Annonce
Kolding

Kommune klar til at skrotte kæmpe kunstværk: Nu vil kunstfond hjælpe

Sådan så værket ud, da det hang på biblioteket. I flere år har det været pakket ned, da biblioteket flyttede og lokalerne blev overtaget af Mungo Park Kolding. Arkivfoto: Kolding Kommune
Kolding Kommune har et kunstværk skabt af afdøde William Soya. Problemet er, at man ikke længere har brug for værket, og hidtil har ingen ønsket at modtage det. Nu viser Statens Kunstfond interesse i at hjælpe Kolding.
Annonce

Kolding: Det er flere måneder siden, at Kolding Kommune klagede sin nød offentligt, fordi man på sit lager i Dalby var stødt på et kunstværk af William Soya. Der er tale om en spektakulær lysinstallation, som i årevis hang på Kolding Bibliotek. Men her benyttes det ikke længere, og kommunen har ikke andre relevante placeringer. Faktisk er kommunen parat til helt at skrotte værket.

Derfor efterlyste Kolding Kommune nogen, som havde lyst til at overtage Soya-værket. Det er ikke lykkedes, selv om fem virksomheder og institutioner i første omgang viste interesse. Årsagen er en rapport fra Konserveringscenteret i Vejle, der skitserer omkostningerne til restaurering. De løber op i anslået 300.000 kroner.

Men nu rækker Statens Kunstfond så en hjælpende hånd ud mod Kolding Kommune.

- Det er Kunstfondens vurdering, at der er tale om et bevaringsværdigt værk. Derfor vil vi i Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst drøfte, om vi kan hjælpe med at finde en fremtidig placering - gerne i samarbejde med kommunen og kunstnerens arvinger, siger Søren Taaning som er Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.

Han anerkender samtidigt det problem, Kolding er havnet i med det unikke værk.

- Soyas værk er lavet helt specifikt til det gamle bibliotek i Kolding, og det kræver meget af det rum, det skal være i. Derfor er det forståeligt, at det er svært at finde en ny placering.

Soya og kunstfond

William Soya, 1927-1994, dansk billedkunstner, autodidakt. Søn af Carl Erik Soya.

Fra naturalistiske malerier arbejdede William Soya sig hen imod lyd- og lysskulpturer ud fra en fascination af teknologiske fremskridt.

Statens Kunstfond er Danmarks største kunstfond. Den arbejder for at give borgere i hele landet kunstoplevelser af høj kvalitet og udvikle kunstnerisk talent. Fonden har mere end 65 puljer og giver penge til produktion og formidling af billedkunst, film, litteratur, musik, scenekunst, arkitektur, kunsthåndværk og design.

Annonce

- Det er rart at høre

Kulturudvalget har netop haft værket på sin dagsorden, og her blev konklusionen, at man vil tage kontakt til Lyngby-Taarbæk Kommune for at høre, om man her har interesse i at modtage installationen. Baggrunden er, at William Soya havde tæt forbindelse til kommunen, da han i midt 50’erne byggede eget hus i kunstnerbyen Hjortekær i Lyngby.

- Men det er da rart at høre, at der måske også er hjælp at hente hos Statens Kunstfond. Det vil være dumt andet end at tage imod sådan en håndsrækning. Uanset hvad hjælpen består af, så har vi jo været parat til at give afkald på værket, så det vil kun være fint, hvis det kan komme til at glæde andre, siger Jesper Elkjær (R), der er formand for kulturudvalget.

I 1975, da lysinstallationen blev monteret i loftet på det tidlige bibliotek i Fredericiagade, var det i øvrigt med støtte fra Statens Kunstfond.

Annonce

Det kan redde værket

Håndsrækningen fra kunstfonden kan blive netop det, der ender med at redde værket. På mødet i kulturudvalget blev det nemlig bestemt, at Lyngby-Taarbæk er Koldings sidste bud på en modtager.

I sagsfremstillingen står til slut: "Såfremt de ikke viser interesse herfor, foreslår forvaltningen, at værket bortskaffes. Dele af værket vil kunne finde genanvendelse i forskellige sammenhænge. Blandt andet har Dronning Dorothea Teatret udtrykt interesse for at overtage dele af værket".

Jesper Elkjær medgiver, at det er drastisk at bortskaffe et værk, og han er ikke bekendt med, at det er sket tidligere.

- Men vores problem er, at vi ikke bare kan stille værket ud på et lager. Hvis man skal gemme et kunstnerisk værk, skal det ske forsvarligt, og en unik installation af denne størrelse vil blive temmelig dyr at opbevare korrekt, siger Jesper Elkjær.

Lysskulpturen er oprindeligt lavet til det daværende biblioteks udlånssal i Jernbanegade. Det blev i 2008 nedtaget og lagt på depot på Dalbygaard i forbindelse med, at biblioteket var fraflyttet. Arkivfoto: Kolding Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Ung mand får dagbøder for uagtsomt manddrab på cyklist

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce