Annonce
Tønder

Kommune har udstedt en del corona-fripas: - Vi har tillid til, at når folk kommer og beder om det, så er der en grund til det

Der kan være forskellige sundhedsmæssige årsager til, at man ikke kan få en coronatest eller et coronapas. Ved at skrive under på en tro- og love erklæring kan kan derfor få et coronafripas, som er et fysisk dokument, der bliver udstedt på Borgerservice. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Flere borgere i Tønder Kommune har fået et coronafripas, siden kravet om dokumentation af fripasset trådte i kraft i sommer. Fritagelsen kræver ingen lægeerklæring men derimod tillid til folk, vurderer fagchef for Borgerservice.

Tønder Kommune: Skal du en tur på restaurant, til frisør eller med tog skal du have coronapasset frem, der viser, at du enten er vaccineret eller testet negativ for coronavirus.

Men det er ikke alle, der skal fremvise det.

Man kan være fritaget for at skulle vise coronapas, hvis man af sundhedsmæssige årsager ikke kan blive testet eller vaccineret. I stedet skal man kunne vise et coronafripas – et fysisk dokument, der bliver udstedt på kommunens Borgerservice. Det kan man benytte på helt samme måde som et coronapas - dog uden at man er vaccineret eller testet.

Annonce

100 borgere i Tønder Kommune har fået et coronafripas, siden loven om at kunne dokumentere sin fritagelse trådte i kraft den 1. juli sidste år.

Må ikke bede om dokumentation

Det kræver ingen lægeerklæring at få et coronafripas. Man skriver derimod under på en tro- og love erklæring, som sundhedsmyndighederne har udstedt, hvori man bekræfter, at man af den ene eller anden sundhedsmæssige årsag er fritaget for coronatest eller coronapas.

- Vi har ikke bemyndigelse til at spørge om dokumentation, eller hvorfor man er fritaget, fortæller Thomas Dam, der er fagchef på Borgerservice i Tønder Kommune.

Vi er nødt til at stole på, at det, folk skriver under på i tro- og loveerklæringen, er korrekt. Vi har tillid til, at når folk kommer og beder om det, så er der en grund til det.

Thomas Dam, fagchef på Borgerservice i Tønder Kommune

Der kan være flere sundhedsmæssige årsager til, at man kan få et coronafripas. For eksempel hvis man er kræftsyg, lider af en psykisk eller mental funktionsnedsættelse, har øget blødningsrisiko på grund af blodfortyndende behandlinger eller har næseproblemer, så kan ikke kan blive testet.

Selvom proceduren gør, at alle i princippet kan bede om et coronafripas, har Thomas Dam tillid til, at det kun er de borgere, der er berettiget til fripasset, der beder om det.

- Vi er nødt til at stole på, at det, folk skriver under på i tro- og love erklæringen, er korrekt. Vi har tillid til, at når folk kommer og beder om det, så er der en grund til det, siger han.

Man skal  medbringe enten gyldigt pas, gyldigt kørekort, original fødsels-/dåbs-/navne-/personattest, sundhedskort eller anden legitimation med personnummer på på Borgerservice, når man skal have lavet et coronafripas.

Fritagelse for coronatest og krav om coronapas

Man kan blive fritaget for coronatest og krav om coronapas, hvis man af sundhedsmæssige årsager ikke bør få taget en coronatest eller blive vaccineret.

Hvis man af medicinske, fysiske eller psykiske årsager ikke bør få taget en coronatest eller blive vaccineret, kan man få udstedt dokumentation for fritagelsen på borgerservice. Man kan derefter vise dokumentationen, hvor der er krav om coronapas.

På Borgerservice skal man bekræfte i en tro- og loveerklæring, at man ikke bør få taget en coronatest eller vaccineret.

Coronafripasset gælder i tre måneder.

Sundhedsstyrelsen har lavet en liste over de sundhedsfaglige årsager, der er en gyldig grund til at blive fritaget for test. Listen kan ses på Sundhedsministeriets hjemmeside. 

Annonce
Tønder For abonnenter

På størrelse med 750 fodboldbaner: Virksomhed vil forsyne stort set hele Sønderjylland med gigantisk solcellepark

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce