Annonce
Esbjerg

Skjulte streger: Kommune hjalp med at holde masteplaner hemmelige

Masten, der er navngivet Thor, er 37 meter bred. Højden er cirka 31 meter plus fire meter til den såkaldte jordtrådstop, hvilket er de spidser, der er på toppen af hver arms side med en lynafleder-tråd øverst. Foto: Energinet.
Embedsmænd på Esbjerg Kommune var helt med på, at Energinets forslag til linjeføring af den kommende 400 kV-forbindelse ned gennem Sydvestjylland skulle skjules for borgerne. Det viser dele af korrespondancen mellem Energinet og Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune: Ikke alene Energinet, men også Esbjerg Kommune har været opmærksom på at sikre, at Energinets foreløbige forslag til linjeføring af den omdiskuterede 400 kV-højspændingsforbindelse, der skal gå fra Idomlund ved Holstebro over Endrup og videre herfra til grænsen, forbliver skjult for offentligheden.

Som tidligere omtalt i JydskeVestkysten dukkede Energinets seniorprojektleder op til et orienterende møde med politikerne i Plan & Miljøudvalget den 7. maj for - som der blandt andet står i dagsordenen - at "fortælle om status for projektet og den videre proces. Energinets forslag til linjeføring og muligheder for kabellægning vil blive præsenteret. Linjeføringen ligger endnu ikke fast".

Men det var aldrig meningen, at den brede offentlighed skulle kende til de streger, der indtil nu er tegnet. Det skinner således tydeligt igennem i den korrespondance mellem kommunen og Energinet, der pågik forud for mødet, at også Esbjerg Kommune var opmærksom på at træde varsomt, så Energinets udkast til linjeføring ikke kom ud til borgerne.

Annonce

Tidsplan og nedgravning

  • I denne måned holder Energinet dialog med kommunerne om forslag til linjeføring. I juni er der dialog med myndighederne og finjustering af forslag til linjeføring, og i august/september offentliggøres forslag til linjeføring for lodsejerne. I januar til april 2020 finder den anden offentlighedsfase sted.
  • Energinet vil være i stand til at nedgrave op til 26 kilometer af den planlagte 170 kilometer lange højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse - og ikke mere end det.
  • Det blev konklusionen på det analysearbejde, som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) satte i gang, efter at han og lokalt valgte folketingsmedlemmer oplevede massiv vrede fra tusindvis af borgere, der protesterer over udsigten til at få 500 højspændingsmaster i en højde af 35 meter placeret ned gennem naturskønne områder i Sydvestjylland.

Linjeføring

Således skriver en kommunal embedsmand - en kommuneplanlægger på Esbjerg Rådhus - i en mail af 4. april til Energinets seniorprojektleder i forbindelse med forberedelsen til mødet med politikerne i Plan & Miljøudvalget, at "jeres powerpoints behøver ikke at blive sendt ud sammen med dagsordenen".

Og i endnu en mail - af 2. maj - som samme kommuneplanlægger sender til Energinet, fremgår desuden følgende sætning: "Hvis der er materiale, I helst ikke vil sende til os, så tager du bare pc'en med og så skulle der gerne være et kabel i mødelokalet, du kan koble op med".

De tilstedeværende udvalgspolitikere har siden nægtet at have fået forevist en mulig linjeføring af de 35 meter høje og 37 meter brede master på powerpoint på mødet den 7. maj, hvilket kun har bidraget til mystikken. Ikke mindst, fordi Energinet - efter at folketingskandidat og mastemodstander Anders Kronborg (S) søgte aktindsigt i selv samme materiale, som byrådspolitikerne havde fået forelagt - den 16. maj svarede ham følgende:

"Energinet har imødekommet din aktindsigt delvis for så vidt angår Power Point Præsentationen, som blev forevist på mødet med kommunen, da Energinet har undtaget dele af denne præsentation (kortoversigt over linjeføring), da dette materiale indeholder foreløbige og umiddelbare overvejelser for placering af Energinets 400 kV-linjeføring".

Undtaget fra indsigt

Og videre adresserer Energinet, at materialet efter den statsejede virksomhed Energinets opfattelse er undtaget fra aktindsigt:

"Materialet er alene udarbejdet til Energinets eget brug for dialog med kommuner og myndigheder i forbindelse med forslag til linjeføring. Materialet er ikke udarbejdet med henblik på offentliggørelse eller udlevering. Materialet er ikke udsendt forud for mødet med kommunerne. Energinet har på mødet kort gennemgået materialet fra Energinets egen computer. Energinet har efter afholdelse af mødet alene fremsendt de dele af PPP-materialet, som ikke omhandlede de umiddelbare og ikke endelige overvejelser for forslag til placering af Energinets 400 kV linjeføring" (fra Endrup til Idomlund og Endrup-grænsen, red.).

Energinet har opdelt forbindelsen i to projekter; Idomlund-Endrup, der kommer ind nord fra til Endrup og Endrup-grænsen, der går fra Endrup Station mod syd.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce