sket overdrevet sagsbehandling. Alle sagerne er lukket med begrundelsen, at underretningerne var grundløse.

- Der var intet i dem, og vi kan så være bekymrede for, om vi er gået for grundigt til værks. Der var ikke noget at komme efter, siger borgmesteren, der forklarer, at dette vil fremgå af de lukkede sager.

Fanø Kommune har modtaget stribevis af underretninger om overgreb mod børn. Tre meget omtalte sager fører til ekstern undersøgelse af hele børneområdet hos kommunen. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Ny hobbybutik åbner i Kolding

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce