Annonce
Esbjerg

Kommune indrømmer: Nyt biogasanlæg smadrer Esbjergs drømme om flere indbyggere

Det er Lejf Drachmann, beboer i Ringen i Østerbyen, som har gjort opmærksom på formuleringerne i planmaterialet. Foto: Chresten Bergh

I Esbjerg Kommunes egne bemærkninger til lokalplanforslaget for et nyt biogasanlæg i Måde erkender embedsværket, at byen i almindelighed og Østerbyen i særdeleshed bliver mindre attraktiv at bo i.

Esbjerg Kommunes egen forvaltning bakker tilsyneladende op om de kritiske røster fra Østerbyen, der har tordnet mod Ørsteds mulige kommende biogas-anlæg i Måde ved rensningsanlæg Øst og de lugtgener, et sådan anlæg kan føre med sig.

I et screenings-ark til lokalplanforslaget for biogasanlægget skriver Kommune & Byplan således selv, at "Et anlæg med de lugtgener, det fører med sig, og placeret tæt på bymæssig bebyggelse, gør byen - og her især Østerbyen - mindre attraktiv at bo i."

Medarbejderen på Kommune & Byplan skriver desuden: "Risikoen for lugtgener minimeres mest muligt - her skal ikke spares! Der arbejdes for at brande projektet som et bæredygtigt element i energimetropolens grønne profil"

Annonce

Protester

Henrik Thorø Jensen har iværksat en digital underskriftsindsamling imod det planlagte biogasanlæg i Måde. Mandag var indsamlingen oppe på flere end 2.340 underskrifter.Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vil tirsdag få overrakt de mange underskrifter fra borgere i Østerbyen.

Også Danmarks Naturfredningsforening har indgivet en indsigelse mod biogasanlægget.

Snigløber borgere

Det er Lejf Drachmann, beboer i Ringen i Østerbyen, som har gjort opmærksom på formuleringerne:

- Kommunen snigløber borgerne. Det er da grotesk, at man fra kommunens side vil acceptere, at hele boligmassen i Østerbyen, men også andre kvarterer i byen, skal blive mindre værd, bare fordi man gerne vil fremstå som en grøn energimetropol, siger han og fortsætter:

- Nu har vi i Esbjerg døjet med at komme af med byens dårlige ry om, at det lugter af fisk. Vi har fået et fantastisk kulturliv i byen, og vi gør meget for at ændre byens image og skaffe flere tilflyttere. Så ville det jo være helt skørt, hvis byen igen kommer til at døje med lugt og stank fra et biogasanlæg.

Med den udtalelse rammer Lejf Drachmann direkte ind i de anstrengelser, som har stået på i nogle år uden at have båret væsentlig frugt, nemlig de kommunalpolitiske forsøg på at ændre byens image og skaffe flere tilflyttere til Esbjerg Kommune - og dermed flere bidragydere til den kommunale økonomi i form af et øget antal skatteydere.

Foreløbigt er antallet af indbyggere i Esbjerg Kommune i det seneste år faktisk faldet til 115.815 indbyggere med udgangen af december 2018.

Ingen interesseret i lugt

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), det ser jo ud til, at kommunen selv erkender, at biogasanlægget er problematisk på det sted?

- I hvert fald har den pågældende medarbejder nok forsøgt at beskrive, at der er en risiko for, at det kan lugte og påvirke et stort område, og det er en hel reel bekymring. Især henset til de lugtgener, der har været et problem fra Ørsteds anlæg i Kalundborg, hvor man har set, at lugten fra biogasanlægget har påvirket et meget stort antal mennesker i meget lang tid. Lige nu er sagen i høring, og vi afvejer naturligvis risikoen op mod eventuelle fordele, siger borgmesteren.

Går du selv ind for det?

- Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt udtale mig om, hvorvidt det er en god eller dårlig idé - det vil ikke være passende, mens sagen er i høring. Det her er helt normal procedure: en virksomhed henvender sig og vil etablere noget, og det håndterer vi og sender materialet i høring. Derefter beslutter vi os, siger borgmesteren.

Men giver det anledning til bekymring?

- Selvfølgelig gør det da det. Der er ingen, der er interesserede i at bytte den historiske fiskelugt ud med en risiko for en lugt af rådne æg eller andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce