Annonce
Esbjerg

Kommune gik over stregen: Børn og forældre hårdt ramt af tvivlsomme sexanklager

- Vi kan være bekymrede for, om vi er gået for grundigt til værks. Der var ikke noget at komme efter, siger borgmester Sofie Valbjørn om de tre sager mod forældrepar, som nu er lukket ned. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Fanø Kommune erkender bommerter i tre hårde sager om alvorlige underretninger mod forældre. Underretningerne var på tvivlsomt grundlag, og indgrebene overfor børn og forældre var forkerte.
Annonce

Fanø: Fanø Kommune erkender nu, at flere underretninger om tre forældrepars alvorlige overgreb mod deres børn er sket på "tvivlsomt grundlag".

Det siger Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt.).

- Som kommune er vi forpligtet til at reagere, når der er tegn på mistrivsel. Men vi skal være meget grundige, når vi undersøger grundlaget for at igangsætte så indgribende foranstaltninger, som der er tale om i disse sager. Det har ikke i tilstrækkelig grad været tilfældet i disse sager. Og det beklager vi dybt. Både over for forældrene og deres børn. Byrådet vil derfor have, at vi nu undersøger det her til bunds, siger borgmester Sofie Valbjørn.

- Der er sket fejl i disse sager, og der har ikke været grundlag for nogen af de tiltag, vi har foretaget på baggrund af underretningerne, siger Sofie Valbjørn, der beklager, at tre familier sidder tilbage efter en utrolig hård proces.

I to af de tre sager, som Ugeavisen Esbjerg har afdækket, var der mistanke om seksuelle krænkelser - mistanker, som viste sig helt grundløse. Der har også været afholdt børnesamtaler uden forældrenes viden, ligesom forældrene i et tilfælde ikke har fået korrekt information om, hvem der har lavet underretningen med bekymring for deres barn.

Kommunen vil nu bede om ekstern hjælp til at gennemgå sagerne med underretninger på børneområdet, ligesom kommunen vil bede Socialstyrelsen om hjælp til at gennemgå sagerne med henblik på en vurdering af kommunens procedurer i sager med underretninger.

Der er sket fejl i disse sager, og der har ikke været grundlag for nogen af de tiltag, vi har foretaget på baggrund af underretningerne.

Sofie Valbjørn, borgmester Fanø

Annonce

Teamleder nævnes

På Facebook og i medierne har en forholdsvis nyansat teamleder været nævnt som mulig årsag til det kraftigt stigende antal underretninger i børnesager på Fanø de seneste år.

Borgmester Sofie Valbjørn vil ikke udtale sig om, hvorvidt den nye udvikling i sagerne på Fanø har fået personalemæssige konsekvenser for ansatte i kommunen.

- Jeg tænker, at den massive procentøgning på underretninger, der har været siden teamlederen startede - så burde mange have stillet spørgsmål for længe siden, skriver en af de anklagede forældre, på Facebook. Det er ikke lykkedes at træffe hende.

Borgmesteren fastslår, at der er behov for at få set børneområdet igennem.

- Så vi kan finde ud af, hvor det er slået fejl, fortsætter hun.

Byrådet sætter nu gang i en uvildig ekstern undersøgelse af den måde, vi går til de her sager på i kommunen. Både så vi kan lære af sagerne og rette op, men også så familierne kan få klarhed, og vi kan få genoprettet tilliden, siger Sofie Valbjørn.

Undersøgelsen skal blandt andet afdække, om der er sket overdrevet sagsbehandling. Alle sagerne er lukket med begrundelsen, at underretningerne var grundløse.

- Der var intet i dem, og vi kan så være bekymrede for, om vi er gået for grundigt til værks. Der var ikke noget at komme efter, siger borgmesteren, der forklarer, at dette vil fremgå af de lukkede sager.

Fanø Kommune har modtaget stribevis af underretninger om overgreb mod børn. Tre meget omtalte sager fører til ekstern undersøgelse af hele børneområdet hos kommunen. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce