Annonce
Kolding

Kommune klar til at skrotte kæmpe kunstværk: Nu vil kunstfond hjælpe

Sådan så værket ud, da det hang på biblioteket. I flere år har det været pakket ned, da biblioteket flyttede og lokalerne blev overtaget af Mungo Park Kolding. Arkivfoto: Kolding Kommune
Kolding Kommune har et kunstværk skabt af afdøde William Soya. Problemet er, at man ikke længere har brug for værket, og hidtil har ingen ønsket at modtage det. Nu viser Statens Kunstfond interesse i at hjælpe Kolding.

Kolding: Det er flere måneder siden, at Kolding Kommune klagede sin nød offentligt, fordi man på sit lager i Dalby var stødt på et kunstværk af William Soya. Der er tale om en spektakulær lysinstallation, som i årevis hang på Kolding Bibliotek. Men her benyttes det ikke længere, og kommunen har ikke andre relevante placeringer. Faktisk er kommunen parat til helt at skrotte værket.

Derfor efterlyste Kolding Kommune nogen, som havde lyst til at overtage Soya-værket. Det er ikke lykkedes, selv om fem virksomheder og institutioner i første omgang viste interesse. Årsagen er en rapport fra Konserveringscenteret i Vejle, der skitserer omkostningerne til restaurering. De løber op i anslået 300.000 kroner.

Men nu rækker Statens Kunstfond så en hjælpende hånd ud mod Kolding Kommune.

- Det er Kunstfondens vurdering, at der er tale om et bevaringsværdigt værk. Derfor vil vi i Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst drøfte, om vi kan hjælpe med at finde en fremtidig placering - gerne i samarbejde med kommunen og kunstnerens arvinger, siger Søren Taaning som er Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.

Han anerkender samtidigt det problem, Kolding er havnet i med det unikke værk.

- Soyas værk er lavet helt specifikt til det gamle bibliotek i Kolding, og det kræver meget af det rum, det skal være i. Derfor er det forståeligt, at det er svært at finde en ny placering.

Annonce

Soya og kunstfond

William Soya, 1927-1994, dansk billedkunstner, autodidakt. Søn af Carl Erik Soya.

Fra naturalistiske malerier arbejdede William Soya sig hen imod lyd- og lysskulpturer ud fra en fascination af teknologiske fremskridt.

Statens Kunstfond er Danmarks største kunstfond. Den arbejder for at give borgere i hele landet kunstoplevelser af høj kvalitet og udvikle kunstnerisk talent. Fonden har mere end 65 puljer og giver penge til produktion og formidling af billedkunst, film, litteratur, musik, scenekunst, arkitektur, kunsthåndværk og design.

- Det er rart at høre

Kulturudvalget har netop haft værket på sin dagsorden, og her blev konklusionen, at man vil tage kontakt til Lyngby-Taarbæk Kommune for at høre, om man her har interesse i at modtage installationen. Baggrunden er, at William Soya havde tæt forbindelse til kommunen, da han i midt 50’erne byggede eget hus i kunstnerbyen Hjortekær i Lyngby.

- Men det er da rart at høre, at der måske også er hjælp at hente hos Statens Kunstfond. Det vil være dumt andet end at tage imod sådan en håndsrækning. Uanset hvad hjælpen består af, så har vi jo været parat til at give afkald på værket, så det vil kun være fint, hvis det kan komme til at glæde andre, siger Jesper Elkjær (R), der er formand for kulturudvalget.

I 1975, da lysinstallationen blev monteret i loftet på det tidlige bibliotek i Fredericiagade, var det i øvrigt med støtte fra Statens Kunstfond.

Det kan redde værket

Håndsrækningen fra kunstfonden kan blive netop det, der ender med at redde værket. På mødet i kulturudvalget blev det nemlig bestemt, at Lyngby-Taarbæk er Koldings sidste bud på en modtager.

I sagsfremstillingen står til slut: "Såfremt de ikke viser interesse herfor, foreslår forvaltningen, at værket bortskaffes. Dele af værket vil kunne finde genanvendelse i forskellige sammenhænge. Blandt andet har Dronning Dorothea Teatret udtrykt interesse for at overtage dele af værket".

Jesper Elkjær medgiver, at det er drastisk at bortskaffe et værk, og han er ikke bekendt med, at det er sket tidligere.

- Men vores problem er, at vi ikke bare kan stille værket ud på et lager. Hvis man skal gemme et kunstnerisk værk, skal det ske forsvarligt, og en unik installation af denne størrelse vil blive temmelig dyr at opbevare korrekt, siger Jesper Elkjær.

Lysskulpturen er oprindeligt lavet til det daværende biblioteks udlånssal i Jernbanegade. Det blev i 2008 nedtaget og lagt på depot på Dalbygaard i forbindelse med, at biblioteket var fraflyttet. Arkivfoto: Kolding Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce